Vlaamse cryptomiljonair die geld uitdeelt aan Afrikaanse vriendinnen is spoorloos
Marc De Mesel, een Vlaamse cryptomiljonair die in Kenia verdacht wordt van witwassen, is volgens de Keniaanse autoriteiten spoorloos. De man kwam in het vizier van het gerecht omdat hij aan verschillende vriendinnen giften deed van om en bij de 800.000 euro. Er zouden aanwijzingen zijn dat hij deel uitmaakt van een internationale misdaadorganisatie. Op sociale media laat Marc De Mesel wel nog van zich horen. Hij zegt dat hij grote verliezen heeft moeten slikken.
Marc De Mesel is een Vlaamse veertiger die naar eigen zeggen al in 1999 begon te investeren. Sinds de financiële crisis in 2008 groeide zijn kapitaal “jaarlijks gemiddeld met 40 à 50 procent”, zo vertelt hij op YouTube. Sinds hij in 2012 in cryptomunten begon te investeren, haalde hij “enorme winsten”.
Zijn rijkdom etaleert hij op sociale media, waar hij uitpakt met foto’s van snelle wagens en poseert met verschillende Afrikaanse vriendinnen - hij zou in de ban geraakt zijn van polygamie.
Zijn vriendinnetjes legt hij flink in de watten. Zo gaf hij Felesta Njoroge (21) in vier schijven 800.000 euro. Aan studente Tebby Wambui Kago (21) gaf hij zelfs 850.000 euro en volgens lokale media zijn er nog meer verdachte schenkingen.
Internationale misdaad
Die brachten Marc De Mesel evenwel in het vizier van de Keniaanse autoriteiten. Het Asset Recovery Agency (ARA) verdenkt hem ervan deel uit te maken van een internationale witwascaroussel. Het leidde in september vorig jaar al tot een politie-inval in zijn huis, waarover De Mesel op Youtube verslag uitbracht.
Marc De Mesel in 2021: “Politie liet ons gaan, maar we leven in angst”
Het Keniaanse nieuwsplatform ‘Nairobi News’ schrijft nu dat advocaat Stephen Githinji van het Asset Recovery Agency (ARA) meldt dat De Mesel samen met zijn vriendin Felesta Njoroge (21) het land uit is gevlucht. Ze zouden in de stad Namanga te voet de grens met Tanzania zijn overgestoken.
“Wij hebben aanwijzingen dat de man jonge Keniaanse vrouwen rekruteert voor een internationale misdaadorganisatie”, zei de advocaat van ARA in de rechtbank. Andere leden van de misdaadorganisatie zouden zich bevinden in België en Duitsland, schrijft ‘Nairobi News’.
Door het Belgische gerecht is Marc De Mesel alleszins niet gezocht voor zware criminele feiten. Dat is door een betrouwbare bron bevestigd aan HLN.
“Veel geld verloren”
Terwijl de Keniaanse autoriteiten er niet in slagen de Vlaming te lokaliseren, laat hij wel nog van zich horen op Youtube. Afgaande op wat hij daar verkondigt, gaat het hem financieel niet voor de wind. “Ik ben vorig jaar 80 procent van mijn portfolio kwijtgespeeld”, zegt hij.
De Mesel heeft het in een andere video op Youtube over “een aantal problemen die hij moet oplossen in Kenia”, maar zegt ook dat hij een maand geleden opnieuw vader is geworden en dat het “uitstekend gaat met zichzelf en al zijn vriendinnen”.
LEES OOK:
Crypto in 1-2-3: wat is een bitcoin en kan het de wereld veranderen?
Crypto in 1-2-3: Hoe vermijd je dat je al jouw cryptomunten verliest?
Crypto in 1-2-3: wat is de blockchain en wat heeft die te maken met een ‘steak haché’?
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
JONGEREN EN CRYPTO. “Op een jaar was mijn inleg van 100 euro ontploft tot liefst 3.000 euro. Dat bleek te mooi om waar te zijn”
Jong en investeren in crypto? Student en bezige bij Matthieu Caeymaex (27) vindt tussen al zijn activiteiten door ook tijd om zich in de cryptowereld te verdiepen. Toch is een gewaarschuwd man er twee waard, vindt Matthieu, die zelf al heel wat tegenslagen met zijn crypto-investeringen heeft gekend. Hij geeft dan ook advies om op een voorzichtige manier te beleggen in crypto. “Eén tweet van een populaire cryptobelegger à la Elon Musk en een munt staat er in een mum van tijd weer helemaal anders voor.” -
1
Cryptobeurs Coinbase ontslaat nog eens zo’n 950 werknemers
Het handelsplatform voor cryptomunten Coinbase ontslaat ongeveer 950 werknemers. Dat staat gelijk aan ongeveer een vijfde van al het personeel, maakte topman Brian Armstrong in een blogpost bekend. -
Tweakers
Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven. -
-
8
Hoe evolueert koers van bitcoin in 2023? Dit voorspellen de experten
Vorig jaar was een ramp voor beleggers in bitcoin: in 2022 zakte de koers met meer dan 60 procent. Over hoe de bitcoinkoers in 2023 zal evolueren, lopen de visies uiteen. Sommige experten verwachten een wilde rit omhoog, tot een koers van 250.000 dollar. Anderen zien de toekomst minder rooskleurig en denken dat de bodem nog niet is bereikt. -
1
Oprichter omgevallen cryptobeurs FTX noemt aanvraag tot faillissement zijn grootste fout
De oprichter van de omgevallen cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, zegt spijt te hebben van zijn beslissing om het faillissement voor het bedrijf aan te vragen. Hij uitte in een door de Amerikaanse nieuws- en opiniewebsite Vox gepubliceerd interview kritiek op de toezichthouders. Later zei Bankman-Fried dat bepaalde uitlatingen niet bedoeld waren voor publicatie. -
TV
STREAMINGTIP. ‘Love is Blind S4’: de liefde moet (soms) naar de oogarts
De ware liefde vinden, zonder dat je weet met wie je te maken hebt. Het klinkt zo’n beetje als de gemiddelde Tinder-date, maar de makers van Netflixshow ‘Love is Blind’ - waarvan het vierde seizoen vandaag start - hebben er wel een kijkcijferkanon mee beet. -
PREMIUM
Regelgeving rond cryptomunten in aantocht: verandert dat iets aan de handel in Bitcoin en co?
De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn Executive Order aangekondigd om een regelgevend kader rond cryptomunten te creëren, en ook Europa werkt hieraan. Wat zal dat betekenen voor de toekomst van de cryptomarkt en de waarde van Bitcoin en altcoins? Crypto-expert Gwen Busseniers schept klaarheid. “Regeringen zullen exchanges vragen om inkijk te geven in de activiteiten van hun klanten.”
18 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerBart Verwegen
annie deschepper
willy staes
Patrick Vandeputte
Luciano van As