"Ongeneeslijk ziek door pesticide": tuinman waarschuwt voor gevaren Roundup

Chris Van Kerckhoven (62) werkte zestien jaar met onkruidverdelgers waarin glyfosaat zit, nu lijdt hij aan lymfeklierkanker.
ID / Boumediene Belbachir Chris Van Kerckhoven (62) werkte zestien jaar met onkruidverdelgers waarin glyfosaat zit, nu lijdt hij aan lymfeklierkanker.
Tuinman Chris Van Kerckhoven (62) uit Mol lijdt aan een ongeneeslijke kanker, en hij meent te weten hoe dat komt: door zestien jaar te werken met onkruidverdelgers waarin glyfosaat zit. Een Amerikaan kreeg onlangs om dezelfde reden een compensatie van 250 miljoen euro, maar daar is het de man niet om te doen. "Ik wil anderen enkel waarschuwen."

'Roundup moet 250 miljoen euro aan kankerpatiënt.' Chris Van Kerckhoven las het artikel afgelopen week met bovengemiddelde interesse. Het gaat over Dewayne Johnson, een Amerikaanse man met een zeldzame lymfeklierkanker. Volgens een Californische volksjury ontstond diens tumor door de onkruidverdelger die Johnson veelvuldig als tuinman gebruikte. "Ik zit in hetzelfde schuitje", dacht Van Kerckhoven meteen. Ook hij was jarenlang actief als tuinman. "Ik heb honderden hectaren met Roundup en Glyfall bewerkt. In beide producten zit glyfosaat. Op sommige dagen heb ik er een ton van gesproeid."

PHOTO NEWS

Je hebt 20% van dit artikel gelezenAlle artikels uit de krant

48 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • bob jansens

  typisch Amerika: zolang Monsanto in Amerikaanse handen was werden er bij dit soort van processen steeds een uitspraken in het voordeel van het Amerikaanse bedrijf gedaan. Nu de eigenaar Europees is wordt het bedrijf ineens schuldig... een beetje zoals destijds met dat olieplatform in de Golf: het Europese BP moest bloeden, maar al de Amerikaanse bedrijven die er bij betrokken waren konden de dans ontspringen.

 • Nico Souillierd

  Misschien eerst eens bewijzen dat het veilig is...

 • Ria Van Looy

  misschien moeten we toch eens wat meer energie en geld gaan steken in bio ontwikkeling . Uitgaande dat er tegen elk beestje een ander beestje staat dat z'n vijand is . Maar 't zal waarschijnlijk teveel gaan kosten en belangrijk is altijd snelle productie en hoge winstmarges !

 • Ronald Van Beneden

  Monsanto net op tijd verkocht als een vergiftigd geschenk aan een Europees bedrijf.

 • Chris Deckers

  Met 5 L/Ha + activator is dat 200 ha bespoten op 1 dag??? Ik leef mee met deze persoon, maar er zijn ook lymfeklierpatienten die nooit in hun leven met 1 druppel glyfosaat in aanraking zijn gekomen. Verder dien je met élk bestrijdingsmiddel of chemisch product veiligheidshalve omzichtig om te gaan.