75 procent van het traject zijn de zitjes ongevuld.
Volledig scherm
75 procent van het traject zijn de zitjes ongevuld. © Shutterstock

Zitplaats in trein blijft drie kwart van reistijd leeg

“Elke zitplaats die 100 kilometer over het spoor rijdt, is maar 25 kilometer bezet.” Dat opmerkelijke cijfer lost spoorbaas Sophie Dutordoir in De Tijd. De topvrouw van de NMBS hekelt het gebrek aan visie op mobiliteit bij de overheid. “We werken ons hier kapot, maar het is aanmodderen in de marge”, zegt ze in De Tijd.

60 reacties

 • Emi Hergersberg

  2 jaar geleden
  Als ik de trein nam (2de klas) dan moest ik rechtstaan en waren alle zitplaatsen ingenomen.
 • Johan SMETS

  2 jaar geleden
  Sascha, die 10 euro met eiden wagen is dan puur brandstofverbruik. Als je de afschrijving van de wagen en de kosten in rekening brengt zal je heel wat meer uitgeven!
 • Adriaan De Backer

  2 jaar geleden
  Reizigers zitten zelfs in de spits altijd in overvolle treinen en moeten een duur abonnement aanschaffen om dan hun traject recht te staan als in een koeien of paardentrailer tussen de vele vouwfietsen. Misschien moet men dichter bij het werk wonen extra promoten en financieel voordeliger maken zodat ze tijdens de spits minder tussen grootsteden wordt gependeld..wonen in Antwerpen en gaan werken in Brussel en visa versa...kan ook anders...door wonen en werken in eenzelfde stad...
 • Klootzakkerij van bepaalde journalist moe Gelieve mail adres te verwijderen

  2 jaar geleden
  In mijn vorig leven ook de trein genomen 2de klas(internationaal) ,maar als die vol zit ben ik steeds 1 ste klas gaan zitten en blijkbaar weet hier niemand dat dit toegelaten is omdat je nog steeds een zitplaats moet kunnen krijgen en ze hebben me nooit terug-gestuurd,zag mij niet zo direct drie uur rechtstaan.
 • Hilde Peeters

  2 jaar geleden
  Met de uren van mijn werk om 6u beginnen geen bus /trein als ik een uur vroeger op mijn werk ben wegens regeling 1u moet wachten om te vertrekken en nog moet overstappen geef dan mijn auto maar onderweg nog boodschappen enz.
 1. Je tuinhuis, bloemenperk of zwembad veilig stellen? Zo zinvol is een aparte verzekering voor je tuin
  Spaargids.be

  Je tuinhuis, bloemen­perk of zwembad veilig stellen? Zo zinvol is een aparte verzeke­ring voor je tuin

  Heel wat mensen herontdekten tijdens de lockdown hun tuin. Misschien is dit dan ook het goede moment om even stil te staan bij de verzekering ervan. Wat als je tuinmeubilair beschadigd raakt door intense hagel of brand? Of je bloemenperk of gazon bezoek krijgt van loslopend wild of vandalen? Stel dat je opstaand zwembad lek slaat... Spaargids.be gaat voor je na of je verzekering tussenbeide komt.
 2. Binnenkort geen ‘kipstuckjes’ meer? Federale overheid werkt aan richtlijnen voor namen van vegetarische vleesvervangers
  31

  Binnenkort geen ‘kipstuck­jes’ meer? Federale overheid werkt aan richtlij­nen voor namen van vegetari­sche vleesver­van­gers

  De Federale Overheidsdienst Economie werkt aan regels die producenten van vleesvervangers zou verbieden om namen als ‘kipstuckjes’, hamburger of ‘speckskes’ te gebruiken. Dat schrijft de krant ‘De Tijd’. Aan onze redactie wil woordvoerster Lien Meurisse van de FOD Economie enkel bevestigen dat er gewerkt wordt aan richtlijnen “over wat je kan schrijven bij vegetarische vleesvervangers”.
 3. Doe je liever geen bankzaken in een app? Zoveel kan je besparen met de universele bankdienst
  Spaargids.be

  Doe je liever geen bankzaken in een app? Zoveel kan je besparen met de universele bankdienst

  De tarieven voor niet-digitale bankdiensten gaan bij veel banken al jaren in stijgende lijn. Om de digitale kloof te verkleinen en bankverrichtingen toegankelijker te maken, voerden bankenkoepel Febelfin en de federale overheid de universele bankdienst in. Voor maximaal 60 euro kan je volgens die formule een pakket verrichtingen uitvoeren. Wie haalt er voordeel uit en is het altijd de goedkoopste oplossing? Spaargids.be zocht het uit.