Exclusief voor abonnees

"Hoezo, de laatste kreun? 'Den ouwe' heeft er weer zin in"

Walter Grootaers (63) na vijf jaar stilte opnieuw klaar om te rocken

"Plots was ik niet bang meer om mijn kale hoofd te tonen"
"Plots was ik niet bang meer om mijn kale hoofd te tonen"
Met de dubbel-cd 'De Singles' en een reeks zomerfestivals zijn De Kreuners helemaal terug. Een comeback ook voor Walter Grootaers (63) want na 'De Laatste Kreun', eind 2012 in het Sportpaleis, kregen we de frontman amper nog te zien. Ook niet op tv, toch al jaren zijn tweede biotoop naast het podium. "Ik ben fulltime schepen én huisvader geweest", zegt hij. "Maar nu ook mijn jongste dochter op de middelbare school zit, heeft 'den ouwe' weer tijd om het repetitiehok in te kruipen."

Het gesprek is geen drie minuten bezig of de eerste witz over de verdwenen kilo's van gitarist Jan Van Eyken staat op band en de bekende, luide Grootaers-lach galmt door het restaurant waar we hebben afgesproken. Om maar te zeggen: het voelt zo vertrouwd aan dat het lijkt alsof De Kreuners nooit zijn weggeweest.

Maar toch is het zo. De drie Sportpaleizen in december 2012 zetten een punt achter één van de strafste verhalen uit de Belpop: meer dan 2.000 optredens, tientallen nummers die nagenoeg iedere Vlaming kan meezingen. "Ik vond dat het op was", zegt Walter over die periode. "De andere groepsleden waren het met me eens. En dus namen we, in alle vriendschap, het besluit om te stoppen. Voor mij was dat het definitieve einde. Na de Sportpaleizen zou ik nooit nog als zanger van De Kreuners op een podium staan."

En goed vijf jaar later zie ik een lange lijst festivals op jullie website staan.

"'Never say never', het weze nog maar eens bewezen."

"We zijn elkaar altijd blijven zien. Minstens twee keer per jaar spraken we af om te gaan eten. De lokale middenstand hing op zulke avondjes meestal de vlag uit. (lacht)"

"Jan Van Eyken is, als ik het me goed herinner, bij de eerste bijeenkomst al begonnen over een comeback. Na twee jaar is de rest van de bende gevolgd. Maar ik zag een terugkeer absoluut niet zitten. Ik was op mijn 50ste een vierde keer vader geworden, de kinderen waren nog klein, mijn vrouw had een drukke professionele agenda... De mannen begrepen dat ik er niet klaar voor was, ze hebben het mij nooit kwalijk genomen. Ze wisten ook: als hij niet met plezier op het podium staat, heeft het geen zin."

Wanneer ben je dan toch overstag gegaan?

Je hebt 15% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis


Alle artikels uit de krant

12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • flip van morgen

  Nog een politieker die nooit genoeg heeft.

 • Wilfried Vanden Berg

  Dat gejank gaat toch niet terug beginnen ? Is de janker van Clouseau al niet erg genoeg die kerel is al een ramp voor een mens zijn trommelvliezen?De mensen waren nu eens gerust .

 • Louis Bouduin

  Het was te vrezen. Ooit leuk, vooral die beginperiode. Nu een stel oude kreuners die denken nog enige relevantie te zijn, of een muzieksmaak. Het is geschiedenis, Belpop, en daar wil ik ten alle tijde respect voor hebben... daarmee zou de kous moeten af zijn.

 • Stephaan Van den Broeck

  Wij kochten tickets voor hun allerlaatste show. Wat later werden er, wegens succes nog 2 extra shows aan toe gevoegd. Eigenlijk hadden we dus geen tickets voor hun laatste, maar wel voor hun op twee na laatste optreden. En nu een comeback? Langs de ene kant ben ik blij dat ze weer gaan optreden, langs de andere kant voel ik me in 't zak gezet.

 • Danny Schrijvers

  Welkom terug , kreuners, live heb ik jullie altijd super gevonden. Ga ervoor, geniet ervan zodat ook wij weer kunnen genieten