Exclusief voor abonnees

"Moet dronken doodrijder levenslang gekweld blijven?" Vzw helpt veroorzakers ongevallen omgaan met schuldgevoel

Getty Images/iStockphoto
Wie ooit iemand heeft aangereden - al dan niet met dodelijke afloop - worstelt vaak voor altijd met schuld. Even Zeer, een vereniging voor lotgenoten, wil hen helpen. Vanaf volgend jaar moet er in elke Vlaamse provincie een afdeling zijn. En ja, ook wie dronken of met overdreven snelheid iemand heeft doodgereden, kan er terecht. "Moeten zij levenslang gekweld blijven?"

Tien jaar geleden reed Guido Lempereur (57) een voetganger op het zebrapad aan. Hij was nuchter, hij reed niet snel, hij was niet aan het telefoneren, maar het was donker en signalisatie op een verkeersdrempel bemoeilijkte het zicht. Het was gebeurd voor hij wist wat er gebeurde. Zijn slachtoffer verkeerde door een verbrijzelde nekwervel een tijdlang in kritieke toestand, kan door een kapotte knie niet meer sporten en zal altijd een stramme nek hebben, maar maakt het voor de rest goed. Je zou zeggen: beiden hebben ondanks de pech ook geluk gehad, het had veel erger kunnen zijn.

En toch: als Guido met de auto rijdt en hij ziet een voetganger of fietser in een gevaarlijke situatie, dan moet hij de wagen aan de kant zetten. Dan wordt hij overvallen door paniek. Zelfs wanneer hij een bestuurder achter het stuur met een smartphone bezig ziet, begint hij soms te hyperventileren. En 's nachts ziet hij in zijn slaap nog vaak die schimmige beelden die eindigden in een doffe klap. "Ik heb het ongeval kunnen plaatsen", zegt hij, "maar helemáál verwerkt is het nog altijd niet."

Guido Lempereur is voorzitter van Even Zeer, een zelfhulpgroep voor mensen die ooit iemand hebben aangereden. Even Zeer bestaat acht jaar en telt zeventig leden. Sinds januari is de vereniging een vzw en in elke provincie wordt nu een afdeling opgericht.

Lees je graag alle artikels op HLN?

Krijg nu 1 maand onbeperkt en gratis toegang tot alle artikels.

Ik wil toegang
Digitaal abonnement HLNDigitaal abonnement HLN1ste maandgratis

Stop of pauzeer wanneer je wil

 • Onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Iedere week gratis tickets en straffe kortingen


Alle artikels uit de krant

20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Van Rompaey

  Ja, en nog eens ja. Ik drink geen enkele alcoholische drank als ik een voertuig bestuur. Dat noem ik zelfcontrole waar ik fier over ben.De uitgesproken geldelijke straf moet onmiddellijk terugverdiend worden via dwangarbeid. Geen enkele verschoning.

 • fons van loon

  Het woord doodrijder gebruikt men veel te vlug,zelfs al is er alcohol in het spel dan kan de schuld nog volledig bij het slachtoffer liggen en is de zogenaamde doodrijder eigenlijk het slachtoffer!Vooral zwakke weggebruikers wanen zich vaak de koning van de weg en trekken zich van niks iets aan(zie wielertoeristen),hardleerse wegpiraten kunnen daarentegen niet zwaar genoeg gestraft worden!

 • Stefan Luyckfasseel

  Ja, dronken rijden is met voorbedachte rade en zou moeten bestraft worden als moord met voorbedachte rade.

 • Piet Van Der Haegt

  Een ongeval kan iedereen overkomen en is een spijtige ongewenste gebeurtenis.. Maar als je nu nog steeds onder invloed bent van alcohol of drugs na al die decennia van inlichtingen en controles, dan is het geen ongeval meer maar moedwilligheid, en dan kan de straf niet hoog genoeg zijn, je bent al decennia lang verwittigd dat het niet kan en zeker niet mag !!! Wie niet horen wil moet voelen...

 • Désiré Van Nieuwenhuyzen

  Ik zou zeggen : ja. De nabestaanden van de slachtoffers zitten immers met een levenslang trauma.