Exclusief voor abonnees

"Yes we short"

MAROKKO STEUNT VLAAMSE MEISJES DIE BEDREIGD WERDEN TIJDENS BOUWKAMP

Hoewel de meisjes van de Bouworde die in Marokko bedreigd werden met onthoofding al enkele dagen terug thuis zijn, worden in het moslimland nog solidariteitsacties voor hen georganiseerd. Er loopt een petitie en in verschillende steden kwamen betogers met blote benen op straat. Hun motto? 'Yes we short!'

Begin augustus toonde de Marokkaanse tv beelden van Belgische meisjes die in korte broek een weg aan het heraanleggen waren. De reportage schoot bij een 26-jarige leraar in het verkeerde keelgat: hij riep op Facebook op om de vrijwilligsters te onthoofden omdat ze shorts droegen. Ook een parlementslid van de islamistische regeringspartij PJD nam aanstoot aan hun kledij. Hij vroeg zich op Facebook af "sinds wanneer de Europeanen werken uitvoeren in badpak".

Meer lawaai

"We vonden direct dat we de meisjes moesten steunen", zegt de Marokkaanse schrijver en auteur Ahmed Ghayet. hij woont in Casablanca en is voorzitter van Marocains Pluriels, een vereniging die zich onder andere inzet om moslims, christenen en joden goed te laten samenleven. "De Belgische jongeren waren als vrijwilligsters naar ons land gekomen -het was het minste dat we voor hen konden doen. Maar we steunden hen ook voor onszelf: als Marokkanen kunnen we niet accepteren dat een parlementslid zo'n discours afsteekt, laat staan dat een leraar oproept tot moord. Dat is een gevaar voor onze eigen vrijheid."

En dus begon Ghayet samen met schrijfster Narjis Rerhaye het verzet tegen 'de verspreiders van haat' te organiseren. Hun meest opvallende actie was een oproep om - in short uiteraard - te betogen uit solidariteit met de Belgische vrijwilligsters. Volgens Ghayet resulteerde dit zaterdag in tientallen manifestaties in heel Marokko, onder andere in Casablanca, Marrakesh en de toeristische trekpleister Essaouira. "We willen een signaal geven aan de mensen die ons hun extreem gedachtegoed willen opleggen en die het imago van ons land vernietigen", zeiden de organisatoren van de mars in Casablanca, waar vijfhonderd mensen mee opstapten. "Of je nu een boerka, een djellaba of een short draagt, iedereen is vrij om te kiezen." Ahmed Ghayet zelf nam deel aan de mars in Essaouira: "Veel mensen, ook toeristen, sloten spontaan aan. Wat de Belgische meisjes overkwam, is dan ook hét gespreksonderwerp in Marokko. Het leeft hier enorm. Er wordt over gediscussieerd op tv, op het strand, thuis. De meesten, vooral jongeren, steunen de vrijwilligsters, maar haatpredikers zoals die leraar maken nu eenmaal meer lawaai."

Elke dag bloemen

"De dag na de uitspraken van de leraar hadden wij ook al opgeroepen om een selfie te maken in short en die op sociale media te posten. Onze oproep werd voor de lancering ondertekend door vijftig bekende Marokkanen en leverde meteen honderden foto's op in korte broek. Met onze petitie - toutes et

tous en short

verzamelden we duizenden handtekeningen."

Ook de Bouworde, die de vrijwilligsters uitstuurde, wordt in Marokko niet vergeten. Er werd opgeroepen om de organisatie bloemen te sturen. "Sinds donderdag hebben we al zes boeketten ontvangen die besteld zijn door iemand in Marokko", zegt Karen Heylighen van de Bouworde in Leuven. "Er zit dan steeds een briefje bij met een boodschap. Zoals: 'Eén man is Marokko niet.' Of nog: 'Jullie zijn altijd welkom, met of zonder shortje.'"

Een korte broek of een rokje, in heel Marokko werd met blote benen op straat gekomen als blijk van solidariteit met de bedreigde Belgische meisjes.
RV Een korte broek of een rokje, in heel Marokko werd met blote benen op straat gekomen als blijk van solidariteit met de bedreigde Belgische meisjes.
RV


Alle artikels uit de krant