Exclusief voor abonnees

'Sensor' meet of wijn naar kurk smaakt

Moet wijn straks nog voorgeproefd worden op restaurant? Mogelijk niet, want Zwiterse onderzoekers hebben een techniek ontwikkeld waarmee ze wetenschappelijk kunnen vaststellen of er een kurksmaak is. Een soort 'sensor' detecteert de molecule die verantwoordelijk is voor die smaak zelfs in zeer kleine hoeveelheden. Beeld je daarbij geen hightech-apparaatje in: de sensor is een "sponsachtig moleculair netwerk gebaseerd op fluorescentie", aldus de universiteit van Fribourg. Bij contact met kurkmoleculen - vaak afkomstig van de fungiciden waarmee de kurkeik behandeld is - verliest de sensor zijn fluorescerende eigenschappen en is de verslechterde kwaliteit van de wijn dus aangetoond.

Lees je graag alle artikels op HLN?

Krijg nu 1 maand onbeperkt en gratis toegang tot alle artikels.

Ik wil toegang
Digitaal abonnement HLNDigitaal abonnement HLN1ste maandgratis

Stop of pauzeer wanneer je wil

  • Onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Iedere week gratis tickets en straffe kortingen


Alle artikels uit de krant