Met een ruime bus zijn de eerste asielzoekers vanuit Brussel toegekomen in Sijsele.
Volledig scherm
Met een ruime bus zijn de eerste asielzoekers vanuit Brussel toegekomen in Sijsele. © rv

Eerste vijftien asielzoekers komen aan in Sijsele: “Ze moeten zich aan alle maatregelen houden, net als wij”

In de voormalige militaire kazerne in Sijsele zijn iets na de middag de eerste vijftien asielzoekers aangekomen. In een bus vanuit Brussel werden ze het terrein binnengeloodst. Zij zullen daar twee jaar verblijven, onder toezicht van het Rode Kruis. “Onze grootste taak is hen bewust maken van de coronamaatregelen”, zegt Ine Tassignon van het Rode Kruis.

 1. Heropstart omgevingsvergunningsprocedure voor fietspad tussen Wingene en Beernem: “Noodgedwongen zetten we een stap terug”
  Wingene/Beernem

  Heropstart omgevings­ver­gun­nings­pro­ce­du­re voor fietspad tussen Wingene en Beernem: “Noodge­dwon­gen zetten we een stap terug”

  Het Agentschap Wegen en Verkeer laat weten dat er sowieso een nieuwe omgevingsvergunning zal aangevraagd worden voor het fietspad tussen Beernem en Wingene. De eerdere vergunning werd zoals bekend vernietigd door de rechtbank. “Het nieuwe onderzoek zal in eerste fase met open blik naar alle realistische alternatieven kijken en deze toetsen op hun milieu-impact en mobiliteitseffecten”, aldus AWV.
 2. De eerste loterijen wereldwijd? Daarvoor moest je in Brugge zijn: “Een trekking was toen een volksfeest dat dagen kon duren”
  PREMIUM
  Brugge

  De eerste loterijen wereldwijd? Daarvoor moest je in Brugge zijn: “Een trekking was toen een volksfeest dat dagen kon duren”

  Wist ú dat? Brugge is de wereldwijde bakermat van kansspelen als Lotto of EuroMillions. Notulen in de Brugse jaarrekening van 1441, gevonden in het Stadsarchief, laten er geen twijfel over bestaan. “Het was een geniaal idee, dat uit noodzaak is ontstaan”, zegt Jannie Haek, CEO van de Nationale Loterij, die je meeneemt naar die wondere tijd.