Exclusief voor abonnees

#Operatietoekomst. Voorstel over arbeid lokt felle reactie uit bij vakbonden: “Opnieuw brugpensioen vanaf 58 jaar”

Archiefbeeld van een vakbondsmanifestatie voor behoud van brugpensioen.
photo_news Archiefbeeld van een vakbondsmanifestatie voor behoud van brugpensioen.
Het pleidooi om brugpensioen af te schaffen valt op een koude steen bij de vakbonden. "Oudere werknemers gaan sowieso de dupe worden. Dat supplement van hun werkgever naast de werklozensteun die de staat toch moet betalen, houdt hen uit de armoede", zegt Marc Leemans (ACV). Ook andere vakbonden én werkgeversorganisaties gaven hun ongezouten mening aan onze journalist.

Je hebt 8% van dit artikel gelezenAlle artikels uit de krant

186 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • pieter spannemaker

  Beetje naief mensen, dat kan Belgie nooit betalen dus vergeet het maar.

 • raymond van der craen

  Geen brugpensioen of swt, hoe durft men dit voorstellen wetende dat de huidige werkende generatie dit moet betalen en bovendien tot hun 67ste moet gaan werken. Ikzelf heb effectief 40 jaar en 9 maanden gewerkt en 3 maanden "geprofiteerd" van den dop en ontvang nu een pensioen dat een eind lager ligt dan een bruggepensioneerde die amper 30 jaar effectief gewerkt heeft en nu definitief op pensioen is.

 • Gino Geubels

  Brugpensioen schept geen werk voor jongeren omdat de werkgever de bruggepensioneerde NIET MOET vervangen! Dat was wel verplicht, maar na een jaar of 2 lobbyen van VBO e.a. is dat gestopt. Voor de werkgever is het goedkoop; geen hoge ontslagvergoeding moeten betalen en oude werknemer minder; en voor de werknemer is het een welgekomen vervroegd pensioen met vast inkomen. Als de werkgever van die oude vanaf wil, laat ze zelf betalen tot de pensioenleeftijd bereikt is, of ontsla de kansrijke jongere

 • Gino Denil

  Toch is 9 jaar over een master doen niet echt studeren, Tom Faes. Maar er zijn er ook die wel tot hun 30 of langer hard studeren, omdat hun beroep of specialisatie dat vereist. Zoals een chirurg. Anderen doen soms meerdere studies en vullen met die combinatie juist een gat in de arbeidsmarkt in. Maar wie gaat dat nog willen doen als hij daarvoor als bejaarde afgestraft wordt met werken tot 75 of langer.

 • Tom Faes

  Indien je tot je achtentwintig gestudeerd hebt zoals mijnheer Weyts dan kan je inderdaad niet op pensioen op 65 . Indien iedereen eens 43 of 44 jaar zou werken is er echt geen probleem . Wel werken hé Ben want bla bla verkopen dat telt niet mee.