"Het is iets raars. Hoeveel ellende er ook bij komt kijken, niemand zweert de liefde ooit af"

NA 1.000 INTERVIEWS OVER VLINDERS, AFFAIRES EN GEBROKEN HARTEN WEET CORINE KOOLE HET WEL: 10 conclusies over liefde

Jan De Meuleneir- Photo News
Op haar 40 nam het leven van de Nederlandse journaliste Corine Koole een bijzondere, toevallige wending: ze zou voortaan alleen nog maar over de liefde schrijven. Nu ze 56 is, heeft dat duizend interviews opgeleverd. Over vlinders. Gebroken harten. Affaires. Dubbellevens. En nooit opgebiechte - tenzij aan háár - geheimen. Wat ze daaruit leerde, bundelt ze in tien conclusies.

Zelf is Corine meer dan dertig jaar getrouwd. Haar man Rogier is zeventien jaar ouder. Dat pad liep niet altijd over rozen. Kán ook niet, zegt ze. Hoéft zelfs niet. Maar drie kinderen later noemt ze hem nog steeds haar Grote Liefde.

Die beslissing om over de liefde te schrijven: dat was een kwestie van de juiste vrouw op de juiste plek op het juiste moment. 'De Volkskrant' zocht een nieuwe rubriek. En zo'n universeel thema als de liefde, bedachten een paar slimme koppen, zou het wel goed doen. Het ideetje was eenvoudig: mensen hun liefdesverhaal laten vertellen. Corine hoefde alleen maar te luisteren en het op te schrijven. Dat doet ze nu vijftien jaar. Ze reist het land af, gaat op de koffie bij hele gewone mensen, en schrijft in duizend woorden op wat die haar vertellen.

"Natuurlijk ben ik geen wetenschapper", zegt Corine in haar rijhuis in Amsterdam. "Maar ik denk niet dat er iemand is die méér weet over de liefde dan ik." Een tijdje geleden, op een dakterras in Barcelona, toen ze bij een goed glas wijn wat zat te mijmeren over die duizend verhalen, nam Corine een pak A4'tjes en haar zwarte Stabilo-rollerpen. "Ik wilde weten: wat heb ik nu geleerd van al die mensen? Welke lessen trek ik uit de liefde?" De blanco vellen liepen zomaar vol. Voor ze het goed en wel wist, lag er een boek, met tien conclusies.

Je hebt 13% van dit artikel gelezenAlle artikels uit de krant