Exclusief voor abonnees

“In Zelzate is PVDA geen zweeppartijtje van een kleine linkse niche”: Partij van de Arbeid bestuurt voor het eerst mee in Belgische gemeente

Zij aan zij in deze tuintjes, maar ideologisch ver uit elkaar.
Wannes Nimmegeers Zij aan zij in deze tuintjes, maar ideologisch ver uit elkaar.
De Oost-Vlaamse gemeente Zelzate wordt de eerste gemeente in ons land waarin de PVDA zal meebesturen. Sp.a kwam op 14 oktober als tweede grootste partij uit de verkiezingen en de PVDA strandde op de derde plaats. Vandaag hebben die twee partijen een bestuursakkoord voorgesteld. Ze hebben een meerderheid van 13 van de 25 zetels op zak. De PVDA zal geen burgemeester leveren, maar de eerste PVDA-schepen in Vlaanderen is wel een feit: Geert Asman. Al vóór de verkiezingen was duidelijk dat de PVDA wel eens goed zou kunnen scoren in Zelzate, dat toont dit artikel van voor 14 oktober aan.

Op een bakstenen elektriciteitscabine op het Groenplein in Zelzate heeft iemand meer dan dertig jaar geleden in witte letters 'Brezjnev = oorlog' geschilderd. Leonid Brezjnev, secretaris-generaal van de Communistische Partij van Rusland van 1964 tot 1982, was in de warmste dagen van de koude oorlog de verpersoonlijking van het rode gevaar en de graffitischilder van toen voelde de Sovjet-dreiging tot op het Groenplein. Geneeskunde voor het Volk was er in 1977 een groepspraktijk begonnen: dokters van de PVDA die nul frank vroegen voor een consultatie. Dat ze in een gemeente vol fabrieksarbeiders een goede voedingsbodem hadden en dat de groepspraktijk hun politieke uitvalsbasis zou worden, had de anticommunist goed gezien.

Je hebt 13% van dit artikel gelezen39 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Tom De Bondt

  Het echte gevaar zijn de idioten die de PVDA communistisch noemen. Lees eerst het programma en schrijf dan zelf pas een mening, anders ben je gewoon een idioot.

 • Jan De Boeck

  Als je vergelijkt tussen Zelzate en Ninove dan zijn ze in Zelzate toch veel positiever ingesteld. Waarom hangt er altijd een ranzig toontje aan extreem-rechts? Het is politiek niet correct om te zeggen maar Clinton had gelijk toen ze extreem-rechtse Trump-stemmers deplorables noemde

 • Cesar De Wilde

  Goede raad aan het nieuwe bestuur. Begin te werken en stop met zeveren.

 • Jacky Coolman

  Sofie Achten, waarom wil jij geld voor het Vlaams belang, je komt een 't' te kort.

 • Marco Maerten

  Ronny Cuypers,PVDA staat niet voor China,noord-Korea enz..hang niet de papegaai uit en informeer u over de ECHTE betekenis van communisme,lezen in een boek over gekende filosofen zou u geen slecht doen.Ik vraag me vaak af welke nuttige activiteiten velen hier in hun vrije tijd beoefenen?Van literatuur is men nog niet gestorven.