Exclusief voor abonnees

"Ooit zal Gay Pride niet meer nodig zijn. Maar dat zal nog twee, drie generaties duren"

Gelijke rechten hebben holebi's al in ons land. Nu nog aanvaard worden door iedereen

Vandaag trekt de Gay Pride door Antwerpen. En hoe gek er ook gedaan zal worden - pluimen en leren broekjes horen er óók bij - toch is de mars nodig.
ANP Vandaag trekt de Gay Pride door Antwerpen. En hoe gek er ook gedaan zal worden - pluimen en leren broekjes horen er óók bij - toch is de mars nodig.
"Ik droom van de dag dat de Gay Pride niet meer nodig zal zijn. Maar dat zal toch nog een generatie of twee, drie duren." Vergis u niet: holebi's hebben dan wel gelijke rechten in ons land, ze voelen zich nog altijd ánders - elke dag. "We zijn nog altijd 'niet normaal'."

België is geen slecht land om als holebi in te leven. Mannen mogen met mannen trouwen en vrouwen met vrouwen. Koppels mogen kinderen adopteren of pleegouder worden - al gaat dat niet altijd even vanzelfsprekend als bij traditionele man-vrouw-koppels. Discriminatie op grond van hun seksuele geaardheid mag niet en er zijn wetten die elke vorm van haatmisdrijven streng bestraffen. "Over de inspanningen die de politiek de laatste jaren - zeg maar decennia - heeft gedaan, hebben we helemaal niet te klagen. Verre van. Je zal maar homo of lesbienne zijn in Turkije of Polen, of zelfs in sommige staten van de VS", zegt Sandra (38). Ze woont in een villa tussen het groen, op een boogscheut van Antwerpen. Ze is getrouwd met Danielle (43) en samen hebben ze twee zoontjes van 10 en 8. Ze hebben elk een kind gedragen, de vader is dezelfde - een goeie vriend die opgetreden is als zaaddonor. "Zonder de daad erbij, hoor", lacht Sandra. "Zo'n inseminatie is niet bijzonder romantisch, maar we hebben ons moederschap telkens gevierd met een weekendje weg - op hotel, ontbijt op bed, kaarsjes op de bedrand. Een beetje melig, maar wel mooi. De ontnuchtering volgde daarna: we voelden ons allebei moeder van elk kind - ik ben mama, mijn vrouw is moeke - maar wettelijk wáren we dat niet. We moesten een hele adoptieprocedure door, met een onderzoek of we psychologisch en financieel wel voor een kind konden zorgen. Dat is... lastig. Niet leuk."

Je hebt 20% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis


Alle artikels uit de krant