Exclusief voor abonnees

'Mister Boeddhisme' vergat te leven volgens zijn eigen regels

Levensverhaal door onze journaliste ANNICK DE WIT

Frans Goetghebeur was de vriend van de dalai lama en haalde hem vijf keer naar ons land. Hij startte over het hele land boeddhistische centra, zoals in Schoten (foto rechts).
rv Frans Goetghebeur was de vriend van de dalai lama en haalde hem vijf keer naar ons land. Hij startte over het hele land boeddhistische centra, zoals in Schoten (foto rechts).
Mensen namen hem aanvankelijk voor een rare snoeshaan met een vreemde hobby, maar daar gaf hij niet om. Frans Goetghebeur was de vriend van de dalai lama, haalde hem vijf keer naar ons land. Aan het einde van zijn leven liet hij het boeddhisme varen, of toch al zijn functies als voorvechter. Hij was één ding vergeten, in al zijn geldingsdrang: de regels die hij jaren had verkondigd, op zichzelf toe te passen.

Niet te geloven, al zei hij het zelf. Dat dít ooit zou gebeuren. Een tot de nok gevuld Sportpaleis. Een warm en zinderend publiek. Niet voor de Rolling Stones of Madonna in een bling bling showdecor. Neen, de mensen waren daar voor één klein, vriendelijk mannetje. Het droeg een donkerrood gewaad en zat náást hem, daar pal in het midden op het grote podium. De Tibetaanse geestelijke leider. Mister Eeuwige Glimlach. Die híj, Frans Goetghebeur, mocht flankeren. Het zweet stroomde in kringeltjes onder zijn eigen witte pak, maar hij glimlachte al net zo breed als zijn aaibare buurman omdat hij hém opnieuw had mogen verwelkomen. En voor zoveel volk - het was 2006 en het boeddhisme in België groeide gestaag. Ze kenden elkaar al jaren. Allerhartelijkst contact. De dalai lama kwam intussen met een grote, eigen entourage. Maar op Belgische bodem was Frans zijn aanspreekpunt. Zijn gastheer. Zijn toeverlaat. Zijn vriend. En zijn simultaanvertaler, vanuit het Engels of het Tibetaans, ook daar, live op het podium in het uitverkochte Sportpaleis. Het publiek juichte, alsof het een rockster betrof. Het was een hoogdag in Frans' leven. Een bekroning. Ronduit.

Oude Mercedes

Frans was er, eenenveertig jaar geleden, ook maar ingerold, in het boeddhisme. Hij was leraar Frans. Was dat altijd gebleven, in het atheneum van Malle, tot aan zijn pensioen, ook toen hij al lang voorzitter van de Belgische unie voor het Boeddhisme was en later Europees voorzitter en boeddhistische centra had opgericht in Schoten, Brussel, Hoei en Cadzand. Een uiterst beminnelijke leerkracht. Maar zijn echte interesses lagen in het oosten.

Je hebt 21% van dit artikel gelezenAlle artikels uit de krant