"Stan = Superman"

BART PEETERS SCHRIJFT OPMERKELIJKE ODE AAN Z'N COLLEGA

"Ik weet het, Stan is Superman. Bel naar Stan Van Samang." Bart Peeters (57) zingt het op zijn nieuwe album zonder schroom. Eén lange ode lijkt het, waarbij de naam van de zanger net niet wordt gescandeerd. "Ik wilde een nummer maken over een man die lichtjes jaloers is omdat zijn vrouw te enthousiast is over een popster", aldus Peeters. "En Stan is dé Vlaamse superster."

Het was flink schrikken voor Barbara, mevrouw Stan Van Samang, ergens deze zomer. Tijdens een avondje uit met vriendinnen belandde ze in Leuven toevallig op een try-out van Bart Peeters. Bij het nummer 'Mirakelman' knipperde ze even met de ogen. "Hoor ik dat nu goed?" Dat deed ze. 'Mirakelman' is een lofzang op haar man. Met het al snel door de zaal meegezongen refrein: 'Bel naar Stan Van Samang'. Drie keer raden wat 'Babs' bij thuiskomst als eerste vertelde. Met de groeten van Bart Peeters.

Stoute opmerkingen

"Eigenlijk wilde ik al lang eens een liedje maken over een koppel waarvan de man wat jaloers is omdat zijn vrouw iets te veel interesse in een popster toont. Ik heb dat overigens zelf al eens in mijn relatie meegemaakt. Zo werd mijn vrouw, de genaamde Anneke, telkens bijzonder enthousiast wanneer Ricky Martin op het scherm verscheen. Ik ga niet plastisch worden, maar laat ons zeggen dat ze meer dan laaiend enthousiast was. Dan is het typisch voor een man dat je 'stoute opmerkingen' gaat maken. (in het Antwerps) 'Och Anneke, da is toch een janet.' Later bleek die uitspraak een toevalstreffer en heb ik veel respect gekregen voor de man omdat hij zich in Latijns-Amerika geout heeft, dat was heel chique. Maar het gevoel uit de song is me dus niet vreemd."

Stielbederver

Alleen moest Bart op zoek naar een Vlaamse Ricky Martin. "Dat klopt. Ik heb nagedacht over wie momenteel de 'stielbederver' is in Vlaamse huishoudens. Van wie de 'vrouw des huizes' vandaag wild wordt. En, geef toe, Stan heeft het allemaal. Onze liefste popster, de ideale vader, een jonge die 'gewoon' gebleven is. Idealer dan Stan bestaat niet. Eigenlijk is hij gewoon onze Vlaamse superheld. En het feit dat hij voor deze song net genoeg lettergrepen in zijn naam had, maakte het helemaal af. (lacht)"

Het nieuwe album van Bart Peeters, 'Brood voor morgenvroeg', ligt nu in de winkel. Concertinfo via www.bartpeeters.net

"Van wie wordt de Vlaamse 'vrouw des huizes' vandaag wild? Inderdaad, Stan Van Samang", zegt Bart.
ISOPIX "Van wie wordt de Vlaamse 'vrouw des huizes' vandaag wild? Inderdaad, Stan Van Samang", zegt Bart.


Alle artikels uit de krant