“Steve is in staat om te doden”: vader waarschuwde justitie voor zijn ‘gestoorde zoon’

Steve Bakelmans
RV Steve Bakelmans
Waarom zat moordverdachte Steve Bakelmans (39) niet in de cel? Zelfs justitieminister Geens begrijpt het niet. Steve Bakelmans is in juni 2017 veroordeeld tot vier jaar cel voor verkrachting. Hij ging in beroep, dat na 2 jaar nog niet behandeld is. Ook al had zijn vader justitie gewaarschuwd: “Steve is in staat om te doden.” Gisteren werd hij gevat terwijl hij op weg was naar z’n psychiater.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Iedereen die Steve Bakelmans (39) een beetje kent, voelde aan dat het verkeerd zou aflopen met de man. Maar niet justitie, die ondanks waarschuwingen niet inzag dat Steve levensgevaarlijk kon zijn. “Zeker na de laatste feiten, de verkrachting van zijn ex in 2016, hoopte iedereen dat hij voor een tijdje achter de tralies zou verdwijnen”, vertelt een vroegere vriend van Steve, die met hem in kraakpanden gewoond heeft. 

“Hij was toen bijzonder gewelddadig tekeergegaan. Hij had de deuren van het appartement van zijn ex ingetrapt en was recht op zijn slachtoffer afgegaan. Zijn ex houdt er een levenslang trauma aan over. Een dag later ging Steve zich uit eigen beweging bij de politie aangeven. Hij bekende het misbruik, maar beweerde dat alles gebeurd was onder invloed van drank.”

“Na drie maanden voorarrest mocht hij de gevangenis verlaten”, gaat de vriend verder. “Een jaar later veroordeelde de rechter hem tot vier jaar cel. Steve werd niet onmiddellijk aangehouden, omdat hij zich destijds spontaan bij de politie was komen aangeven. Dus doolde hij al bijna twee jaar door Antwerpen in afwachting van zijn proces in beroep. Zijn ex viel in zwijm toen zij Steve ineens in haar straat zag passeren - zo bang is zij van hem. Zij is dan maar uit de stad weggevlucht.”

“Herkende hem onmiddellijk”

Anouar Abdellati kwam Steve tot een half jaar geleden geregeld tegen. Zij waren toen allebei dakloos en hingen rond onder het Centraal Station of op het Sint-Jansplein. Anouar heeft ondertussen een vast adres en vast werk. Hij belde gistermorgen meteen de politie toen de foto van Steve werd verspreid. 

“Ik herkende hem onmiddellijk. Met hem heb ik dikwijls ’s nachts in de fietsenstalling onder het station geslapen. Hij dronk veel. Heel veel. Hij was gehard door het leven op straat. Zijn eten haalde hij uit afvalcontainers van supermarkten. Voor drank en sigaretten klampte hij voorbijgangers aan. Alle daklozen wisten dat hij veroordeeld was voor verkrachting, maar Steve zelf sprak daar nooit over.”

BELGA

Herhaaldelijk opgenomen

De vader van Steve wil niets meer met zijn zoon te maken hebben. Hij heeft tien jaar geleden alle contact verbroken. “Steve was als kind al onhandelbaar. Die jongen was geestelijk niet in orde. Wij hebben de deuren van psychiaters platgelopen. Hij is herhaaldelijk opgenomen in de psychiatrie. In Antwerpen, in Genk... Het was onhoudbaar. Hij maakte mijn leven kapot. Daarom brak ik met hem en met de rest van de familie.”

“Ik heb justitie altijd gewaarschuwd dat Steve op een dag iemand zou vermoorden. Deze moord had voorkomen kunnen worden, als justitie hem gewoon in de gevangenis had gehouden in plaats van hem vrij te laten in afwachting van zijn proces in beroep.”

“Tegenover de ouders van dat vermoorde meisje voel ik alleen diepe schaamte. Mijn zoon heeft die mensen beroofd van een jongedame die een prachtige toekomst voor zich had.”

Familiefeest

De familie is helemaal uit elkaar gevallen door het misdadige leven van Steve Bakelmans Begin dit jaar kwamen neven en nichten samen voor een familiebijeenkomst in een bowlingzaal in Aartselaar. Een nicht stond versteld dat Steve daar opdook. 

“Toen ik vanmorgen zijn foto in dat opsporingsbericht zag, herkende ik hem meteen. Maar op die foto’s ziet hij er verwaarloosd uit. Heel anders dan op de familiebijeenkomst. Toen kwam hij fatsoenlijk gekleed voor de dag. Hij gedroeg zich ook normaal en sprak met iedereen. Je zou niet zeggen dat hij meestal op straat sliep. Binnen de familie werd er veel over hem geroddeld. Dat hij altijd aan de drugs en de drank zat, en dat hij daarvoor tal van inbraken en diefstallen heeft gepleegd. De mensen die het goed met hem voorhadden, zoals zijn oom en zijn opvangmoeder, incasseerden klap na klap.”

