Exclusief voor abonnees

"Als ik sterf, zal het zijn als kunstwerk"

Een half jaar geleden begon mucopatiënt Glenn (27) aan de transformatie van zijn lichaam: van mens naar alien/demon

Glenn met zijn negen maanden oude zoontje Raoul.
Jan Aelberts Glenn met zijn negen maanden oude zoontje Raoul.
Met longen die het nog maar voor 30% doen, heeft Glenn Verbruggen (27) een belabberde levensprognose - alleen al het afgelopen jaar kruiste hij een paar keer de degens met de dood. Met de tijd die hem rest, maakt hij in versneld tempo zijn droom waar: hij meet zichzelf een extreem lichaam aan. "Ik lig niet meer wakker van wat mensen denken. Het is mijn lichaam, mijn leven. Als ik straks sterf, zal het als kunstwerk zijn."

Het huis waar hij woont, is doodgewoon. Het staat in Geraardsbergen en is kraaknet. In de living ligt, op een speeldekentje, een baby van negen maanden vrolijk te kirren. Het is Raoul. Binnen ruikt het naar koffie, op de radio spelen pophits, en op het fornuis staan aardappeltjes met wortelen te koken - voor de groentepap straks. Het enige óngewone in dit huis is de bewoner. De helft van z'n gezicht steekt onder een tattoo, aan weerszijden staan puntige oren die nog aan het genezen zijn van toen ze pas geleden werden afgeknipt, en als je in z'n ogen kijkt, zie je rond z'n blauwe pupillen twee gitzwarte oogbollen. Glenn lacht en ontbloot z'n gebit: op de plek van z'n snijtanden zitten twee zilveren spiesen. Waar overigens niet één maar twéé tongen achter schuilgaan. "Kom binnen. Ik bijt niet", zegt hij.

In het Vlaams bestaat er niet echt een woord voor wat Glenn doet. In het Engels wél. 'Body modification'. Vrij vertaald is dat: je lichaam 'wijzigen', tot het doet denken aan - pakweg - een draak, een vampier, een elf, een monster, een alien of een duivel. In het geval van Glenn is het de mix van die laatste twee. Links is hij 'alien', rechts is hij 'demon'. Vanaf z'n borst en middenrif, en dan verder naar beneden toe, lopen de twee dooreen.

100 pillen per dag

Was Glenn gewoon gezond geweest, hij had er vandaag zo niet uitgezien. Maar hij is niet gezond. "Ik was twee maanden oud toen het is ontdekt. Ik was met een dubbele longontsteking opgenomen in het ziekenhuis. 'Mucoviscidose', zeiden de dokters."

Je hebt 25% van dit artikel gelezen

Lees je graag alle artikels op HLN?

Krijg nu 1 maand onbeperkt en gratis toegang tot alle artikels.

Ik wil toegang
Digitaal abonnement HLNDigitaal abonnement HLN1ste maandgratis

Stop of pauzeer wanneer je wil

  • Onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Iedere week gratis tickets en straffe kortingen


Alle artikels uit de krant

Video