Exclusief voor abonnees

“Net hartmassage geleerd. En toen had papa die nodig”: dochter en echtgenote redden leven van Jan

Dochter Tessy (linksonder) en echtgenote Rita wisselden elkaar 9 minuten lang af bij de hartmassage. "Zij zijn mijn engeltjes", vertelt Jan. Rechtsonder nichtje Athena.
Pieter-Jan Vanstockstraeten Dochter Tessy (linksonder) en echtgenote Rita wisselden elkaar 9 minuten lang af bij de hartmassage. "Zij zijn mijn engeltjes", vertelt Jan. Rechtsonder nichtje Athena.
Van reanimeren kenden Tessy (38) en haar moeder Rita weinig, tot Frances Lefebure in 'Make Belgium Great Again' hen en duizend anderen overhaalde een reanimatiecursus te volgen. Zonder die cursus was papa Jan (61) er niet meer geweest - hij kreeg begin deze maand een hartstilstand.

Tien dagen is Jan intussen uit het ziekenhuis, en in zijn living in Itegem hangen de slingers en tekeningen met 'Welkom thuis!' nog aan de muur. Sinds hij een jaar geleden met pensioen ging na een carrière als logistiek beheerder, wroet hij graag met de handen in de tuin, en gaat hij als Jehovah's getuige van deur tot deur. Kerngezond was Jan, maar aan 7 maart van dit jaar heeft hij geen herinneringen meer.

Je hebt 17% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:Alle artikels uit de krant

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • thierry deneyer

    Mijn beide dochter waren van kinds al ingeschreven bij de helpertjes van het Rode Kruis waar ze op een leuke manier zowel wonden leren verzorgen alsook reanimatie . Mijn jongste dochter was 10 jaar toen ze in een situatie kwam waar zij dan het voortouw genomen heeft tenopzichte van de aanwezige leerkracht die op dat ogenblik vooral onder de indruk was van het voorval. Dit schooljaar heeft ze zelf een demonstratie reanimatie gegeven in haar klas waarna de school dit op Facebook poste . Ze is 13j

  • johan ruell

    Prachtig verhaal, maar toch even een kanttekening: best je geregeld eens laten screenen met echografie , geregeld sporten, jaarlijks een bloedonderzoek en je sluit al veel uit. Maar ik denk dat er weinigen dit doen of zullen doen. Ik ga als +58-jarige 3x week 7-8 km joggen, om de drie jaar sporttesten bij een cardioloog. Dan zouden er nog veel minder hartproblemen voorkomen.