Exclusief voor abonnees

"Ik zakte naar het bso zodat ik mama kon helpen"

1 OP 6 JONGEREN ZORGT VOOR ZIEK GEZINSLID ALS MANTELZORGER

Lise met een foto van haar mama. Ze overleed in juni vorig jaar, na een zes jaar durende strijd tegen borstkanker.
Florian Van Eenoo photonews Lise met een foto van haar mama. Ze overleed in juni vorig jaar, na een zes jaar durende strijd tegen borstkanker.
In plaats van uit te gaan, waken ze bij hun zieke mama. Of in plaats van te chatten met hun lief doen ze de afwas omdat papa een beperking heeft. 1 op de 6 Vlaamse jongeren is 'mantelzorger', becijferde CM. Zoals Lise (19), die zes jaar lang zorgde voor haar mama die tegen kanker streed.

Je hebt 8% van dit artikel gelezen

Lees je graag alle artikels op HLN?

Krijg nu 1 maand onbeperkt en gratis toegang tot alle artikels.

Ik wil toegang
Digitaal abonnement HLNDigitaal abonnement HLN1ste maandgratis

Stop of pauzeer wanneer je wil

 • Onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Iedere week gratis tickets en straffe kortingen


Alle artikels uit de krant

12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lise Serruys

  Bedankt voor de positieve reacties! Graag wil ik wel nog zeggen aan mensen die ongeloof hebben in dit cijfer van mantelzorgers dat dit op elk aspect van zorg dragen voor... kan. Al is het maar de boodschappen doen.

 • Marc Geerts

  Het was beter dat mantelzorg eens goed onderzocht zou worden. Voorbeeld: man heeft hernia (nooit operatie gehad) zijn madam blijft thuis om hem te verzorgen??? Komen 2 x per jaar met de auto naar Alicante voor 3 maanden...8000 km dus...straffe hernia, rijdt ook met de moto met de mantelzorgster achterop. Wie kent wie en wij maar betalen.

 • wim CLAES

  we mogen als vlaming weer eens in de grond zakken van schaamte.daarom, lees de programma's vd verkiezingen, weeg af en stem met nadenken, ipv voor de zoveelste leugenaar en windmolen, alleen zo kunnen we deze toestand verbeteren.en nog andere zaken...

 • Peter Van Wesemael

  goedemorgen, kan iemand mij dit cijfer uitleggen.1 op 6 wil zeggen dat 1 op 16,6 van de ouders zorg nodig heeft en? Dit cijfer klopt echt niet.

 • Claudia Rosseel

  Ik heb onnoemelijk veel respect voor jongeren die deze verantwoordelijkheid opnemen en ik hoop dat men in het onderwijs oog heeft voor leerlingen die naast studeren ook zorg moeten dragen voor. Eigenlijk verdienen dergelijke leerlingen een topsportstatuut.