Wat gebeurt er met uw 100 euro belastinggeld?
Naar aanleiding van de begrotingscontrole van de regering, onderzocht De Tijd wat er nu eigenlijk gebeurt met ons belastinggeld. De krant kwam tot de conclusie dat zowat de helft naar sociale bescherming gaat. Van elke 100 euro belastingen die door de overheiden worden geïnd, vloeit meer dan de helft naar pensioenen, gezondheidszorg, kinderbijslag, werkloosheid- en ziekte-uitkeringen en andere vormen van sociale bescherming.
Delen per e-mail
Het komt misschien niet echt als een verrassing, maar ons land staat bovenaan het Europese lijstje als het op geld uitgeven aankomt. België besteedt jaarlijks 19.540 euro per inwoner. Dat is 1.566 euro meer dan in Nederland en maar liefst 3.308 euro meer dan in Duitsland. Zelfs in Frankrijk wordt er per kop 925 euro minder uitgegeven.
Maar waar gaat al dat geld dan precies naartoe?
Een vijfde gaat naar pensioenen, in 2015 goed voor bijna 47 miljard euro. Andere belangrijke uitgavenposten zijn gezondheidszorg, uitkeringen bij ziekte en arbeidsongeschiktheid, werkloosheid, kinderbijslag en allerlei rampenfondsen. Maar in vergelijking met de buurlanden is ons land zeker niet extreem vrijgevig. Bij de noorderburen mag het allemaal wat minder zijn, maar in Frankrijk geeft men iets meer aan sociale ondersteuning.
De oorzaken van het hoge overheidsbeslag moet dus elders gezocht worden. Zo trekken we als gemeenschap meer uit voor onderwijs, 12 van de 100 euro om precies te zijn. Dat is erg veel in vergelijking met de ons omringende landen. Verklaring is het hoge aantal leerkrachten per scholier.
Andere slokop is de staat zelf: 10 euro gaat naar de talrijke parlementen, het koningshuis, de kabinetten, de consultants die voor de kabinetten werken, de ambassades in het buitenland, de overheidsdiensten, de regio's en de gemeenten. We betalen daarmee een pak meer dan in Nederland en Duitsland - ook een federaal georganiseerd land. Zelfs Frankrijk geeft minder uit aan overheidsdiensten.
Ook de administratie verloopt niet vlotjes, de inning van de belasting kost maar liefst 1,15 procent van de opbrengsten. In Nederland is dat 0,95 procent. Ook de lonen van de ambternaren kosten flink wat centen.
Ook de subsidies aan ondernemingen kosten veel geld, net als lastenverlagingen en dienstencheques. Die subsidies brengen ons helaas niet dichter bij de koplopers in het lijstje van 'Global Competitiveness Index' van het Wereld Economisch Forum. Daar hangen we op een zeventiende plaats, terwijl Nederland de vierde plaats bezet en Duitsland de vijfde, Frankrijk is 21ste.
Ook de rentelasten wegen op de belastingfactuur. Ondanks de historisch lage rente, vloeit nu al meer naar de afbetaling van de staatsschuld dan naar mobiliteit. De Lijn, de NMBS, de MIVB en de TEC kosten elke Belg 5 procent van zijn belastinggeld. Dat is meer dan de 3,3 procent die naar veiligheid vloeit. Maar toch is er bij ons meer 'blauw op straat' dan in de buurlanden. Ook het aantal cipiers is hier beduidend hoger dan in onze buurlanden.
Wat defensie betreft, besteden we minder dan onze buurlanden (1,60 euro) en cultuur, sport en religie stellen het samen met minder dan 2 euro.
Dat de sociale zekerheid bij de begrotingscontrole wordt gevizeerd is niet verwonderlijk, want het is nu eenmaal de grootste pot. Maar als we vergelijken met andere landen, zijn de boosdoeners de uitgaven aan onderwijs en subsidies aan bedrijven.
