Wat kost het overschrijven van een effectenrekening?
SparenNiet tevreden over uw bank? Dan verandert u toch gewoon van instelling? Keuze genoeg. Dat gaat helaas niet op als u ook een effectenrekening hebt: veel banken (MeDirect en BNP Paribas Fortis op kop) rekenen zéér hoge kosten om uw effecten naar een andere instelling over te schrijven.
Delen per e-mail
Even duiden waar het over gaat: als u obligaties, aandelen of andere effecten koopt, dan bent u sinds een aantal jaren verplicht om die op een effectenrekening te plaatsen. Een zogenaamde aflevering aan toonder is niet meer toegelaten.
Er zijn zeker voordelen aan uw effecten op een effectenrekening plaatsen; ze kunnen niet gestolen worden, noch in vlammen opgaan. Uw bank zorgt ook voor een goede opvolging ervan, door automatisch de dividenden te knippen en u te verwittigen als er meldenswaardige verrichtingen zijn. Natuurlijk moet ze die dienstverlening niet gratis aanbieden, maar krijgt ze daarvoor een vergoeding. Hoeveel die vergoeding precies bedraagt? Dat bepaalt uw bank zelf.
Kosten voor overschrijvingen
De kous van de kosten is daarmee niet af, want uw bank mag ook nog eens kosten aanrekenen als ze uw effecten moet overschrijven naar een andere financiële instelling. En ook hier zijn ze vrij om die kosten zelf te bepalen of om ze te veranderen. In het laatste geval zijn ze wel verplicht om hun klanten minstens 2 maanden op voorhand in te lichten, zodat ze desgewenst kunnen overstappen. Doen ze dat niet, dan worden de nieuwe tarieven stilzwijgend aanvaard.
Banken blijken gretig gebruik te maken van die vrijheid. Zo vragen MeDirect en BNP Paribas Fortis 150 euro per lijn. Stel dat u aandelen van 6 bedrijven en 4 verschillende beleggingsfondsen op uw effectenrekening hebt staan, dan loopt de kostprijs om naar een andere bank over te stappen al op tot 1.500 euro.
Andere banken zijn wat minder fel, al is dat ook relatief: Belfius rekent 75 euro per lijn. ING 60,50 euro. KBC, Beobank en Deutsche Bank 60 euro.
In de praktijk houdt dit veel beleggers natuurlijk tegen om hun effecten over te schrijven naar een andere bank. Experts vinden dit zelfs een regelrechte gijzelneming.
Om effecten te ontvangen rekenen de meeste banken wel geen kosten aan. Goed om te weten is ook dat sommige banken (een deel van) uw transferkosten terugbetalen als u naar hen overstapt.
Protest bij beleggers
Soms verandert u met uw effectenrekening ook ongewild van bank. Dat was bijvoorbeeld het geval toen Record Bank werd opgeslorpt door haar moederbedrijf ING. Wie een effectenrekening had bij Record, kreeg er toen plots een bij ING.
ING deed daarbij wel een inspanning. Voor de effecten die al op de rekening stonden, bleef het systeem van Record Bank nog een jaar van toepassing. De nieuwe bijschrijvingen werden wel gedaan volgens de ING-regels.
Bij de ombudsdienst van de banksector resulteerde dit in de klacht van een belegger. Hij ging er niet mee akkoord dat hij voortaan een bewaarloon verschuldigd zou zijn. Hij vond dat ING de voorwaarden van Record Bank moest blijven naleven. Indien ING dit weigerde, eiste hij dat ING geen transferkosten bij een eventuele overdracht van de effecten naar een andere bank zou aanrekenen.
De ombudsdienst van de financiële sector oordeelde dat, als de overheveling van een effectenrekening gepaard gaat met eenzijdig bepaalde tariefwijzigingen, de klanten van de overgenomen bank het recht moeten hebben om hun rekening kosteloos op te zeggen voor de nieuwe tarieven van kracht worden. Hij baseerde zich hiervoor op het Wetboek van Economisch Recht. Toch besloot de nieuwe bank deze visie naast zich neer te leggen.
Lees ook:
Bron: spaargids.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
14
Waterfactuur gezinnen stijgt door lockdown
Heel wat gezinnen kijken tegen een hogere waterfactuur aan als gevolg van het toenemend waterverbruik wegens de lockdownmaatregelen. Voor sommige gezinnen kunnen de extra kosten oplopen tot 100 euro per jaar of meer. Dat meldt de consumentenorganisatie Test-Aankoop. -
Wielrennen2
Niet iedereen start in de drie heuvelklassiekers, wie rijdt de komende week waar?
Het Ardense drieluik staat voor de deur. De Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik zijn traditioneel de slotakkoorden van het klassieke wielervoorjaar. Wie komt nog waar in actie? En wie zijn dus geschikte transfers in jouw Gouden Klassiekers-ploeg? Een blik op de programma’s van de toppers. -
Je autoverzekering sneller opzeggen, is het binnenkort mogelijk?
Een autoverzekering jarenlang bij dezelfde verzekeraar houden? Veel mensen doen het. Zelfs bij de aankoop van een nieuwe wagen stappen velen gewoontegetrouw naar hun eigen verzekeraar voor een nieuw voorstel. De strenge regeling om een contract over te dragen naar een andere verzekeraar schrikt af. Maar daar brengt een nieuw wetsvoorstel binnenkort misschien verandering in. Independer.be legt uit hoe je je autoverzekering kan overdragen en wat er in de toekomst zou kunnen veranderen. -
-
Met deze metallic tassen steel je deze lente de show
De metallic handtas is ongetwijfeld een van dé fashion statements van dit seizoen. Oorspronkelijk waren deze glimmende eyecatchers bedoeld om een beetje glamour toe te voegen aan je party-outfit, maar nu brengen ze het feestgevoel naar de straatmode. Ninashop.be zet de mooiste exemplaren op een rij. -
Sparen
Huis of appartement kopen als opbrengsteigendom: dit zijn de kosten waar u rekening mee moet houden
Wie zoekt naar manieren om zijn/haar geld ‘te laten werken’, komt vroeg of laat bij vastgoed en opbrengsteigendommen uit. Dat de woonleningen nog steeds goedkoop zijn is natuurlijk een troef. Spaargids.be bekeek het totaalplaatje. -
Sparen
Bij welk ziekenfonds sluit je het best aan?
De kans is groot dat je- zoals de meeste Belgen - koos voor het ziekenfonds van je ouders of je partner, zonder je daar al te veel vragen bij te stellen. Maar hoewel de basisopdracht van elk ziekenfonds overal hetzelfde is, zijn er wel degelijk individuele verschillen. Spaargids.be noteert het belangrijkste wat je moet weten. -
HLN Drive
Deze classic cars maakten een elektrische comeback
De opkomst van lage emissiezones maakt autoconstructeurs creatief. Heel wat klassiekers maken immers hun comeback als elektrische wagen, een leuke marketingstunt, maar tegelijk ook interessant voor groene autoliefhebbers. Zij kunnen van een oldtimer genieten zonder zich zorgen te maken over hun uitstoot. HLN Drive bekeek de leukste elektrische oldtimers of classic cars die een comeback maakten als EV.
7 reacties
John De roo
Raymond DEDEREN
Geert Landsman
Gino Denil
Peter Tijdgad