Zo houdt u uw huis warm zonder een torenhoge energiefactuur te moeten betalen
EnergieIn de winter kan ons energieverbruik flink stijgen. Logisch: de verwarming staat op een hogere graad, de lichten gaan sneller aan. Mijnenergie.be bekijkt op welke manier u toch kan besparen.
Delen per e-mail
400% meer aardgasverbruik
Hoe sterk het energieverbruik in de winter stijgt, hangt uiteraard af van externe factoren als de temperatuur en zonneschijn, naast individuele aspecten als uw verwarmingssysteem, de isolatiewaarde van uw woning en levensgewoontes. Verwarmingsspecialist Viessmann schat dat het aardgasverbruik in de winter gemiddeld vierhonderd procent hoger ligt dan tijdens de zomer, terwijl het elektriciteitsverbruik met vijfentwintig procent stijgt.
Toch leidt u die verschillen niet af uit uw maandelijkse voorschotfactuur of de geafficheerde tarieven. De energieleveranciers hanteren een vast bedrag, dat de seizoenschommelingen incalculeert. In de zomer betaalt u dus meer dan u feitelijk verbruikt, terwijl in de winter het omgekeerde geldt. Wie het hele jaar door minder verbruikt, merkt dat wel op zijn eindfactuur. Vooral in de winter maakt u doorgaans echt het verschil.
Praktische tips voor lager energieverbruik
Aangezien de grootste schommelingen tussen zomer en winter zich op het vlak van verwarming situeren, bevindt zich daar ook de grootste besparingspost. Die kosten aanpakken lukt op zowel ingrijpende manieren als via huis-tuin-en-keukentips. Energiezuinige renovaties gaan gepaard met een stevig prijskaartje, maar bieden ook het grootste effect op uw energiefactuur. Daartoe behoren onder meer dakisolatie, hoogrendementsbeglazing of de installatie van een energiezuinig verwarmingssysteem. Daarnaast hebben ook minder kostengevoelige ingrepen een gunstig effect op uw energieverbruik. We zetten er hierbij enkele op een rijtje:
• Regel de temperatuur per kamer
Slimme thermostaten maken het mogelijk om de temperatuur per ruimte nauwkeurig af te stemmen. Bij telewerk is het bijvoorbeeld niet aangewezen om elke kamer te verwarmen, wanneer u in uw thuisbureau aan de slag bent.
• Constante temperatuur bij vloerverwarming
Vloerverwarming reageert trager in vergelijking met andere verwarmingsvormen. U stelt het systeem bijvoorbeeld best zo in dat het ’s nachts maar drie graden afkoelt, waardoor u ’s morgens geen extra verwarmingsbron hoeft in te zetten.
• Loop niet op blote voeten rond
Als u voortdurend blootvoets op een kille vloer stapt, dan zal u snel koud krijgen. Draag dus liever dikke sokken of kies voor knusse winterpantoffels.
• Ga voor gezelligheid
Uw partner nestelt zich graag onder een warm dekentje? Ga er dan ’s avonds gezellig bijzitten om samen te bingewatchen bij een kopje thee of chocolademelk. De thermostaat mag dan al snel enkele graden lager.
• Kijk uit met het katten- of hondenluik
Een katten- of hondenluik geeft uw viervoeter de vrijheid om het huis in- en uit te lopen, maar zorgt daarbij wel voor enige tochtvorming. Tegenwoordig zijn er geïsoleerde en tochtvrije uitvoeringen op de markt die de temperatuurschommelingen beperken.
• Verlucht, maar met mate
U hoeft uw kamer niet de hele dag door te verluchten om frisse lucht naar binnen te halen. 15 à 30 minuten volstaat om gezonde lucht binnen te laten, zonder dat u de temperatuur daarbij te drastisch naar beneden haalt.
Warmste licht
Naast verwarming gaat veel van ons energieverbruik naar verlichting. Een manier om het verbruik ervan te verminderen, is om eenvoudigweg oude lampen te vervangen door ledverlichting. Al geven kaarsjes zeker in coronatijden ook figuurlijk het warmste licht. Vergeet ook niet om het licht uit te schakelen wanneer u een kamer verlaat. Om uw stroomverbruik tijdens thuiswerken zo veel mogelijk te beperken, is het ook raadzaam om de laptop uit te schakelen en de lader uit het stopcontact te halen bij het afsluiten van de werkdag.
Energieregulator CREG gaf onlangs aan dat één miljoen Belgische huishoudens meer dan 500 euro kunnen besparen op hun gas- en elektriciteitsfactuur. Het geschatte besparingspotentieel? Tot 340 euro voor elektriciteit en tot 864 euro voor gas. Ga dus zeker ook na er voor uw gezin een aanzienlijk prijsvoordeel voor het grijpen ligt.
Lees meer op Mijnenergie.be:
Bron: mijnenergie.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Reissector pleit voor renteloze lening van staat om vouchers uit te betalen
Binnenkort vervallen de vouchers voor vakantiegangers die hun reis door de coronapandemie in het water zagen vallen. Als die allemaal hun geld terugeisen, zitten de touroperators met een gigantisch probleem. De reissector pleit daarom voor een voucherbank, waarbij de staat hen een renteloze lening toestaat om de klanten terug te betalen. En andere optie is om de reischeques te verlengen. -
HLN Drive Vrouwelijke jury kiest de beste auto’s van het jaar
Veel vrouwelijke autojournalisten zijn er niet. En dat is best jammer, want het vrouwelijke oog voor detail is in vele gevallen een aanwinst. Om de vrouwelijke stem in de autojournalistiek kracht bij te zetten, wordt er nu een vrouwelijke auto van het jaarverkiezing georganiseerd. De resultaten kan je lezen op HLN Drive. -
Jobs Sportief aangelegd? In deze jobs zit je zelden op een stoel
Voor sommige sportievelingen is een hele dag op een stoel moeten zitten de grootste gruwel die ze kunnen bedenken. Wil jij ook liever een job waarin je veel kan wandelen, lopen, fietsen of bewegen? Jobat.be ging op zoek naar enkele jobs die ook goed zijn voor je conditie. -
-
PREMIUM
Kan een thuisbatterij nu redding brengen voor de eigenaars van zonnepanelen?
-
Storing bij Proximus in delen van Antwerpen en Limburg achter de rug
Zowat 5.000 klanten van Proximus in Antwerpen en Limburg zaten vanavond zonder internet en mogelijk zonder digitale televisie. Oorzaak was een elektriciteitspanne in een van de gebouwen. Een woordvoerder van het telecombedrijf bevestigt dat de problemen intussen opgelost zijn. -
“Een op de drie Belgische consumenten van plan om elektrische auto te kopen”
De trend richting elektrische auto's wordt sterker en meer dan een op de drie Belgische consumenten is van plan om een elektrische of hybride auto te kopen. Dat blijkt uit Deloitte's 2021 Global Automotive Consumer Study, een bevraging van ruim 24.000 consumenten in 23 landen, onder wie ruim duizend Belgen. -
Demir over zonnepanelenfiasco: “Het spijt mij zeer, ik zal er alles aan doen om het op te lossen”
De plenaire zitting van het Vlaams parlement is gestart over het verdwijnen van de terugdraaiende teller voor wie zonnepanelen heeft geïnstalleerd. U kan het debat hier live volgen.