Nonkel Jean-Pierre en zijn vrouw Lea vingen moordverdachte Steve op toen hij uit voorarrest vrijkwam in 2016. “Hij heeft een paar maanden bij ons gewoond en is daarna terug naar Antwerpen vertrokken. Steve heeft het nooit makkelijk gehad. Hij is toen hij tien jaar was verkracht. Dat heeft zijn jeugd getekend en hem onhandelbaar gemaakt. Met de jaren werd hij alleen maar agressiever. Dat moest ooit verkeerd aflopen.”

Toen ’s morgens de opsporingsfoto in de media kwam, belde de oom om 7.30 uur al de politie. “Rond Park Spoor Noord zijn nog andere feiten van geweld en verkrachting gepleegd. Is Steve daarvoor ook verantwoordelijk? Wij vrezen ervoor.”

Steve Bakelmans
Facebook Steve Bakelmans

Strafblad

Het strafblad van Steve Bakelmans telt naast een resem veroordelingen voor diefstallen en drugsinbreuken twee veroordelingen voor verkrachting. Bij de eerste verkrachting in 2004 werd zijn opvangmoeder Monique het slachtoffer - uitgerekend de vrouw die zich om hem bekommerde toen hij dakloos was. Ook zijn ex-vriendin, met wie hij een zoontje van 7 jaar heeft, deelde op het einde van hun relatie in de klappen. Het is niet duidelijk of hij daarvoor veroordeeld werd.

En dan is er de nog hangende rechtszaak over de verkrachting van een andere ex. Het Antwerpse parket-generaal laat weten dat het Steve Bakelmans al voor het hof van beroep heeft gedagvaard, maar dat het proces zelf nog niet heeft plaatsgevonden. Dat was gepland voor 5 juni. Alle artikels uit de krant

461 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gertie Daerden

  En zoals altijd zal justitie wel weer met verzachtende omstandigheden aan komen, zoals dronkenschap van dader. Ook heb ik ergens gelezen dat dader zelf op 10 jarige leeftijd sexueel misbruikt zou zijn. Dit laatste zegt ook iets over falende hulp door psychiaters bij trauma's en dat ze vaak totaal mis zitten met hun inschattingen over wie tot wat in staat is. Falende justitie gecombineerd met falende traumaverwerking, een gevaarlijk duo.

 • Kathleen Lambrechts

  Waarom moet er eerst zoiets vreselijks gebeuren vooraleer men inziet dat het justitiesysteem hoogdringend aan vernieuwing/reorganisatie toe is. En samen met justitie ook de psychiatrie,want als zelfs ouders waarschuwen over hun bloedeigen kind dat het een gevaar is...(wat ook gebeurde bij Kim De Gelder)Waarom wordt daar geen belang aan gehecht?? De psychiatrie houdt veel te weinig rekening of werkt te weinig samen met de naasten van de patiënten. Ook is er DRINGEND een sterk drugsbeleid nodig

 • Dirk N.M. Van Caekenberghe

  Waarom loopt er zoveel gespuis rond die normaal gezien achter de tralies zou moeten zitten? Want justitie, rechters, politie en advokaten hebben maar al te graag om elke keer opnieuw te herbeginnen. Zo blijft er werk aan hun winkel en rinkelt hun kassa. Waarom het goed doen van de eerste keer als ze (bijna) eindeloos kunnen blijven procederen, lopen, hengelen naar een recidivist? Het woord recidivist zou trouwens nooit mogen bestaan! Geen 25 keer in aanvaring tegen de maatschapppij!

 • Dirk N.M. Van Caekenberghe

  Aan Paul Buckens : iedereen die ietwat gestudeerd heeft weet dat al sinds jaren! Meer dan 200 jaar geleden zei Napoleon het ook al, dat wetten en regels zo vaag mogelijk geformuleerd moesten worden om dan later op diverse momenten anders geïnterpreteerd te kunnen worden. Ondertussen zijn we wel 200 jaar later, maar er is niets veranderd, ik zou zelf zeggen : integendeel! Wereldvreemd , al dat gedoe bij vrouwe justitia!

 • Dirk N.M. Van Caekenberghe

  En de café-uitbaters, zijn die ook niet (een beetje) mede-verantwoordelijk aan de drankproblemen van hun “klanten”? Of kijken zij ook, zoals de politie, toevallig de andere kant uit?