"Mama wou euthanasie en regelde alles. Nu moet ze toch aftakelen"

Broer en zus heropenen debat rond dementie en levenseinde

Nicolas en Benedicte zorgen al 17 jaar voor hun jongdemente mama. "Al die mensen aan de zijlijn met hun mening over euthanasie... Ze zouden eens met ons moeten meelopen, dag na dag."
Nicolas en Benedicte zorgen al 17 jaar voor hun jongdemente mama. "Al die mensen aan de zijlijn met hun mening over euthanasie... Ze zouden eens met ons moeten meelopen, dag na dag."
"Ons mama was altijd een fiere vrouw: als ze niet naar de kapper was geweest, kwam ze bij wijze van spreken niet buiten. Ze was ook heel sociaal. Nu is ze 66 en zit ze al jaren in de wachtkamer van de dood, eenzaam en apathisch. Dat zou ze nooit gewild hebben." Nicolas en Benedicte Geniets heropenen het debat rond euthanasie bij dementie. Maar dat debat kent ook tegenstanders: "Wat patiënten vroeger wilden, geldt niet noodzakelijk vandaag."

"Ons mama." Nicolas (38) en Benedicte (40) Geniets spreken het elke keer zacht uit, als het over hun mama Yvette (66) gaat. Al moeten ze sinds vele jaren vaststellen: zij zijn niet echt haar kinderen meer. Ze herkent hen niet meer, stoot enkel nog wartaal uit, is incontinent en immobiel. Konden ze vroeger bij een bezoekje nog eens gezellig samen koffie drinken, dan is het nu beperkt tot 'zitten'. "Wachten op een einde dat sowieso niet mooi zal zijn", weet Benedicte, een anesthesiste uit Schoten. "Patiënten met zo'n graad van dementie sterven vaak door zich te verslikken bij het eten of door doorligwonden. Deze lijdensweg zou ons mama nooit gewild hebben. Ze zei altijd: vanaf het moment dat ik jullie niet meer herken, hoeft het niet meer. Dat was ook bij drie artsen zo vastgelegd."

Je hebt 17% van dit artikel gelezenAlle artikels uit de krant

64 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roger Pingeon

  Waarom mag een mens niet beschikken over zijn eigen leven ? Met welk recht denkt de politiek daarover te mogen beslissen ?

 • Fons Billen

  een hond is beter af , maar die heeft dan ook geen ziekenkas !

 • annie laureys

  Geef die vrouw haar wil . Of is wil geen wet ?

 • Nico Van Landschoot

  Zo zie je maar hoe achterlijk veel regels van de wetgeving hier zijn in België.

 • an van den put

  die wet moet dringend herzien worden, ik vind dat een mens het recht heeft om waardig te gaa. alles hee mee geld te maken, ik heb daar ook papieren voor getekend, ma ik vind geen 2 getuigen die mee willen gaan tekenen. ik wil nie afzien