Exclusief voor abonnees

‘Wolkenkrabber van ijs’ zakt tot 60 cm per dag: zo verdwijnt een gletsjer

Wegen afgesloten omdat gletsjer aan Mont Blanc op instorten staat

In de vallei wordt onder meer in Courmayeur, met 2.800 inwoners, voorzorgen getroffen voor als de ijsmassa naar beneden stort.
rv In de vallei wordt onder meer in Courmayeur, met 2.800 inwoners, voorzorgen getroffen voor als de ijsmassa naar beneden stort.
De hoogste berg van Europa brokkelt af. Twee wegen aan de Italiaanse kant van de Mont Blanc zijn afgesloten omdat delen van een gletsjer ter grootte van een wolkenkrabber dreigen los te komen. Experts waarschuwen dat tegen het einde van de eeuw minstens de helft van alle gletsjers verdwenen zullen zijn - zélfs als we erin zouden slagen om de CO2-uitstoot naar nul te brengen.

Je hebt 8% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:Alle artikels uit de krant

13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kirsten Hershe

  Er lopen dezer dagen nogal wat experts rond hé zeg?! En allemaal jodelen ze hetzelfde liedje, hel en verdoemenis voor onze planeet. Met Calvo, Almaci, Anuna en Klima Greta aan het roer. En allemaal willen ze ons zaken en dingen verbieden die we hebben behaald door er door de eeuwen heen keihard voor te vechten, streven en werken. Maar werken is bij Groene rukkers niet bekend, zij leven van lucht en grassprietjes. En ach wat als gletsjers smelten, vroeger reikten zij tot halfweg Frankrijk!

 • Antonio Rinaldi

  Bevestigen of ontkennen ok, maar wat gebeurt er met het geld dat bestemt is voor het klimaat.Het verdwijnt in de zakken van enkelingen en de lucht blijft even vervuilt.

 • Joeri Goethuys

  Natuurlijke cyclus. In de middeleeuwen verbouwden de romeinen wijn in Engeland en was de gemiddelde temperatuur hoger dan nu..

 • Kristine Delacourt

  Onbegrijpelijk hoe sommigen maar blijven ontkennen. Overbevolking. Overconsumptie. Er staan miljoenen hectaren regenwoud in brand, aangestoken op industriele schaal voor het grote geld. Geen wonder dat het hier warm wordt!

 • Anneke Braem

  de natuur verandert constant ooit hebben we de ijstijd gehad, en dat is ook verandert en toen was er nog geen spraken van co uitstoot dus....de natuur blijft baas hoe dan ook