100 euro belastinggeld: zo worden ze besteed
20,1 euro pensioenen
14,2 euro gezondheidszorg
11,9 euro onderwijs
9,3 euro administratie
6,5 euro ziekte en arbeidsongeschiktheid, vervangingsinkomen
6,2 euro subsidies aan bedrijven
5,6 euro rentelasten
4,8 euro mobiliteit
4,4 euro kinderbijslag
3,7 euro werkloosheid
3,3 euro veiligheid
1,9 euro andere sociale bescherming
1,6 euro milieubescherming
1,6 euro defensie
0,9 euro cultuur
0,6 euro sport
0,6 euro sociale woningbouw en gemeenschapsvoorzieningen
0,2 euro religie
2,6 euro andere
Bron: De Nationale Bank
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Make-up, wijn of inkt op je leren handtas? Zo verwijder je zelfs de lastigste vlekken
Een foundation- of lipstickvlek op je lievelingstas? Wat je ook doet, ga de vlek niet met water te lijf! Zo maak je de schade alleen maar groter. Ook dure wondermiddeltjes hoef je niet in huis te halen. Dé ideale bondgenoot bij lastige vlekken op je leren tas is goedkoper dan je denkt. Meer zelfs, je hebt het vast in huis. Vaseline is afkomstig van petroleum en slaagt er daarom als geen ander in om vuildeeltjes te capteren zodat je ze makkelijk kan verwijderen. Smeer een royale hoeveelheid van de klassieker op de make-up vlek. Laat even inwerken en verwijder het goedje met een vochtige doek. Herhaal indien nodig. Laat de crème een vette glans na op je handtas? Wrijf het overtollige vet weg met een beetje milde detergent op een zachte doek. -
Heeft je leeftijd invloed op de kostprijs van je autoverzekering?
Uit cijfers van het Kenniscentrum verkeersveiligheid (2012) blijkt dat meer dan een derde van alle letselongevallen wordt veroorzaakt door 18- tot 31-jarige bestuurders. Ligt dit aan roekeloos rijgedrag of het ontbreken van ervaring? Ervaring speelt in elk geval een grote rol. Welke impact heeft je leeftijd dan op de premie van je autoverzekering? Independer.be legt het je uit. -
Premier Michel heeft akkoord rond begrotingscontrole
Het federale kernkabinet heeft een akkoord bereikt over de begrotingscontrole. Coalitiepartners N-VA, MR, CD&V en Open Vld kwamen overeen om de veelbesproken buffer van 739 miljoen euro voor drie kwart overeind te houden, waardoor het naar verluidt om een inspanning van zowat 930 miljoen euro gaat. -
-
PREMIUM10
Lidl wil 23 nieuwe filialen openen: hoe de supermarkt uitgroeide van sobere discounter tot hip warenhuis
Supermarktketen Lidl wil voor eind februari 2022 in totaal 23 nieuwe winkels openen in ons land. Goed voor 500 extra banen. De facelift van de hard discounter van destijds tot een volwaardige supermarkt die influencers inschakelt en de koers sponsort, is opvallend. “Lidl heeft de geloofwaardigheid gewonnen die het vroeger veel minder had”, klinkt het. -
Premier Michel: "Doel blijft begroting in evenwicht tegen 2018"
Hoewel de regering nog steeds met een stevig begrotingstekort kampt, maakt premier Charles Michel (MR) zich sterk dat een budgettair evenwicht nog haalbaar is tegen het einde van de legislatuur. Dat zegt hij in een interview met L'Echo en het nieuws staat ook in De Tijd. -
Energie
7 tips om uw woning veel energiezuiniger te maken
De energiefactuur vertegenwoordigt in veel gezinnen een (te) groot deel van het huishoudbudget. Uw woning energiezuinig maken leidt tot een grotere energie-efficiëntie en is dan ook de beste manier om de kosten serieus te drukken. Mijnenergie.be bekeek de belangrijkste werkpunten. -
Energie
Dit zijn de grootste energieslurpers in uw huis
Een doorsnee Belgisch gezin betaalt jaarlijks meer dan 1.600 euro aan energie*. Wel 73,5 procent van onze verbruikte energie spenderen we aan de verwarming van onze woning. Enkel in Luxemburg ligt dat percentage nog hoger. Daartegenover staat dat we in verhouding weinig energie verbruiken om de woning te verkoelen en te koken. Mijnenergie.be ging na hoe u die kennis in uw voordeel omzet.