"Wie leven riskeert, mag geen twee keer slachtoffer worden"

AGENTEN KRIJGEN NU WÉL ALLE KOSTEN TERUG NA ZWARE AGRESSIE

BELGA
Voortaan zullen alle kosten van politiemensen die zwaargewond geraken door hevige agressie betaald worden. Vandaag dekt de verzekering maar een klein deel en draait het slachtoffer zelf op voor de rest. Dat leidt tot menselijke drama's. "Het kan niet dat iemand die lijf en leven riskeert voor de samenleving een tweede keer slachtoffer wordt", zegt minister Jambon (N-VA).

Het zijn uitzonderingen, maar de dossiers bestaan wel degelijk. Het meest bekende is dat van Mario Ghijs. In oktober 2013 kreeg de toen 42-jarige agent uit Lummen in zijn combi een kassei op zijn hoofd toen hij met collega's tussenkwam bij rellen in Meulenberg. De kassei raakte Ghijs vol op het hoofd. De politieman liep een hersentrauma op, heeft gehoor- en oogschade en houdt er een blijvende invaliditeit aan over. De kosten bedroegen in een mum van tijd meer dan 100.000 euro. Ook Ghijs moest daar een groot stuk van betalen en kreeg zelfs deurwaarders over de vloer. En hij is niet de enige (zie kader).

Andere wagen

"Het kan niet dat dergelijke mensen in de kou blijven staan", zegt Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van minister Jan Jambon. "Door hun werk zijn ze al betrokken in een drama. En dan komt er nog een financieel drama bovenop." Na overleg met de politievakbonden heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) een Koninklijk Besluit op tafel gelegd met een garantie waarbij alle kosten die in verband staan met een ernstige gewelddaad tegenover de lokale en federale politie worden (terug)betaald. Het gaat dan over supplementen voor dokters en chirurgen, maar ook over prothesen en aanpassingen aan wagens of zelfs verbouwingen aan het huis. "De gewone verzekering betaalt nu eenmaal geen verbouwingen die nodig zijn voor pakweg een politieman die na geweld in een rolstoel zit en thuis een lift nodig heeft om boven te geraken", zegt Van Raemdonck.

Val van trap telt niet

Het kabinet benadrukt dat die slachtoffers geen blanco cheque krijgen. "Elk dossier zal voor een nieuwe commissie met drie mensen komen. Daarin: iemand van de federale politie, de lokale politie en een arts. Al hopen we natuurlijk dat we de commissie zo weinig mogelijk zullen moeten samenroepen. Dat zou betekenen dat de mensen op het terrein gespaard zijn gebleven van zware geweldfeiten."

Vincent Houssin van politievakbond VSOA is erg tevreden. "Dit is een hele stap vooruit, maar wij hopen dat het in de toekomst wordt uitgebreid naar alle arbeidsongevallen, zéker als ze tijdens interventies zijn gebeurd." Het kabinet-Jambon zegt dat dit niet de bedoeling is. "Voor een agent die op het commissariaat per ongeluk van de trap valt, zijn er nog altijd de reguliere verzekeringen."

De nieuwe maatregel is er één met terugwerkende kracht. Wie in het verleden tijdens de werkuren dus slachtoffer werd van zware agressie, zal betaald worden - weliswaar enkel voor de kosten die gemaakt worden zodra het Koninklijk Besluit is ingegaan.Alle artikels uit de krant