"Meer vrouwen aan het werk zal economie 12% doen groeien"

De feminist in Alexander De Croo lanceert nieuwe voorstellen

Jan Aelberts
Drie maanden verlof voor de moeder, maar ook voor de vader. Te nemen of te laten. En een goedkopere crèche waarvan de factuur door de overheid wordt bijgepast. Alexander De Croo (Open Vld) lost in zijn nieuwe boek 'De eeuw van de vrouw' enkele opvallende voorstellen om de gelijkheid tussen man en vrouw te verbeteren.

Omringd door sterke vrouwen leek de strijd voor vrouwenrechten in de ogen van Alexander De Croo zo goed als gestreden. Maar na vier jaar op de stoel van ontwikkelingssamenwerking moet de liberaal zijn visie bijschaven. In verre buitenlanden zag hij hoezeer vrouwen nog onderdrukt werden, maar ook in eigen land is er nog werk aan de winkel. Neem nu de loonkloof tussen mannen en vrouwen. In België werkt maar liefst 44% van de vrouwen deeltijds, tegenover 11 % van de mannen. "In een genderneutrale samenleving zou er geen verschil mogen zijn", vindt De Croo. "Sommigen voeren aan dat het hoge aantal vrouwen in deeltijdse arbeid het gevolg is van een vrije keuze. Soms is dat zo en dan is dat hun goed recht. Maar meestal kiezen ze ervoor om werk en gezin te kunnen bestieren. Omgekeerd stuiten mannen die voor deeltijdse arbeid willen kiezen, op hindernissen en vooroordelen. En vrouwen die minder werken, betalen daar een carrièreprijs voor. "Economen (Michelle Bundig en Paula England, red.) berekenden dat ze een loonachterstand oplopen van 7% per kind dat ze baren."

Zoals Zweden

Je hebt 27% van dit artikel gelezenAlle artikels uit de krant

14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • viviane van oosterwijck

  bij Ikea gaan ontbijten * reality check

 • Willem Pots

  pure verkiezingspraat. Mannen ook 3 maand bevallingsverlof? Komaan, en daar dan ook enkele weken van nemen voor de bevalling, omdat het werken te zwaar wordt? En na de bevalling om te herstellen van de ziekenhuisopname, het lichaam weer fit te krijgen, borstvoeding te geven, enzovoort? DAT is waarom een vrouw recht heeft op 3 maand bevallingsverlof (en een man dus niet) !

 • Jan Van de Velde

  De politiek is de enige onderneming waar bij voorkeur tafelspringers het woord voeren; dan nog over zaken waar ze geen beetje macht over hebben. Politiek is de opium van de politici; alleen betalen wij de rekening, niet zijzelf.

 • jan pharma

  Maar het zullen weer dezelfden zijn die "de economie moeten doen groeien"...niet de obese gesluierden die thuis het volgende suikerfeest "voorbereiden"...en tussendoor aanschuiven aan voedselbanken en bedelen aan supermarkten. Eigenaardig dat meneerke Kris Peeters daar geen oog voor had tijdens zijn tochtje op de Turnhoutsebaan...

 • gina duribreux

  de dromer spijtig dat zijn vader nog altijdn zijn zakken wil vullen op kap van bevolking en zit te slapen gelijk waar hij zit wat is daar nog de meerwaarde van dit zeg veel over deze personnen