"Legalisering van cannabis kan ook snel gaan in België"

Illustratiebeeld.
REUTERS Illustratiebeeld.
Luxemburg gaat cannabis als eerste land in Europa volledig legaal maken. Bedoeling is om de productie binnen de vier jaar zelf te organiseren en taksen te heffen op de verkoop. "Alleen op die manier blijft de drug veilig", klinkt het. De Luxemburgse regering richt zich ook nadrukkelijk tot andere Europese landen: "Het is tijd om meer open-minded te worden over drugs."

"Een historisch precedent", zegt criminoloog Steven Debbaut (UGent). "In ons land kanten N-VA en Vlaams Belang zich tegen legalisering, maar bij de andere grote partijen - aan beide kanten van de taalgrens - zijn er openingen en zelfs officiële pro-standpunten. Ook in België kan het snel gaan."

Het bezitten en verkopen van cannabis is verboden in ons land, al geldt sinds 2005 de laagste vervolgingsprioriteit voor persoonlijk gebruik. 

De kwestie komt sowieso ten vroegste op tafel wanneer er een nieuwe federale regering is. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) laat weten dat hij alvast geen vragende partij is voor de legalisering van cannabis. 

Lees meer over de legalisatieplannen van Luxemburg in dit artikel op HLN+.Alle artikels uit de krant

68 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Daniëlle Vounckx

  Alcohol en medicijnen maken meer slachtoffers dan cannabis, trouwens: moest cannabis al slachtoffers gemaakt hebben. Maar ja, de farmaceutische lobby en de bier lobby zullen veel duiten in de zakken steken van sommige politiekers.

 • Dieter Van Genechten

  Mario, in Nederland is de “achterdeur” dan ook niet geregeld.. coffeshop-houders moeten hun cannabis nog steeds bij illegale plantages halen.. cannabis is daar dan ook niet legaal, maar gedoogd. Legaliseren mag normaal gezien niet van Europa. Dus vraag me af hoe Luxemburg dag gaat doen.

 • bart bonero

  Wat ik hier toch allemaal lees :'). Bij mij is het bij cannabis begonnen, en altijd gebleven. Ik heb nooit de zin gehad om hard drugs te proberen. Ik heb nooit gestolen om mijn 'verslaving' te kunnen betalen. Ik heb tal van talenten en hobby's. Ik heb een bachelor diploma en heb altijd gewerkt voor mijn centen. Mss eens aan mijn moeder vragen hoe het was om jarenlang met een verslaafde samen te wonen. Ik denk dat ze toch redelijk fier is op wat ik heb bereikt. :)

 • Stan Rothstock

  Cbd cannabis bloemen wordt al verkocht op de markten, Hasselt, Tessenderlo, Genk

 • oswald billiet

  Mensen zoals justitieminister Geens, die zijn geen vragende partij. Waarom zeggen ze dat dan zo expliciet? ' Dat is nog erger dan de pastoors van vroeger. Ze kunnen uiteindelijk niets meer tolereren.