Exclusief voor abonnees

#Operatietoekomst. Sleutelen aan ons kiesstelsel of niet? Zo doen andere landen het

Foto ter illustratie.
thinkstock Foto ter illustratie.
Het meest besproken voorstel van 'Operatie Toekomst' was het pleidooi van politicoloog Carl Devos (UGent) om te sleutelen aan ons politiek systeem, zodat er efficiënter bestuurd kan worden. Ons proportioneel kiesstelsel, waarbij een partij met 11% van de stemmen ook 11% van de zetels krijgt, zorgt bijvoorbeeld voor veel versnippering. Hoe organiseren enkele andere Europese landen hun parlementen? Eén ding is duidelijk: de perfectie zit er niet tussen.

Je hebt 9% van dit artikel gelezenAlle artikels uit de krant

24 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Pé Gevers

  Er zijn nu 6.629.143 Vlamingen, 1.218.225 inwoners van het Brussels- Hoofdstedelijk gewest en 3.645.243 inwoners in Wallonië. De zetelverdeling 81 voor de Nederlandstaligen en 69 voor de Franstaligen is correct te noemen. Alleen al die niet stemt, blanco of ongeldig of stemt op partijen onder de kiesdrempel. Al deze stemmen gaan naar de grootste partijen. 30% voor de Franstaligen en 10% voor de Nederlandstaligen, daarvan komt het te grote verschil in zetels t.o.v. de voorkeurstemmen.

 • Antonio Rinaldi

  En die partij met 11% van de stemmen zit in de regering en partijen met meer dan 20% in de oppositie?

 • jean donny

  Ons huidig kiesstelsel is een aanfluiting van de democratie, net zoals onze wetgeving gemaakt is voor advocaten en degenen die ze kunnen betalen om de wet te omzeilen. Alles tot op de grond afbreken en opnieuw met wit blad starten op basis van gezond boerenverstand is enige oplossing.

 • Robert Croux

  Magnette zijn keuze : niks veranderen dan meer macht vr Wallonië. Zoals nu : PS 640.000= 20 zetels; VB 811.000= 18; NVA 1.081.000=25! Magnette verbiedt de koning om met BDW te praten? Is dat je democratie? 1 man=1stem zal Magnette nooit toestaan! In Vlaanderen gaan 92% kinderen nr school, bij Magnette amper 50% en dan daar alleen herhalingen, bij ons nieuwe leerstof! Wat kies jij vr de toekomst Mr Gobin?

 • Jean Gobin

  weg met de taallijsten federaal stemmen gaat over het grondgebied Belgie ...1 kieskring zoals Magnette wil !