We betalen fors meer voor stroom (en dit is waarom)
consumentElektriciteit is vandaag zowat 90 à 100 euro duurder dan een jaar geleden. De groothandelsprijs voor elektriciteit zit al een tijd in stijgende lijn, en is nu ook doorgesijpeld in de stroomfactuur van de gezinnen.
Delen per e-mail
De reden is meervoudig: enkele kerncentrales in België en Frankrijk zijn onbeschikbaar, waardoor de productie kleiner is. Ook de prijs van CO2 stijgt, net als de prijs van gas en steenkool. In Duitsland wordt dat laatste nog steeds gebruikt om stroom op te wekken.
De energieleveranciers bevoorraden zich op die groothandelsmarkten. Als elektriciteit duurder wordt voor de leveranciers, wordt ze ook duurder voor de klanten, ook al maakt de grondstof voor de stroom in België maar een derde uit van de totale stroomfactuur van de gezinnen.
Cijfers
In vergelijking met zowat een jaar geleden is elektriciteit vandaag 30 euro/MWh duurder. Voor een gemiddeld gezin met een verbruik van 3,5 MWh, mag je dus rekenen op een stijging van de kost van elektriciteit met negentig à honderd euro, klinkt het bij Lampiris. Ook Eneco spreekt van een prijsstijging met honderd euro.
Hoeveel stroom duurder wordt, hangt af van het soort contract. Is het vast of een variabel contract? Wanneer vervalt het contract? Duidelijk is dat wie voor lange tijd een vast contract heeft, vandaag voordeel doet.
De stijgende prijzen op de groothandelsmarkten gelden voor alle leveranciers. "Als men de vaste prijzen van september 2018 met die van september 2017 vergelijkt, merkt men een stijging van 75 à 100 euro", klinkt het bij Engie Electrabel. Bij EDF Luminus, de nummer twee op de stroommarkt, betaalt men vandaag 50 euro à 75 euro meer voor nieuwe contracten, zo klinkt het. "Eerder richting 50 euro".
Toekomst
Of en met hoeveel de prijs de komende maanden zal stijgen, is moeilijk te preciseren, klinkt het nog bij Engie Electrabel. Voor klanten met een contract dat driemaandelijks wordt geïndexeerd, wordt de prijs voor het laatste kwartaal opgemaakt op basis van de maanden juli, augustus en september. "Daar hebben we dus nog geen volledig zicht op. Maar de laatste weken en dagen zien we weer stijgingen op de groothandelsmarkten", klinkt het.
Ook de Vlaamse energieregulator Vreg merkt stijgende prijzen. "De prijzen stijgen geleidelijk. Natuurlijk is er een verband met de groothandelsprijzen, maar er speelt natuurlijk meer. Het is niet omdat de groothandelsprijs met dertig euro stijgt, dat de stroomfactuur met dertig euro stijgt. Je mag dat niet één op één vergelijken".
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
20% meer gezinnen kunnen energiefactuur niet betalen
Steeds meer Vlamingen slagen er niet in hun stroom- of aardgasfactuur op tijd te betalen. Vorig jaar werden er bijna honderdduizend afbetalingsplannen opgestart, een stijging van 20%. -
Loopbaanbegeleiding: hoe werkt het en hoe weet je of het iets voor jou is?
Uitgekeken op jouw job? Knaagt er iets, maar kan je niet goed zeggen wat? Heb je het helemaal gehad met jouw bedrijf of sommige collega’s? Weet dat je meestal recht hebt op loopbaanbegeleiding, waarbij je samen met een vaste begeleider je werksituatie onder de loep neemt. Jobat.be vat de essentie samen. -
HLN Drive
Is een elektrische auto echt goedkoper in verbruik?
We kunnen niet ontkennen dat een elektrische auto geld kost. Veel geld. “Maar het verschil met een wagen met verbrandingsmotor win je op termijn terug”, horen we dan. Is dat wel zo? HLN Drive haalde de rekenmachine boven. -
-
Consument
Getest: is het voordeliger om voor gas en elektriciteit dezelfde leverancier af te nemen?
Het is zo'n typisch fabeltje dat je wel eens hoort: als je elektriciteit en gas bij dezelfde leverancier afneemt, is het goedkoper. Dat het gemakkelijker is, willen we aanvaarden, maar of het ook echt goedkoper is? We namen de proef op de som. -
Elektriciteit wordt tot 100 euro duurder
De energieleveranciers betalen vandaag 35% meer voor de elektriciteit die ze volgend jaar willen aanbieden, dan vier maanden geleden. Op termijn zal u dat voelen: de jaarlijkse stroomfactuur van een gemiddeld gezin kan tot 100 euro duurder worden. -
"Zonder duidelijkheid komen er nog geen digitale meters voor zonnepanelen"
Ondanks de beloftes van minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) dreigt het rendement van zonnepanelen toch te lijden onder de invoering van de digitale meter. De Vlaamse regering is niet bevoegd om het effect van de terugdraaiende meter met een digitale meter helemaal na te bootsen. In de regeling die de ministers hebben goedgekeurd, wordt de terugdraaiende meter maar voor één derde gecompenseerd, zo schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. -
Livios
Daglicht in huis: goed voor je comfort én energiefactuur
Uit een recent onderzoek van de Universiteit Hasselt blijkt natuurlijke lichtinval helemaal bovenaan te staan bij wat we belangrijk vinden voor een maximaal wooncomfort. Maar hoe breng je daglicht tot diep in huis en welke kosten komen daarbij kijken? Bouwsite Livios helpt je op weg.
272 reacties
Laurent Van Groeningen
DIRK VAN BRUSSEL
Freddy De Vos
Dirk Parein
Hugo De Leeuw