75 procent van het traject zijn de zitjes ongevuld.
Volledig scherm
75 procent van het traject zijn de zitjes ongevuld. © Shutterstock

Zitplaats in trein blijft drie kwart van reistijd leeg

“Elke zitplaats die 100 kilometer over het spoor rijdt, is maar 25 kilometer bezet.” Dat opmerkelijke cijfer lost spoorbaas Sophie Dutordoir in De Tijd. De topvrouw van de NMBS hekelt het gebrek aan visie op mobiliteit bij de overheid. “We werken ons hier kapot, maar het is aanmodderen in de marge”, zegt ze in De Tijd.

60 reacties

 • Emi Hergersberg

  3 jaar geleden
  Als ik de trein nam (2de klas) dan moest ik rechtstaan en waren alle zitplaatsen ingenomen.
 • Johan SMETS

  4 jaar geleden
  Sascha, die 10 euro met eiden wagen is dan puur brandstofverbruik. Als je de afschrijving van de wagen en de kosten in rekening brengt zal je heel wat meer uitgeven!
 • Adriaan De Backer

  4 jaar geleden
  Reizigers zitten zelfs in de spits altijd in overvolle treinen en moeten een duur abonnement aanschaffen om dan hun traject recht te staan als in een koeien of paardentrailer tussen de vele vouwfietsen. Misschien moet men dichter bij het werk wonen extra promoten en financieel voordeliger maken zodat ze tijdens de spits minder tussen grootsteden wordt gependeld..wonen in Antwerpen en gaan werken in Brussel en visa versa...kan ook anders...door wonen en werken in eenzelfde stad...
 • Anoniem

  4 jaar geleden
  In mijn vorig leven ook de trein genomen 2de klas(internationaal) ,maar als die vol zit ben ik steeds 1 ste klas gaan zitten en blijkbaar weet hier niemand dat dit toegelaten is omdat je nog steeds een zitplaats moet kunnen krijgen en ze hebben me nooit terug-gestuurd,zag mij niet zo direct drie uur rechtstaan.
 • Hilde Peeters

  4 jaar geleden
  Met de uren van mijn werk om 6u beginnen geen bus /trein als ik een uur vroeger op mijn werk ben wegens regeling 1u moet wachten om te vertrekken en nog moet overstappen geef dan mijn auto maar onderweg nog boodschappen enz.