Exclusief voor abonnees

"Generaal vecht oorlogjes van z'n vrouw uit": officieren 'weggepest' omdat hun vrouwen ruzie hadden met partner van de baas

BELGA
Door geruzie tussen hun echtgenotes en de vrouw van hun generaal zijn drie officieren naar het gerecht gestapt. Ze eisen een halfjaar brutoloon als schadevergoeding voor pesterijen van hun overste, generaal Guy Buchsenschmidt (61). Eén slachtoffer zegt dat hij door de stress een hartaanval kreeg, maar de gepensioneerde legerbaas ontkent in alle talen: "Allemaal leugens." Hij eist op zijn beurt 25.000 euro voor reputatieschade.

Op het moment van de vermeende pesterijen - tussen 2014 en 2015 - staat Buchsenschmidt aan het hoofd van het Eurokorps in Straatsburg. Dat is een internationale organisatie van zo'n 350 militairen uit verschillende Europese landen, die steun verleent aan humanitaire acties van de NAVO. "Er is enkel plaats voor werknemers met een voorbeeldige carrière", schetst advocate Carine Flamend. En dus niet voor geroddel en venijnige Facebookberichtjes onder de echtgenotes van de militairen, die leidden tot dit proces. "Het had bij wat online geruzie moeten blijven, maar de generaal vocht de vetes van de vrouwen op het werk uit", zegt advocaat Carine Flamend, die de drie officieren van generaal Buchsenschmidt bijstaat. Eén van de klagers zou een hartaanval hebben gekregen na aanhoudende pesterijen, een tweede werd tegen zijn zin overgeplaatst naar Parijs en een derde kreeg een job die eigenlijk niet bestond.

Affaire met babysit

Flamend opende haar pleidooi met het verhaal van commandant H. Of liever: met dat van H.'s echtgenote. Op een receptie liep ze Buchsenschmidt tegen het lijf. De generaal maakte volgens de vrouw seksueel getinte avances waar ze niet van gediend was. Ze vertelde dat aan haar man en sprak ook de vrouw van de generaal aan. "Mevrouw Buchsenschmidt had een eigenaardige reactie", zegt Flamend. "In plaats van haar man terecht te wijzen, verspreidde ze roddels over H. en zijn echtgenote. Ze beweerde zelfs dat H. een affaire had met de minderjarige babysit. Ze dreigde er op een bepaald moment zelfs mee hen te vergiftigen." 

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis


Alle artikels uit de krant

38 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Antonio Rinaldi

  Crapuul van mensen die hun macht zo misbruiken.

 • Ronald Polutnik

  Dat noemen ze machtsmisbruik , en zo is dit overal . Bij de ambtenaren en ook in de privé , en dan heb je ook nog de klokkenluiders en die worden dan nog beschuldigd ook nog . En dan komen die machthebbers er gewoon mee weg .

 • edwin Lauwereins

  Niet alleen bij Defensie maar ook in de politiek, zakenwereld en heel wat bedrijven en scholen worden er mensen weggepest. Dus niks nieuw, België begint zo stilaan bekend te worden door schandalen, corruptie, geweld enz....

 • Hubert Buysse

  De echtgenoot van mijn buuvrouw was destijds gekazerneerd als officier in Duitsland.Zij is nog steeds een aantrekkelijke dame en moet destijds en echte schoonheid geweest zijn. Zij was dus en potentiële prooi voor de hogergeplaatste officieren die geen kans lieten voorbijgaan om haar echtgenoot op verre, langdurige missies uit te sturen zodat zij "onbewaakt"achterbleef.Het rsultaat was dan wel dat zij het Belgisch leger voor gezien beschouwden en "afzwaaiden"

 • guido vermeyen

  Zeker op dat "niveau" wordt er wel eens een folieke gedaan....als de drank is in de man....en een paar vrouwen dan is het gegarandeerd koekebak.En dan elkaar klooten dat het niet meer mooi is....tja..wat moeten ze anders heel de dag doen ?