"Open Vld en CD&V hebben sleutel in handen"

Wouter Beke (CD&V) en Gwendolyn Rutten (Open Vld).
Photo News Wouter Beke (CD&V) en Gwendolyn Rutten (Open Vld).
Bijna vier weken nadat ze de leiding over de federale formatie kregen, en 162 dagen na de verkiezingen, hebben PS en N-VA nog geen doorbraak kunnen forceren. De hoofdrolspelers lonken naar Open Vld en CD&V om de fakkel over te nemen, maar zij staan niet te springen.

Deze namiddag brengen preformateurs Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) verslag uit bij de koning. Bijna vier weken lang hebben de ex-minister-presidenten geprobeerd om een toenadering tussen N-VA en PS mogelijk te maken. Deze partijen zouden de as vormen van een paars-gele regering met liberalen, socialisten en N-VA.

"De gesprekken verlopen vriendelijk en ernstig, maar de grote doorbraak moet nog komen", zegt een ingewijde. De kans dat N-VA-voorzitter Bart De Wever of PS-voorzitter Paul Magnette vandaag de fakkel overneemt - wat eerst de bedoeling was - is volgens bronnen in de Wetstraat dan ook klein. Daarvoor is het, zelfs 162 dagen na de verkiezingen, wellicht te vroeg. "De PS-achterban heeft nog steeds een duidelijke voorkeur voor een regering zonder ons. Als we met hen in zee gaan, moet Magnette dus kunnen aantonen dat er echt geen andere optie was", klinkt het bij N-VA.

Bij N-VA valt ook te horen dat Bourgeois en Demotte misschien beter de fakkel zouden doorgeven aan Open Vld of CD&V. "Zij hebben nu de sleutel in handen."

Maar de Zweedse bondgenoten zijn wantrouwig. Wie de paars-groene regering de nek omwringt, krijgt wellicht de zwartepiet. Zeker bij CD&V leeft sinds de verkiezingsnederlaag de overtuiging dat de partij eerst aan zichzelf moet denken, en niet aan het staatsbelang.

Hier en daar wordt daarom een duobaan voor Open Vld en MR gesuggereerd. Zo zou 'de grootste politieke familie van het land' gezamenlijk de paars-groene piste kunnen aftasten. Maar ook dat ligt moeilijk. Nogal wat liberalen blijven ervan overtuigd dat N-VA en PS hun vuile werk zelf moeten opknappen. Alle artikels uit de krant

127 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mi Janssens

  Gwendolyne Rutte de doodsteek geweest van Open-Vld en dan doet ze nog maar voort op haar eigenzinnige boerse manier. Nog dieper naar de ondergrond wat een ego dit is niet voor het land noch voor haar partij.

 • Liliane Vervliet

  Viva de democratie !Misselijkmakende politieke spelletjes .Wie gelooft die kliek nog ?

 • pieter arons

  En dat noemt zich dan liberaal samenwerken met de socialisten. De kleine zelfstandige zal het voelen en de hardwerkende mens ook. NVA is nog meer liberaal dan Open VLD

 • Dan Midden

  paarsgroen heeft nipte meerheid van de zetels doch met slechts 3019104 stemmen op 8167709 stemgerechtigden vertegenwoordigen ze in gans België dus minder dan 37 procent. 2/3 van de bevolking heeft daar dus niet op gestemd. Zelfs met cd&v erbij halen ze geen 45 procent, met ook cdh erbij hebben amper de steun van 47 procent van de stemgerechtigden in dit land. Noemt men dit nog democratisch?

 • Denis Stock

  Sterke partijen dragen de zwaarste last.