"Het enige wat ik wil, is oud worden met mijn vriendin"

LIL' KLEINE (22) DRANK & DRUGS & EEN KLEIN HARTJE

Hij heeft drank en drugs, maar vooral een klein hartje. En dat toont Lil' Kleine voor het eerst aan zijn fans. Tijdens zijn 'Alleen'-tournee, die in april Antwerpen aandoet. Maar ook nu, tijdens een intiem gesprek. "Twee jaar geleden dacht ik dat enkel véél geld me gelukkig maakte", zegt de rapper. "Ja, ik wil nog geld verdienen, maar wel om ooit een eigen goed doel in Afrika te starten."

Zijn album 'Alleen' kwam eerder dit jaar al uit. Net als het gelijknamige nummer waarop hij rapt: "Als ik klim naar de top, klim jij dan met mij mee? Want ook ik ben soms alleen." Die laatste zin zindert na. Want hoe kan een Amsterdams jonkie dat zondag nog 23 moet worden en overstelpt wordt door succes alleen zijn? "Toch kan dat, ja. Net omdat je nooit alleen bent", steekt Jorik Scholten, zoals hij echt heet, van wal. "Kijk, ik ben helemaal geen depressief persoon. Ik zit ook niet de hele tijd alleen thuis of zo. Maar ondanks al die drukte, die mensen om me heen die me begeleiden, heb ik toch alleen mezelf om tegen te zeggen: 'Dit heb je goed of slecht gedaan.' Want ik ben wel degene die het moet doen. Oké, dit klinkt heel verdrietig, besef ik (lacht), maar dat is niet zo. Elk positief ding heeft gewoon ook een negatieve kant."

Heel gevoelig voor iemand die over drank, drugs, seks en geld zingt.

"Klopt, maar als je écht goed luistert naar elk nummer op mijn nieuwe album 'Alleen', zie je door die teksten heen ook mijn emoties. Ik ben een heel gevoelige mens. Zonder emoties ben je best zielig, vind ik. Het belangrijkste is dat ik elke dag in de spiegel kan kijken en gewoon mezelf kan zijn. Zonder leugens, zorgen of stress. Naarmate ik ouder word, kijk ik anders naar de dingen. Twee jaar geleden, toen ik doorbrak, geloofde ik dat je zonder geld niet gelukkig kon zijn. Ik wilde ook laten zien dat ik geld verdiende (denk aan de clip van 'Vakantie', waarin hij 20.000 euro uitgaf in één dag tijd op Ibiza, red.). Nu is dat niet belangrijk meer. Maar uiteraard heb je geld nodig om niet in de problemen te geraken."

Hoe ga je dan nu met geld om?

"Ik steun het goede doel, bijvoorbeeld. Van mijn vorige tournee heb ik dingen geveild voor een project van de VN, voor onderwijs voor arme meisjes. Zulke dingen zien de mensen niet, maar zoiets doe je voor jezelf. Omdat ik daar zelf beter van word. Ik hoop zelfs ooit zoveel geld te verdienen dat ik een eigen goed doel kan opstarten in Afrika, om kinderen te helpen. Zoals Marco Borsato."

Past 'Drank & Drugs', je allereerste hit, nog wel in je leven?

"Drugs zijn normaal in Nederland. Helemaal anders dan in België, dat weet ik. Maar ik vind dat als je jezelf kan beheersen, drugs niet altijd iets slechts zijn. Het kan verdriet verzachten, maakt emoties nog intenser, maakt mensen mooi en lief. (lacht) Waarmee ik geen drugs wil aanmoedigen, hé!"

Je single 'Krantenwijk' staat 14 weken in de Ultratop. Waarover gaat het?

"Ik heb nooit een krantenwijk gehad of zo. (lacht) 'Ik ging slapen met een doezoe (1.000 euro, red.), werd wakker met een ton (100.000 euro, red.). En vaak denk ik aan vroeger, ik weet waar het begon', zing ik. Op een leuke manier wil ik vertellen dat als je niks hebt, je toch alles kan waarmaken."

Uit het leven gegrepen?

"Niet dat ik arm was voor mijn bekendheid, hé. Ik had een normaal leven. Twee jaar geleden was ik nog een kind bij wijze van spreken, dus dan sta je daar niet zo bij stil. Nu heb ik alles wat ik ooit wilde: succes, geld. Heel rijk ben ik niet (lacht), maar ik kan mooie plekken van de wereld zien, heb een prachtige vriendin en goede vrienden - nog steeds dezelfde als vroeger trouwens."

Welke dromen heb je nog?

"Ik hoop dat ik al mijn talenten mag blijven ontwikkelen, waardoor ik succesvol word en waarmee ik geld kan verdienen. Maar mijn allergrootste droom is om met mijn vriendin Jaimie oud te mogen worden. We zijn een half jaar samen. Maar ik droom nu al van ons als oma en opa, met z'n tweeën gezellig bij elkaar, omringd door een hoop kleinkinderen. (glundert)"

Dan wordt het misschien tijd om haar ten huwelijk te vragen?

"Wees gerust, dat zal ik zeker doen als de tijd rijp is. (knipoogt)"

Op 28 april staat Lil' Kleine in de Lotto Arena in Antwerpen. Het concert verkocht eind vorige week in een half uur volledig uit. Er is een wachtrij geopend op www.lilkleine.nl

Photo News
Lil' Kleine is een half jaar samen met Jaimie Vaes.
RV Lil' Kleine is een half jaar samen met Jaimie Vaes.


Alle artikels uit de krant