"Van Sinterklaas een feest voor álle kinderen maken, wie kan daar tegen zijn?"

NA DE OPFRISSING VAN HET AFRICAMUSEUM | Bambi Ceuppens ook frisse stem in pietendebat

Bambi Ceuppens is wetenschappelijk commissaris in het AfricaMuseum.
Joel Hoylaerts / Photonews Bambi Ceuppens is wetenschappelijk commissaris in het AfricaMuseum.
Antropologe Bambi Ceuppens (54) poetste voor het AfricaMuseum ons koloniale verleden op tot een verhaal dat de waarheid geen geweld aandoet. De dochter van een Congolese vader en Belgische moeder snuffelde bovendien in de geschiedenis van Zwarte Piet. "Nee, Zwarte Piet is niet racistisch bedoeld. Maar wie kan er wat op tegen hebben als we van een kinderfeest een feest maken voor álle kinderen?"

Een racistische figuur die vandaag als kinderheld niet meer te verantwoorden valt of een onmisbare schakel in een prachtige traditie? Iedereen heeft een mening over Zwarte Piet, maar waarop is die gebaseerd? Bambi Ceuppens - "Bambi is een vaak voorkomende naam in Congo, Walt Disney zit er voor niks tussen" - vond niet veel literatuur. Ze schreef dan maar zelf een boek: 'Pietpraat'.

Je hebt 10% van dit artikel gelezenAlle artikels uit de krant

11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jeroen Deschrijver

  Wie kan daar wat tegen hebben? Wacht nog even. In NL is de tegenstand al goed begonnen. Nog een paar jaar en het wordt hier verboden. Lang leve Sinterklaas en Zwarte Piet. Ja, MET hoofdletter!

 • Greta Van Eylen

  Sinterklaas IS al een feest voor ALLE kinderen!

 • Ronny Cuypers

  Het is een feest voor alle kinderen waarvan de ouders hun dat feest gunnen.

 • Mario Tersago

  Terecht argument, echter moet men het verhaal van beide kanten bekijken en momenteel is het meer een monoloog van de kant met mensen die de traditite van het kindefeest, niet meer politiek correct vinden. Door zulk debat te laten voeren onder de mensen, krijgt men zulke verhitte situaties. Dus vooraleer men meningen uit, is dialoog nodig. Ieder kind geniet reeds van het feest, ongeacht welke 'piet' er meedoet, het zijn de volwassenen die het weer uit context moeten trekken.

 • benny vandersanden

  Het is al een feest voor alle kinderen want het zijn niet de kinderen die er een probleem mee hebben!