Exclusief voor abonnees

"Mijn beste slechte peiling ooit. Wakker worden N-VA!"

"Mijn beste slechte peiling ooit." Zo omschrijft N-VA-voorzitter Bart De Wever de recente Grote Peiling waarin zijn partij onverwacht een duik nam. "Die 26,5 % was een wake-upcall: wakker worden, N-VA, en alert blijven. Er was wat nonchalance in geslopen. Een gevoel van ongenaakbaarheid." Gevaarlijk, weet De Wever, want straks telt elke stem. "No way dat N-VA regeert met de PS. Als ik volgend jaar met Di Rupo aan tafel schuif, is het om over confederalisme te praten. België is twee landen. Dat hou je niet vol."

Zuchtend gaat hij zitten. Een halve minuut staart hij zwijgend voor zich uit. Uitdrukkingsloos. "Ik werk te hard", zegt Bart De Wever (47). "Zelfs naar mijn normen. Ik rek de dagen, maar de elastiek staat op knappen. Ik schaak op drie, vier borden tegelijk." In Antwerpen, op de partij, in de regeringen en thuis, waar het examentijd is. 's Avonds laat buigt papa zich op beleefd verzoek nog even over de Griekse aorist. "Het is eventjes helemaal op." En dan moet het ergste nog komen - of het beste, dat valt nog te bezien: de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2018 en de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen in mei van volgend jaar. "Doe mij maar een dubbele espresso."

Zullen we dan maar meteen tot de kern van de zaak komen?

"En die luidt?"

Stel dat Vincent Kompany noch Thomas Vermaelen tijdig fit raken voor de groepswedstrijd tegen Engeland, moet bondscoach Roberto Martínez dan zijn driemansdefensie inruilen voor een viermansverdediging?

"Dit gaat over voetbal, veronderstel ik? Het laatste wat ik zal veinzen, is interesse voor het WK. Ik ben geen glory hunter. Ik ga me niet voordoen als een trouwe fan van de Rode Duivels nu iedereen zegt dat ze ver kunnen komen."

U gaan we niet op enthousiasme betrappen?

"Die kans is miniem. Pas op, het is de Duivels en Antwerpen gegund, want als mensen in feeststemming zijn, doet de horeca gouden zaken. Maar sla mij dood met twee- of drie- of viermansverdedigingen, het zegt mij niets. Basketbal, dat zie ik liever."

Wie is uw favoriete Rode Duivel?

"Die ene die ik ken. Een Antwerpenaar. Toby Alderweireld. Omdat hij onze kathedraal op zijn arm heeft gezet. Dat is grote liefde voor 't Stad. Radja Nainggolan, die ken ik ook, maar die gaat niet mee, heb ik begrepen. Ik ben wel eens op bezoek geweest bij de City Pirates, een voetbalproject dat jonge gasten uit moeilijke wijken bij de les houdt. Heel knap. Nainggolan is daar peter van. Tot zover mijn kennis van de Rode Duivels. De ploegen van mijn stad ken ik wel. En een nieuw stadion in Antwerpen, dat zou fijn zijn voor de supporters en een visitekaartje voor de stad."

Uw goede vriend Daniël Termont heeft het u voorgedaan in Gent.

"Daar raakt u een snaar. Antwerpen heeft Gent weinig te benijden, maar als ik daar langsrijd en die Ghelamco Arena zie oprijzen, betrap ik mijzelf elke keer op gezonde jaloersheid. Misschien is dat stadion daar niet gezet volgens het boekje, maar daar praat intussen niemand nog over."

U zult zich moeten haasten om het nog mee te maken in uw eigen stad. Volgens Herman De Croo heeft u als burgemeester nog twee termijnen te gaan voor - ik citeer hem - een Turk, een Marokkaan of een zwarte het van u overneemt.

