"Ja, hij is smaller. Maar we doen alsof er niets aan de hand is"

GOVERT DEPLOIGE VERVANGT ROEL VANDERSTUKKEN IN 'FAMILIE'

Govert Deploige zal enkele weken lang Roel Vanderstukken vervangen in 'Familie'.
VTM Govert Deploige zal enkele weken lang Roel Vanderstukken vervangen in 'Familie'.
Govert Deploige (44), bij iets oudere kijkers bekend als dokter Bastiaens uit 'Thuis' en bij de jongere als Steve uit 'W817', gaat Roel Vanderstukken tijdelijk vervangen in 'Familie'. Vanaf december is hij zes tot acht weken lang te zien als Benny. "Er zullen geen speciale opnametrucjes worden gebruikt. Hij moet ook geen lookalike zijn. Govert neemt gewoon even de rol over van Roel", klinkt het bij de makers.

Een 'ritssluiting' van onder de adamsappel tot aan de navel. Dat was de opvallende foto die Roel Vanderstukken eerder deze week de wereld instuurde. De chirurgen hebben de 40-jarige acteur, die een hartoperatie onderging, behoorlijk onder handen genomen. En Roel heeft het Leuvense Gasthuisbergziekenhuis dan wel verlaten, hij moet nog zeker zes tot acht weken revalideren. In die periode blijft de opnamemachine van de VTM-soap 'Familie' evenwel gewoon voortdraaien. En dus moest er een vervanger gezocht worden. Die hebben de makers nu, na intens speurwerk, gevonden. Volgende week dinsdag al staat Govert Deploige, 44 jaar en de echtgenoot van actrice Britt Van Der Borght, paraat voor zijn eerste buitenopnames als klusjesman Benny Coppens. Een dag later wordt hij verwacht in de studio's van TvBastards in Boortmeerbeek.

Nieuwe romance

"Toen ik de vraag kreeg om in te springen voor Roel leek mij dat een haast onmogelijke opdracht", zegt Govert. "Maar de makers hebben er alle vertrouwen in, en dat wil ik zeker niet beschamen. Het is een geweldige uitdaging om dit al even geweldige personage te mogen spelen. Ik zal mijn uiterste best doen om het karakter van Benny zo goed en zo waarheidsgetrouw mogelijk naar mijn hand te zetten. Met alle respect voor Roel, want door hem is Benny immers zo geliefd bij het publiek. En ik wens hem bovenal alle beterschap toe zodat hij weer snel de fakkel kan overnemen."

"Roels operatie kwam zo onverwacht dat we geen andere optie hadden dan zo snel mogelijk een vervanger te zoeken", vertelt creatief producer Wim Feyaerts. "Hem voor enkele maanden laten verdwijnen kon niet. Er waren al te veel scènes waarin hij aan bod komt ingeblikt. Ook voor de kijker zou dat geen goede oplossing zijn geweest. Ook al omdat er een compleet nieuw romantisch verhaal met Benny wordt opgestart. Dat verhaal kon niet meer herschreven worden omdat in heel wat scènes over die gebeurtenis wordt gepraat of ernaar verwezen wordt. Wij gaan dus door alsof er niets aan de hand is. Als Roel weer helemaal top is, zal hij moeiteloos opnieuw in het verhaal kunnen schuiven." Govert Deploige zal begin december "clean en mooi" zijn intrede doen in de reeks. "Roel is tot vrijdag 8 december te zien. Op maandag 11 december start Govert. We hebben een introductiescène voorzien zodat de kijker niet zal schrikken. Maar we gaan meteen 'full force'. Ook met Deploige zal Benny honderd procent Benny blijven. We gaan niks suggereren, niets anders filmen. Ja, het zal even wennen zijn. Govert is ongeveer even groot als Roel, maar wel smaller. Maar speltechnisch en wat vakkennis betreft, ligt hij helemaal in het verlengde van Roel."

Half mirakel

"Dat we zo snel een vervanger hebben, is een half mirakel", aldus nog Wim Feyaerts. "Je vraagt immers aan een acteur om onmiddellijk alle andere activiteiten te stoppen en helemaal voor 'Familie' te kiezen. En dat voor een beperkte periode. Dat is een serieuze inbreuk in het leven van iemand. Maar het is wonderwel gelukt", zo besluit de producer.

Niet de eerste keer

Voor de trouwe 'Familie'-fans is Govert Deploige geen onbekende. De acteur speelde al twee keer een rolletje in de soap. In 2009 was hij te zien als Geert Van Loo, een ingenieur die een revolutionair project kwam aanbieden bij VDB Electronics, maar in werkelijkheid een mannetje was van slechterik Xavier Latour. In 2013 dook hij opnieuw op als Wouter Dewynter, een architect die geraadpleegd werd door Véronique Van den Bossche en gevoelens voor haar kreeg.

Dat trucje kennen we

De makers van 'Familie' hebben al vaak een noodgreep moeten doen om een personage verder te laten leven. Het meest bekende voorbeeld is het personage Brenda Vermeir, dat in 1997 werd geïntroduceerd en gespeeld werd door Vicky Versavel. Nadat bij haar kanker werd vastgesteld, moest de rol in 2001 plots overgenomen worden door Chadia Cambie. Zowat een jaar later werd Versavel gezond verklaard en was zij weer Brenda. Voor andere personages werd gewoon een nieuwe acteur of actrice ingezet. Dat was onder meer het geval bij Erik Goossens, die tot 1995 de rol speelde van Peter Van den Bossche en werd opgevolgd door Gunther Levi. In 2013 moest Sofie Truyen, die Evy Hermans vertolkte, vanwege ziekte verplichte rust nemen. Haar rol werd nadien gespeeld door Marianne Devriese.

VTM
Deploige was al tweemaal eerder te zien in 'Familie'. In 2009 als Geert (links), een kompaan van slechterik Xavier Latour, en in 2013 als architect Wouter (rechts).
RV Deploige was al tweemaal eerder te zien in 'Familie'. In 2009 als Geert (links), een kompaan van slechterik Xavier Latour, en in 2013 als architect Wouter (rechts).
VTM


Alle artikels uit de krant