"Ik was 3 toen ik kanker kreeg, 25 jaar later betaal ik er nog voor"

ZIJ WETEN WAT HET IS: MET EEN ZIEKTE AANKLOPPEN BIJ DE VERZEKERAAR

Sofie Vannut (28).
Photonews Sofie Vannut (28).
'Le droit à l'oubli', heet dat zo schoon in het Frans: het recht om vergeten te worden. Binnenkort is een verzekering afsluiten niet meer duurder voor wie in het verleden tegen een zware ziekte vocht, of een aandoening onder controle heeft. Alvast deze mensen weten wat het betekent om als (ex-)patiënt bij de verzekeraar aan te kloppen. "Ik was 3 toen ik kanker kreeg. 25 jaar later betaal ik er nóg voor."

Sofie Vannut(28) kreeg 25 jaar geleden leukemie en moet daarom nu 1.400 euro extra ophoesten

In 1993 beefde de aarde onder de voeten van Sofies ouders: het 3-jarige meisje werd getroffen door acute lymfatische leukemie. Kanker, en dus chemo. Op haar elfde werd Sofie 100% genezen verklaard. Maar de ziekte duikt jaren later nog op: bij de aankoop van een huis kostte de schuldsaldoverzekering 1.400 euro meer.

Sofie Vannut: "Drie jaar was ik, toen leukemie vastgesteld werd. Mijn buik stond vol uitslag en ik sliep heel veel. Meteen na de diagnose werd een behandeling van cortisone en chemo opgestart. Vooral voor mijn ouders moet dat een vreselijke ervaring geweest zijn. Zelf herinner ik me enkel nog de leuke dingen: de clowns, de speelzaal, met het fietske door de gangen racen. Als kinderverpleegkundige werk ik nu op dezelfde afdeling van dat ziekenhuis, om terug te geven wat ik zelf gekregen heb."

Je hebt 18% van dit artikel gelezenAlle artikels uit de krant

11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ludo Hermans

  Recidiverende criminelen worden niet gestraft, zelfs geholpen! Maar owee, als je zwaar ziek was of bent!

 • Marissa Van Oostevelde

  Weer een mooi staaltje zakkenvullerij van onze o zo fijne samenleving. Eigenlijk zou dit bij wet verboden moeten worden.

 • pascal michel

  Ik zit in dezelfde situatie als de heer Eerdekens, hij mag blij zijn. 32 jaar diabetes, huis verzekerd voor 75%, elke kwartaal € 650,- dus € 2600 per jaar. Ik ben 48 jaar, heb ook een insulinepomp en sensor en leef een pak gezonder dan leeftijdsgenoten die geen diabetes hebben. Het is gewoon schandalig dat chronische patiënten op zo'n manier behandeld worden. En ik zie ondanks alle beloftes geen enkele verbetering of verlaging van mijn bijdrages.

 • monique verbeeck

  Na een hartinfarct gehad te hebben, kreeg ik geen SSV. Daarna de lening laten herzien door de lage intresten en kreeg toen wel een verzekering...aan 125%. Heb door de dure verzekering het huis ook maar voor 50% verzekerd. Ik vraag me af, als de nieuwe wet er door komt, dat we dan automatisch het normale bedrag moeten betalen...zal niet zijn zeker....

 • René Lippeveld

  Verzekeringen zijn geen liefdadigheidsinstellingen, dat is juist. Maar vragenlijsten alom, en zeker medische onderzoeken, behoren evenmin tot hun takenpakket. Mensen die ziek worden, vragen daar niet om. De conclusie: verzekeringen hebben met uw privégezondheid geen zaken en u kan maar best een beetje liegen.