Exclusief voor abonnees

‘Vergeten begraafplaats’ met 599 gesneuvelde Belgen ligt er verkommerd bij

Een hoopje puin waarop ooit de sokkel met kruis van het kerkhof (foto onder) stond. Meer is er niet over van de begraafplaats, waar nu enkel koeien grazen.
RV Een hoopje puin waarop ooit de sokkel met kruis van het kerkhof (foto onder) stond. Meer is er niet over van de begraafplaats, waar nu enkel koeien grazen.
Op honderden kerkhoven bij ons schalt maandag een klaroen, maar op de Belgische begraafplaats in het Franse Neuville-sous-Montreuil blijft het wellicht muisstil op Wapenstilstand. Hoogstens zullen er koeien loeien, terwijl ze lustig grazen bovenop 599 landgenoten die in WO I sneuvelden. Het vergeten kerkhof werd pas vijf jaar geleden herontdekt, maar is nog steeds niets meer dan een troosteloze wei. En dat omdat de eigenaar, een landbouwer, dwars ligt.

Je hebt 5% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en steun Rode Neuzen Dag. Jouw eerste betaling gaat integraal naar Rode Neuzen Dag

 • Steun Rode Neuzen Dag en word abonnee voor 27/11
 • Slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wil
Abonneer je nu


Alle artikels uit de krant

45 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Joeri De clercq

  Een bord met herdenking aan me en onder de grond met een toplaag van groen gras en graaiende koeien , ja veel liever dan een kil kerkhof. Niet iedereen denk er zo over natuurlijk.

 • Gert Maes

  Hoe mooi en vredelievend kan het hiernamaals zijn. Rusten onder een groen stuk weidegrond met grazende koeien boven je hoofd. Als er voor elke gestorven mens een gedenksteen op aarde moest staan, stond heel de wereld vol. Een mens of dier leeft voort in de herinnering van zijn nabestaanden. Niet in een stuk steen.

 • Maria Jonckheere-Beun

  Mij man heeft een familie lid die op dat kerkhof begraven is en we hebben het verleden jaar eens bezocht. Spijtig dat er daar geen enkele gedenksteen voor al die vluchtelingen die daar begraven werden. Die boer heeft ook geen respect voor zijn voorouders.

 • jean-paul broos

  Eén van de mooiste eerbetuigingen kan je meemaken in het Fort van Loncin,waar elk jaar duizenden bezoekers komen en vooral scholen.Daar worden onze Belgische soldaten(er liggen er nog 250 bedolven tussen het buskruit)met eer behandeld en jaarlijks herdacht,vooral op 15 augustus(ontploffing Fort op 15 aug.1914) en natuurlijk op 11 november.Doen!

 • Erwin Moortgat

  Ik ken in het dorpje Aveze ( gard ) ook een kerkhof waar Belgische soldaten begraven liggen van WO I. Deze graven, meestal van Vlaamse jongens, liggen op het kerkhof van het dorp en worden door de plaatselijke gemeenschap mooi onderhouden. Ben er zeker van dat daar op maandag 11/11 ook een plechtigheid zal plaats grijpen Merci aux Français.