Zes op tien gezinnen lijden financieel verlies, 4 procent verloor job
Zo’n 62% van de Belgische huishoudens zegt geld verloren te hebben door de coronacrisis. Het gaat dan om een gemiddeld bedrag van 1.626 euro. Dat blijkt uit een enquête van consumentenorganisatie Test-Aankoop. Vier procent van de ondervraagden verloor zijn of haar job. De organisatie stelt dat de vooruitzichten niet rooskleurig zijn en roept de regering op om de consument niet te vergeten.
Delen per e-mail
Test-Aankoop voerde de enquête van 14 tot 15 mei uit bij ruim 1.000 mensen tussen 18 en 74 jaar oud om de financiële gevolgen van de Covid-19-crisis te achterhalen. De organisatie noemt de resultaten verontrustend. Op nationaal niveau komt het financieel verlies van de Belgische gezinnen overeen met een totaal van 4,9 miljard euro.
Gas- en elektriciteitsrekening
De gezinnen vinden het ook steeds moeilijker om dagelijkse uitgaven te doen, blijkt nog. Elf procent van de respondenten zegt dat het zo erg moeilijk of onmogelijk is om de gezondheidszorg te betalen. In 2019 was dat 7 procent.
Voor 9 procent is het zeer moeilijk of onmogelijk om gas- en elektriciteitsrekeningen te betalen (5 procent in 2019), voor 9 procent om hun hypotheekverplichtingen na te komen (4 procent in 2019), voor 8 procent om de huur te betalen (2 procent in 2019), voor 7 procent om de dagelijkse levensmiddelen te betalen (3 procent in 2019) en voor 6 procent om de telecomrekeningen te betalen (3 procent in 2019). Een kwart van de respondenten deed een beroep op een financiële steunmaatregel.
Job kwijt: 4%
De crisis had ook een impact op de beroepssituatie. Zo is 22 procent tijdelijk inactief en verloor 4 procent zijn of haar baan. "Ook wat de toekomst betreft zijn de Belgen niet optimistisch", aldus nog de consumentenorganisatie.
Zo gelooft 22 procent van de werknemers die hun baan niet verloren hebben dat het (zeer) waarschijnlijk is dat dat in de komende twaalf maanden wel zal gebeuren. Daarnaast gelooft 38 procent dat ze minder carrièremogelijkheden binnen hun bedrijf zullen krijgen en is 47 procent van mening dat er zich minder carrièremogelijkheden zullen aandienen op de arbeidsmarkt.
Lees ook: Belgische warboel maakt coronacrisis nog zwaarder: drie lessen die we kunnen trekken uit de ‘coronapapers’ (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Sparen Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst. -
Multimedia Vinyl is weer helemaal in: hierop moet je letten als je een platenspeler koopt
Na de komst van de cd was vinyl een tijdlang helemaal afgeschreven, maar intussen zijn platen - zélfs in streamingtijden - aan een serieuze comeback bezig. Onze techredacteur somt op waar je op moet letten als je een nieuwe platenspeler wil kopen en tipt meteen zijn drie aanraders van het moment. -
Livios Val jij voor de charme van een tiny house? Zoveel kost het je
Om een woning te kopen of te (ver)bouwen heb je al snel een grote som geld nodig waar je jaren voor afbetaalt. Dat verklaart de populariteit van meer alternatieve woonvormen, zoals tiny houses. Daarbij woon je op kleiner en met minder spullen, maar wel met meer financiële vrijheid. Hoeveel betaal je voor zo’n tiny house? Bouwsite Livios vroeg het aan Tiny House Belgium. -
-
Energie Overstappen van energieleverancier is simpel. Waarom laten zoveel mensen dan besparing liggen?
Dat veel gezinnen vandaag onnodig te veel betalen voor hun energiecontract is ondertussen genoegzaam bekend. Energieregulator CREG merkt daarbij dat consumenten het te ingewikkeld vinden om van energieleverancier te veranderen. Mijnenergie.be bekijkt wat u moet weten om een goedkoper contact af te sluiten. -
ACV vertrouwt Nederlandse kandidaat-overnemer e5 mode niet: “Geen zin om het verhaal van Mega World nog eens dunnetjes over te doen”
Vijf kandidaat-overnemers hebben zich gemeld voor modewinkelketen e5 mode, die tot eind januari bescherming tegen schuldeisers heeft. Een van die kandidaat-overnemers is de omstreden Nederlander Lex H., die een verleden van faillissementen met zich meedraagt en nu alles uit de kast zou halen om e5 mode in handen te krijgen. Dat is vernomen bij vakbond ACV Puls. “We hebben nochtans absoluut geen zin om het verhaal van Mega World nog eens dunnetjes over te doen”, zegt vakbondsman Sven De Scheemaeker (ACV Puls). -
PREMIUM
Wat krijg je voor een huis van 325.000 euro in hartje Antwerpen? Onze woonexpert zoekt uit hoeveel je betaalt per provincie
-
Energie Nieuwe regeling zonnepanelen: hoeveel ontvang je voor te veel geproduceerde elektriciteit?
Vlamingen die over zonnepanelen en een digitale meter beschikken, genieten volgens een nieuw arrest van het Grondwettelijk Hof niet langer van het systeem van de terugdraaiende teller. Ze ontvangen mogelijk wel een vergoeding voor de overtollige stroomproductie die ze op het net injecteren. De toegekende bedragen lopen sterk uiteen. Sommige energieleveranciers voorzien zelfs helemaal geen vergoeding. Mijnenergie.be dook in de cijfers.
11 reacties
Ronny Biesen
Stefanie van Dijk
Emi Hergersberg
Bart Verbeeck
Tim Peeters