"Vlak voor mijn operatie zei ik: wat er ook gebeurt, maak het af. Ik ga niet als een jongen de kist in"

Nora Monsecour (22), de inspiratiebron voor Belgische oscar-inzending 'Girl'

Nora voelt zich na haar ingreep niet meer vrouw dan ervoor. "Ik heb me altijd al 100% zo gevoeld."
Nora voelt zich na haar ingreep niet meer vrouw dan ervoor. "Ik heb me altijd al 100% zo gevoeld."
Tien jaar geleden bracht onze redacteur Dietert Bernaers het verhaal van Nora Monsecour. Twaalf was ze toen, geboren als Aaron, een jongen dus. Terwijl haar tweelingbroer Arno de pannen van het dak sjotte, speelde zij in haar felroze slaapkamer met Barbies en zat ze op ballet. Vandaag, een decennium later, is 'Girl', de film geïnspireerd op haar leven, de Belgische inzending voor de Oscars. Het meisje van toen is een knappe vrouw geworden. "Voor mijn geslachtsoperatie heb ik gezegd: 'Maak het werk af, ook als er iets misloopt. Ik ga niet als een jongen de kist in.'"

Even moedig als baanbrekend." Het is bijna dag op dag tien jaar geleden dat ik die vier woorden tikte. Bondiger kon ik mijn interview met Aaron Monsecour niet samenvatten. Aan de keukentafel bij zijn ouders, Beni en Anja, en met zijn tweelingbroer Arno aan zijn zijde, vertelde de 12-jarige jongen me dat hij een meisje wilde worden. Of beter: dat hij altijd een meisje geweest was, alleen had de natuur hem van het foute omhulsel voorzien. "Ik kijk heel hard uit naar mijn achttiende verjaardag", klonk het, een tikje té volwassen voor zijn leeftijd. "Dan kan ik me laten opereren en ga ik als een echte vrouw door het leven."

Zijn ouders en zijn broer steunden hem onvoorwaardelijk, maar waren niet te beroerd om toe te geven dat ze het er ook nog moeilijk mee hadden. "Ik zie Aaron wel als een meisje rondlopen, maar voor mij is hij dat nog niet", zei Arno. "Dat zal misschien veranderen als hij borsten krijgt, of zo." Het was 2008, en het woord 'transgender' deed omzeggens bij niemand een belletje rinkelen. Het interview veranderde niet alleen Aarons leven, maar ook dat van vele lotgenoten.

Je hebt 11% van dit artikel gelezenAlle artikels uit de krant