Exclusief voor abonnees

"Ook al heeft hij haar mama gedood, hij blijft haar papa"

UNIEK | Families van dader en slachtoffer werken zelf bezoekregeling uit

Repro Vanderveken
"Sven is en blijft de papa van X., ook al heeft hij haar mama gedood. Dus mag ze hem gaan bezoeken in de cel." Dat zegt niet alleen de familie van dader Sven Van Rooy (35), die een gevangenisstraf van 18 jaar uitzit, maar óók die van slachtoffer Melissa Mauriën (32). "Een unieke situatie", zegt een expert. "En ontzettend belangrijk voor het verwerkingsproces van het kind."

Op 4 juni vorig jaar bracht Sven Van Rooy zijn echtgenote Melissa Mauriën om het leven. De vrouw had al anderhalf jaar een affaire met een andere, jongere Sven. Nadat hij 'het sms'je te veel' had onderschept, sloegen de stoppen door bij Sven Van Rooy. Hij sloeg haar, wurgde haar en stak haar dood met een mes. Daarna vluchtte hij met hun dochtertje X. (toen 3, nu 4), dat bij de feiten aanwezig was, naar Wallonië. Het tutje van het kind werd later naast het lichaam van Mauriën gevonden.

Doodslag, heeft de rechtbank in Turnhout nu geoordeeld. Met de straf van 18 jaar opsluiting kan de veroordeelde zich verzoenen. Over goed vier jaar mag hij de strafuitvoeringsrechtbank al een eerste keer om elektronisch toezicht vragen. "De doodslag werd nooit betwist", zegt zijn advocaat John Maes. "Voor het proces is dit een straf waarop je hoopt."

Stalking

Die 'andere Sven' krijgt een morele schadevergoeding van 1.250 euro. "Het is niet zeker of het slachtoffer de relatie met hem wilde verderzetten", motiveert de rechtbank droogjes. "Maar hij had wel een bijzonder affectieve band met haar." Melissa's vader reageert vol onbegrip. "Hij stuurde haar 16.000 sms'jes. Simpel: dat is stalking", aldus Alfons Mauriën. "En toch krijgt hij een schadevergoeding. In mijn ogen was hij medeplichtig aan de dood van mijn dochter. Hij had haar gezin met rust moeten laten."

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
  • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis


Alle artikels uit de krant