"Verdomme, sterf nu toch! Ik moet m'n trein halen"

rv
Voor bodybuilder Alexander Dean duurde het veel te lang voor de Gentse amateurfotograaf Jeroen Verstraete dood was. Zelfs nadat hij een keukenmes in zijn hart geplant had, bleef het slachtoffer lang naar adem happen. "Sterf nu toch, verdomme! Of ik mis nog de eerste trein naar West-Vlaanderen." Met hetzelfde mes maakte Dean later die dag ook zijn ex-vriendin én haar grootouders af. "Omdat Maïlys me niet terug wilde." Een reconstructie.

De nu 25-jarige Alexander Dean loopt in de gevangenis van Brugge al maanden rond met een paternoster op de borst. Een aalmoezenier gaf hem de rozenkrans nadat hij had gezegd dat hij zelfmoord wilde plegen. De priester probeerde de bodybuilder duidelijk te maken dat uit het leven stappen geen oplossing is. Dat hij als dader maar moet leren leven met wat hij eind juli vorig jaar heeft aangericht - net zoals de nabestaanden van zijn slachtoffers dat moeten doen.

Jeroen Verstraete (39) was het eerste slachtoffer van Alexander Dean. De uitgeweken West-Vlaming woonde in een uitgeleefd kasteeltje in Sint-Amandsberg (Gent). Dat was niet zijn eigendom, hij mocht er van de eigenaar wonen. Een win-winsituatie, want Verstraetes aanwezigheid hield krakers weg van het domein.

Op dinsdag 25 juli vorig jaar maakt de omgeving van Jeroen Verstraete zich ernstig zorgen. Hij is niet komen opdagen op z'n werk. Hij beantwoordt ook geen enkel telefoontje. Dat is niet zijn gewoonte, dus bellen ze de politie. Die vindt de man in de woonkamer, onderuitgezakt in de zetel. Dood. Hij heeft een wonde in de borst. Zijn handen en voeten zijn vastgebonden met tape. Hij is zo goed als naakt. Zijn onderbroek hangt op zijn enkels.

Bij zijn eerste ondervraging ontkent Alexander Dean ook maar iéts te maken te hebben met de dood van Verstraete. Bij een tweede verhoor legt hij volledige bekentenissen af. In zijn hoofd heeft hij de hobbyfotograaf "zo menselijk mogelijk" omgebracht.

Je hebt 14% van dit artikel gelezenAlle artikels uit de krant