Exclusief voor abonnees

"Een joint, een Coca-Cola, een Stella of een iPhone: ik zie het verschil niet"

Topmarketeer ziet in cannabis perfecte pepmiddel voor onze economie: 1,6 miljard euro extra inkomsten en 30.000 jobs erbij

Chris Burggraeve.
Pieterjan Luyten Chris Burggraeve.
Je wordt er doorgaans rustig van, maar voor onze economie kan wiet een stevig pepmiddel worden. Dat is de vaste overtuiging van Chris Burggraeve. De voormalige Chief Marketing Officer van AB InBev heeft een onderzoek laten uitvoeren naar hoe Belgen denken over cannabis en wat de mogelijkheden zouden zijn. "1,6 miljard euro extra inkomsten en 30.000 extra jobs op 8 jaar: 6 keer Ford Genk. Onze politici zouden er op zijn minst even over moeten nadenken."

Een half jaar geleden raakte bekend dat Chris Burggraeve (53) twee opmerkelijke investeringen had gedaan. Hij richtte mee Toast op, een producent van voorgerolde joints, en stak ook geld in GreenRush, een digitaal platform voor allerlei producten op basis van cannabis. "Het nieuws werd in België snel opgepikt", zegt hij. "Ik kreeg tientallen berichtjes en telefoons. Van activisten, van tegenstanders, van jonge Belgen met een business plan rond cannabis en van journalisten. Ik was enorm verrast door die aandacht, maar het toonde wel aan dat cannabis lééft."

Burggraeve is niet de eerste de beste. Bij Coca-Cola werd hij marketingdirecteur Europa, bij AB InBev was hij vijf jaar CMO. "De man die jarenlang de hele wereld aan de Stella en de Budweiser probeerde te krijgen, wil ons nu jointjes laten paffen", schreef deze krant. "We staan aan het begin van een revolutie", zei Burggraeve in hetzelfde artikel en hij twijfelde geen seconde over die woorden.

"Alle vragen over België heb ik zes maanden geleden onbeantwoord moeten laten. Om de eenvoudige reden dat ik er niets vanaf wist. Ik woon en werk al acht jaar in New York. De bedrijven waarin ik geïnvesteerd heb, focussen uitsluitend op de States en Canada. Maar ik ben en blijf een Belg en dus heb ik me in de situatie verdiept. Ik ben met veel mensen gaan babbelen en vooral: ik heb InSites Consulting een studie laten uitvoeren - het eerste diepgaande consumentenonderzoek naar cannabis in België. De resultaten geven mijns inziens aan waarom de Belgische overheid werk moet maken van een regularisering."

'Omdat de consument het wil', zei u daar eerder al eens over. Blijkt dat ook uit de Belgische studie?

Je hebt 19% van dit artikel gelezenAlle artikels uit de krant

35 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Frans Steenhout

  Een raad aan die "topmarketeer": neem even contact op met ziekenhuis Zuiyderland, hebben 9 jaar onderzoek gedaan naar effect van cannabis op de longen: resultaat: 4 à 6 x schadelijker dan tabak. Vandaar onverklaarbaar hoog aantal KLAPLONGEN: 10 jaar gebruik = minstens 40 jaar tabakroken. Van besparing op gezondheidskosten gesproken!! Gaat u dat betalen?

 • jan habils

  ale he in nederland is het al zolang legaal en dat is een land waar we in alle opzichten jaloers op mogen zijn. zowel naar infrastructuur als naar menselijkle waarden die gepromoot worden. dat je vrij bent te doen en laten wat je wil en als je wiet biet wil legaliseren begindan eens met een alcohol verbod he alcohol is hard drugs

 • Peter Hermans

  Legaliseren die handel. Spijtig dat we hier weer hopeloos achter lopen op andere landen.

 • Lydia Appelmans

  Van cannabis is nog nooit iemand gestorven, in tegenstelling met chemische medicijnen. Leer eens iets i.p.v domme opmerkingen te plaatsen !

 • Nick Moerenhout

  Ik ken er velen die gebruiken, zelf paf ik er ook regelmatig wel eens eentje. Ik ken daarintegen niemand met psychische problemen of die eraan gestorven is zoals iedereen hier claimt. Psychische problemen is iets waar je vatbaar voor moet zijn, dat wordt eender hoe wel getriggerd als je er gevoelig aan bent hoor. Is het niet van die joint, dan wel door liefdesverdriet of iets anders.