1. Hoe zal bitcoin reageren op de renteverhogingen van deze week? “Als er ruimte blijft voor hoop, kan de markt verder stijgen”
  PREMIUM

  Hoe zal bitcoin reageren op de renteverho­gin­gen van deze week? “Als er ruimte blijft voor hoop, kan de markt verder stijgen”

  De koers van de voornaamste cryptomunt bitcoin steeg in januari met 40 procent. Of die stijging de komende dagen en weken zal aanhouden, hangt ook grotendeels af van de renteverhogingen die de centrale banken vandaag en morgen zullen aankondigen. Welke invloed hebben de beslissingen van de Amerikaanse en Europese centrale bank op de bitcoin? En wat mogen we de komende uren en dagen verwachten? Expert Gwen Busseniers van de Cryptoschool blikt vooruit.
 1. Cryptobank Genesis stevent af op faillissement, ook gevolgen voor Bitvavo
  8

  Cryptobank Genesis stevent af op faillisse­ment, ook gevolgen voor Bitvavo

  Cryptobank en -investeerder Genesis Global Capital bereidt zich voor op een faillissement, schrijft persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Het bedrijf zou daarover vertrouwelijke gesprekken voeren met groepen schuldeisers. Door de problemen van Genesis, een dochterbedrijf van Digital Currency Group, is onder andere het Nederlandse Bitvavo er niet zeker van dat tientallen miljoenen euro’s aan gestalde klanttegoeden terug worden betaald.
 1. Topman failliete cryptobeurs FTX beschuldigd van oplichten investeerders voor 1,8 miljard dollar
  3

  Topman failliete crypto­beurs FTX beschul­digd van oplichten investeer­ders voor 1,8 miljard dollar

  De Amerikaanse beurswaakhond beschuldigt de oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, ervan een systeem opgezet te hebben om investeerders van het platform op te lichten. Volgens persagentschap Bloomberg zou hij meer dan 1,8 miljard dollar opgehaald hebben bij investeerders. Hij werd gearresteerd op de Bahama’s nadat Amerikaanse aanklagers strafrechtelijke klachten ingediend hadden tegen hem.
 2. Oprichter van failliet cryptoplatform FTX opgepakt op de Bahama's

  Oprichter van failliet cryptoplat­form FTX opgepakt op de Bahama's

  Sam Bankman-Fried, de oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, is maandag opgepakt op de Bahama’s. Dat melden Amerikaanse media, onder aanhaling van een verklaring van de regering van de Bahama’s. Amerikaanse aanklagers hadden net strafrechtelijke aanklachten tegen Bankman-Fried ingediend. Zijn arrestatie is de eerste concrete stap van de toezichthouders om individuele personen aansprakelijk te stellen voor de recente implosie van FTX — tot voor kort één van de grootste online beurzen voor cryptomunten. Verwacht wordt dat Bankman-Fried aan de Verenigde Staten zal worden uitgeleverd.
 1. Nieuwe CEO van ingestorte cryptobeurs FTX: “Nooit eerder in m’n carrière heb ik zo'n compleet falen gezien”
  7

  Nieuwe CEO van ingestorte crypto­beurs FTX: “Nooit eerder in m’n carrière heb ik zo'n compleet falen gezien”

  De gefaalde cryptobeurs FTX en alle gerelateerde bedrijven hebben sinds de aanvraag tot faillissement een nieuwe CEO en die laat zich in zijn eerste rapport voor de rechtbank erg kritisch uit voor de vorige CEO en oprichter Sam Bankman-Fried en de rest van het FTX-bestuur. “Nooit eerder in m’n carrière heb ik zo’n compleet falen gezien van bedrijfsbestuur”, schrijft John J. Ray III.