"Hij had iemand anders, zei hij. Ronny."

20 JAAR STRAAT

Het vierde kind is er gekomen: Jens is intussen 14 en woont nog bij Anja, net als z'n zussen Lisa (23) en Laura (21) . Toen Jens vier maanden was, ging papa Johan weg. "Ik heb hen zowat alleen grootgebracht. Maar ik ben trots op mezelf."
Het vierde kind is er gekomen: Jens is intussen 14 en woont nog bij Anja, net als z'n zussen Lisa (23) en Laura (21) . Toen Jens vier maanden was, ging papa Johan weg. "Ik heb hen zowat alleen grootgebracht. Maar ik ben trots op mezelf."
De zomerklassieker van deze krant viert feest. Twintig jaar lang belden reporters in de zomermaanden aan op lukraak gekozen adressen voor gesprekken over het leven en de liefde. Redactrice Sabine Vermeiren verzamelde de meest spraakmakende interviews, en gaat samen met fotograaf Pieter-Jan Vanstockstraeten bij twaalf mensen op 'herbezoek'. Nu eens in de Dorpsstraat, dan in de Kapelstraat of de Molenstraat: hoe is het de bewoners vergaan? En wat doet er nu écht toe, zoveel jaar later?

2001 | Anja (28) en Johan (31) wonen in de Nieuwstraat, in een huis naast de spoorweg. Johan is politie-inspecteur, Anja is huismoeder en kapster van opleiding. Ze zijn elkaars eerste echte lief, en zijn zes jaar getrouwd. Johan en Anja hebben drie kinderen: Lisa (6), Laura (4) en Jonas (9 weken). Ze willen graag nog een vierde voor Anja 30 is.

BIJ ANJA BOON (45) IN WESPELAAR

In elk huwelijk is er weleens iets, en bij hen was het niet anders. Maar verder: prima relatie, dacht Anja. Ze heeft het nooit zien aankomen. Hómo? Háár Johan? Sterke Anja - het vierde kind nog aan de moederborst - rechtte haar rug, schraapte de restanten van haar gezin bijeen, ploeterde zich een weg door jaren van doffe ellende, en staat er vandaag weer als een huis. "In een slachtofferrol kruipen, daar wordt niemand beter van."

"Johan en ik, als dat aan mij had gelegen, was dat voor het leven. Trouwen, ik had daar een duidelijk idee over. Zo van: je doet dat en dan gá je daarvoor. Ik zou altijd getrouwd gebleven zijn."

Het was destijds zo'n soort van feest geweest waar meisjes van dromen als ze jong zijn. Anja had een Sissikleed gedragen, de zaal had vol volk gezeten, en iedereen had gekeken toen ze de openingsdans deden. "Alsof het leven begon. Zo voelde ik mij. Eerst trouwen. Dan huisje, tuintje, kindje. Dat was mijn hoogste ideaal. Ik zág hem ook echt graag. Hij was mijn eerste lief, ik wist niet beter. We waren samen van toen ik achttien was. Zat die relatie voor honderd procent juist? Ik weet het niet. Maar ik vroeg het me ook niet af. Ik was gelukkig."

Je hebt 16% van dit artikel gelezenAlle artikels uit de krant