"Wat een trieste uitspraak van die man. Zou hij dat prettig vinden, dat hij in de Kamer meteen de steun kreeg van Filip Dewinter? Die dacht: 'Verdomme, wat die De Croo zegt is straf. Hoe raak ik daar nog over? Ah, ik heb een idee: van die zwarte ga ik een neger maken.' Een bedroevend schouwspel was dat. Blijkbaar blijven voor de nestor van Open Vld Turken altijd Turken, Marokkanen altijd Marokkanen en zwarten bovenal zwarten. Ook al zweert zijn partij nu al jaren dat het niet je afkomst is die telt maar je toekomst, en dat ze goesting heeft en mensen vleugels hebben en dat je dat gewoon moet doén, allemaal samenleven. De Croo roept het schrikbeeld op van buitenlanders die onze steden numeriek gaan overnemen. En omdat elk nadeel ook zijn voordeel heb, verkneukelt hij zich al bij de gedachte dat het straks ook voor mij is afgelopen."

Is het, Herman kennende, niet vooral dat laatste? Hij omschreef uw N-VA hier vorige zomer nog als een puistje in onze politieke geschiedenis: iets dat haar tijdelijk ontsiert, maar dat je kunt uitknijpen en dat nadien weg is.

"Tja. Eigenlijk hield Herman De Croo een pleidooi voor pure apartheid. Ik krijg voortdurend te horen dat ik op gespannen voet leef met de multiculturele samenleving, maar wie zijn daar de échte doodgravers van, denkt u? Zuhal Demir noemde De Croo een haan die kraait met poep tussen de tenen. Schoon gezegd."

Antwerpen is de stad met de grootste kinder- en kansarmoede in Vlaanderen. Wat is daarin het aandeel van migranten en vluchtelingen?

Je hebt 25% van dit artikel gelezen

Word ook abonnee en kies hier je formule op maat

Mobiel

Mobiel

Onbeperkt toegang tot alle artikels op HLN.be en in de app. Stop wanneer je wil.

Digitaal

Digitaal

Elke dag de digitale versie van de krant en toegang tot alle artikels. Stop wanneer je wil.

Weekend + Digitaal

Weekend + Digitaal

Elke zaterdag de papieren weekendkrant in jouw bus en elke dag volledige digitale toegang. Stop wanneer je wil.

Compleet

Compleet

Elke dag de papieren krant in jouw bus en volledige digitale toegang. Stop wanneer je wil.

Eerste 4 weken GRATISNadien slechts €6,95 per 4 weken€ 0,00
Eerste maand GRATISNadien €12 per maand€ 0,00
Eerste maandNadien €16 per maand€ 10,00
Eerste maandNadien €21 per maand€ 15,00
Lees 4 weken gratisLees 1 maand gratisStart met lezenStart met lezen


Alle artikels uit de krant

167 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • raf peeters

  Wist niet dat BDW nu ook al modellen werk doet ,maar aan de pose kan nog gewerkt worden en naar de hemel kijken ? zal niet veel helpen of verwacht ie inspiratie van de Heilige Geest die hem de volgende spontane reactie gaat brengen op alles wat zo een beetje met de NVA verkeerd loopt.

 • Daniel Wouters

  Wel hij straalt zelf zijn resultaat af,mager.

 • Marc Camp

  @Peter, waarom altijd op dat confederalisme hameren. Confederalimse werkt niet, kijk naar de EU wat eigenlijk een confederale gemeenschap is. Het enige dat zal gebeuren is een opslitsing van het land, definiteif. En denk nu niet dat we bij nederland welkom zijn, tenzij om ons leeg te zuigen.

 • Peter Soenen

  BDW, realistisch en op alles voorbereid, kan ook tegen zijn verlies en gaat niet zitten wenen in een hoekje( kan niet van anderen worden gezegd) trekt zijn lessen en zal de wake-up call gebruiken om nog sterker zijn standpunten te verdedigen. Geduldig (confederalisme), alert (voetbal), en staat voor zijn team. Wie is geloofwaardiger en kan dit ook bewijzen ?

 • johan eeckeleers

  Niet van wakker liggen Bart! Deze verkiezing win je op je sokken!