"IS-vrouwen ontsnappen dankzij hulplijn in België"

Illustratiebeeld. Vrouwen en kinderen vluchten voor het geweld van IS.
ap Illustratiebeeld. Vrouwen en kinderen vluchten voor het geweld van IS.
Er blijven Belgische vrouwen ontsnappen uit de kampen in Syrië. Zo raakte gisteren bekend dat er een Borgerhoutse op de loop is gegaan. Opvallend: alle ontsnapten komen uit de oude kliek van Shariah4Belgium. "Zij hebben duidelijk een hulplijn in België", zegt een vooraanstaande veiligheidsbron.

Het was andermaal tijdens een rechtszitting dat de nieuwste ontsnapping bekend geraakt is. Daar werd vijf jaar cel geëist tegen Nora Marzkioui, die gisteren 28 werd. Zij vertrok in september 2013 naar het Syrische front en maakte er deel uit van IS tot aan de laatste veldslag in het stadje Baghouz. 'Oum Hamza', zoals ze zich liet noemen, werd door de Koerden opgesloten in het kamp van Al-Hol. "Maar uit zeer recente info blijkt dat ze gevlucht is met haar kinderen en op weg zou zijn naar België", aldus het federaal parket.

Marzkioui was getrouwd met Nabil Kasmi, die in Baghouz gedood zou zijn. Hij was een zwaargewicht bij Shariah4Belgium, waarvoor hij de buitenlandse contacten verzorgde. Hij vertrok al in augustus 2012 en was zo bij de allereerste westerse Syriëstrijders. Volgens de bekentenissen van de gevangengenomen Antwerpenaar Bilal Al Marchohi diende Kasmi onder meer als ondervrager bij de veiligheidsdienst van IS en verbleef hij ook een tijd met zijn vrouw in Irak. Zijn eerste echtgenote, want naast Marzkioui trouwde hij in Syrië ook met een Nederlands meisje van zeventien.

Tot nu toe stammen alle ontsnapte Belgische vrouwen uit hetzelfde milieu: dat van de vroege vertrekkers van Shariah4Belgium. "Het is duidelijk dat zij over een hulplijn in België beschikken", zegt een veiligheidsbron. "Een netwerk dat hen geld verschaft om smokkelaars te betalen en over de juiste contacten beschikt."

Of er al een onderzoek naar dat netwerk wordt gevoerd, wil niemand kwijt. Maar er zouden wel tekenen zijn dat er ook familieleden van de vrouwen betrokken zijn - en het is verontrustend dat geen van de vrouwen het radicalisme al afgezworen zou hebben.Alle artikels uit de krant

321 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • N - J - M

  Allemaal goed en wel maar er wordt toch niets aan gedaan, So what... het is triest, Direct terugsturen, zonder pardon!

 • Ward Van Hoyweghen

  Het gezicht van België kan toch niet verder meer beschadigd worden ten aanzien van de buitenwereld waarom zouden ze er dan mee stoppen?? Ik zak in de grond van schaamte omdat ik nog Belg ben.

 • Stefanie Rombouts

  Ontsnapt? Dan doe je het wreed simpel. Je geeft ze nog wat meer gevangenisstraf. Een extra 20 jaar zou misschien wel een goed idee zijn. Ik denk ook niet dat deze mensen als oorlogimmigranten mogen worden aanzien en vluchten van een oorlog. Ze zijn er zelf naartoe gegaan. Belgische nationaliteit afnemen en na de gevangenisstraf op het vliegtuig en terug weg. En als ze terug durven komen: terug gevangenis. Zo'n mensen horen niet thuis is een maatschappij.

 • herman de genst

  Bervoets die oplossing die jij voorlegt is een grap , wat denk jij dat er met die kinderen in pleeggezinnen gaat gebeuren ? trouwens hoe gaan die kinderen eens volwassen reageren op het feit dat ze bij hun biologische ouders zijn weggehaald met de wetenschap dat deze nog steeds in Belgie verblijven en hier ook zijn berecht ? neen de oplossing is helaas niet haalbaar en dat is de volwassenen laten berechten in het land waar zij de misdrijven gepleegd hebben ,

 • Josepha Van Vlaanderen

  Het zal nog verergeren wanneer Magnette en de groene brigade, geflankeerd door de twee lafste hypocrieten partijen (o- vld en cd-v) aan de macht komen! Nog meer asielzoekers, nog meer subsidies en nog grotere overheidsschuld. Wij worden een derde wereld land!