Exclusief voor abonnees

"Stervende vrouw al in lijkzak gelegd voor ze dood was": 45 getuigenissen schetsen ijzingwekkend beeld van corona in woonzorgcentra

7 bewoners, 17 familieleden en 21 personeelsleden getuigen in het rapport over de schrijnende toestanden.

REUTERS
Een rapport van de Vlaamse Ombudsdienst over de coronacrisis schetst een onthutsend beeld van hoe het er écht aan toe is gegaan achter de muren van sommige Vlaamse woonzorgcentra. De getuigenissen snijden door merg en been. Om stil van te worden. En ook wel beschaamd. Of zoals één van de bewoners de crisis samenvatte: “Ik heb de oorlog meegemaakt, maar dat was zo erg niet als corona meemaken in het rusthuis.”

Je hebt 5% van dit artikel gelezenAlle artikels uit de krant

76 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • avelino garcia

  Al die ministers moeten verantwoording afleggen voor de rechtbank, de nabestaanden moeten klacht indienen bij de onderzoeksrechter.

 • rumen wendy

  Op het personeel wordt bespaard zodat de eigenaars en de aandeelhouders van de rusthuizen met meer geld hun zakken kunnen vullen. Ten koste van iedereen, maar niet van zichzelf

 • Filip van Zomeren

  Ik heb zelf tijdens de crisis meegeholpen op de covid afdeling in een WZC. Ik kan met de hand op mijn hart zeggen dat ik geen enkele van bovenstaande situaties heb gezien. Integendeel, het medeleven van het personeel voor hun bewoners die daar ziek, apart op die afdeling lagen was hoog. Dat het er angstig moet hebben uitgezien om plots die maskers en pakken rond je te zien ja dat wel. Maar er zijn dus ook zeer mooie verhalen te vertellen.

 • Nicole Vandam

  Verpleging /verzorgers WZC doen hun best, toch heeft men nood aan meer professioneel, gemotiveerd personeel. Een cursus volgen van 3 maanden, heb je een job als verzorger(ster),kan niet ! Je moet het hart op de juiste plaats hebben ! Sommige van het personeel zijn sneller de kamer uit dan binnen, zien de node van de oudjes niet. Meer controle ! Van bed naar zetel, geen tijd om een babbel. Onze oudjes hebben bijgedragen aan de welvaart van België. Respect ! Bezuinigen, schande van de politiek !

 • Josée Horemans

  Bah waar gaat de wereld naartoe? Er is geen Respect en morele waarden nimmer!!