"Overwerken staat gelijk aan goed werken? Vergéét dat"

Chef Geluk bij Medialaan legt uit hoe je je job (weer) graag kan doen

Ann De Bisschop veranderde haar oude kantoor in een junglekamer: om de creativiteit te masseren, liggen er grasmatten en hangt er een schommel.
Joel Hoylaerts - Photo News Ann De Bisschop veranderde haar oude kantoor in een junglekamer: om de creativiteit te masseren, liggen er grasmatten en hangt er een schommel.
Moeten er nog handleidingen tegen de burn-out zijn? Zelfs Ann De Bisschop (50) twijfelt daaraan, en toch schreef ze er één. Als welzijnsdirecteur van Medialaan waakt ze over de fysieke en mentale toestand van haar medewerkers. Met yoga, fruit en fitbits. "Maar als de werkcultuur niet snor zit, zijn dat pleisters op de wonde. Wij moeten ons brein wat meer rust gunnen, en leiders moeten leren luisteren."

Work-lifebalance. Mindfulness. Grenzen bewaken. Noem het platgeslagen clichés of open deuren, de termen blijven de ruggengraat van de burn-outbestrijding. Dat is niet anders in het nieuwe boek 'Aftellen naar maandag', waarin Ann De Bisschop 12 experts aan het woord laat met concrete adviezen om hardwerkend personeel tegen zichzelf te beschermen. Zelfs de junglekamer van de Medialaan komt erin voor: om de creativiteit te masseren, staan hier lederen zetels, komen er planten en een schommel uit het plafond en liggen er grasmatten.

Vroeger was deze ruimte het kantoor van De Bisschop, sinds goed een jaar 'director wellbeing' van Medialaan. Chef Geluk, zeg maar. Al moest ze daar eerst diep voor gaan. Toen de bazen haar twee jaar geleden vroegen om haar functie als commercieel directeur radio in te ruilen voor directeur radio, twijfelde Ann geen seconde. "Voor mij was dat een blijk van vertrouwen. Maar ik had er beter over moeten nadenken. Ik was te veel met cijfers bezig en te weinig met mensen en gelukkig werd ik daar niet van. Al snel doken de eerste signalen op: een jaar lang sliep ik heel slecht, ik had veel rug- en nekklachten. En plots was daar die zware hyperventilatie-aanval." Op doktersvoorschrift én advies van de CEO bleef ze even thuis. "Voor die raad ben ik dankbaar: zelf had ik het wellicht nooit aangedurfd even te pauzeren."

Je hebt 23% van dit artikel gelezenAlle artikels uit de krant