Wat dekt uw autoverzekering niet?
SparenUw autoverzekering is in orde, dus kunt u de baan op zonder zorgen. Tenminste, dat denkt u toch. Wist u bijvoorbeeld dat uw groene kaart (of de witte) niet alle risico’s dekt? Spaargids.be belicht de beperkingen.
Delen per e-mail
Schade aan derden
Wie met een wagen de baan op wil, is verplicht een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA) af te sluiten. Daarmee wil de wetgever vermijden dat slachtoffers van een aanrijding in de kou blijven staan. De polis dekt namelijk de schade die u met uw voertuig aan anderen kunt berokkenen. Die anderen kunnen een tegenligger zijn, maar ook zwakke weggebruikers, passagiers in het eigen voertuig en eigenaars van goederen die u aanrijdt.
Er is geen vrijstelling voor de slachtoffers. Zij krijgen hun schade volledig vergoed volgens de geldende regels. De dekking voor lichamelijke schade is daarbij onbeperkt. Voor materiële schade mogen de verzekeraars hun tussenkomst wel beperken, al moet de garantie minstens 100 miljoen euro bedragen.
Let wel: als u een aanhangwagen hebt met een maximale toegelaten massa van meer dan 750 kg, dan valt die mee onder de verzekeringsplicht.
Geografisch beperkt
Ondanks die ruime regeling biedt uw groene kaart – het bewijs dat u de autoverzekering hebt betaald – geen absolute garantie. Zo geldt de dekking alleen in de landen waarvoor de polis uitgereikt is. Het gaat minstens om alle landen die deel uitmaken van de Europese Economische Ruimte. Dat is de Europese Unie plus IJsland, Liechtenstein en Noorwegen. Voor andere landen mag uw verzekeraar de dekking weigeren. Hij moet die dan wel doorhalen op uw groene kaart.
Eigen schade
Minstens even belangrijk is dat de BA Auto alleen geldt voor schade die u aan derden aanricht. De schade aan het eigen voertuig is niet verzekerd als u een aanrijding in fout hebt of als u getroffen wordt door natuurschade. Wil u dat wel, dan moet u een zogenaamde omniumpolis afsluiten. Daarbij heeft u de keuze tussen een mini-omnium en een volledige omnium.
Een mini-omnium geeft u een dekking als u schade lijdt bij brand, glasbreuk, hagel, bliksem en bluswerken. De exacte voorwaarden verschillen van polis tot polis. Het gaat om een niet-verplichte verzekering zodat de verzekeringsmaatschappijen zelf hun voorwaarden mogen vastleggen. Kijk dus goed na wat wel en wat niet verzekerd is.
Wil u ook dat uw eigen schade wordt vergoed als u een aanrijding veroorzaakt, dan moet u een zogenaamde volledige omnium nemen. Meestal heeft u daarop wel een franchise. Dat betekent dat de eerste schijf aan kosten toch te uwen laste vallen, al zijn er ook maatschappijen die alle kost dragen. Zij zijn wel duurder.
Bestuurdersverzekering
Maar ook een omnium heeft beperkingen. Zo sluiten de meeste verzekeringsmaatschappijen de schade uit die het gevolg is van een deelname aan races of snelheidswedstrijden, bij een ongeval in dronken toestand en bij een ongeval met auto zonder geldig schouwingsbewijs.
Minstens even belangrijk is een andere beperking: wil u ook een verzekering voor de lichamelijke schade van de bestuurder bij een ongeval in fout, dan moet u ook een zogenaamde bestuurdersverzekering afsluiten om van een dekking te kunnen genieten.
Rechtsbijstand
Een veelgevraagde aanvullende verzekering is ook de rechtsbijstand. Die zorgt voor juridische bijstand als u voor uw auto in een rechtsgeding belandt. U kunt die afsluiten bij de verzekeraar van uw auto, maar ook bij een andere maatschappij.
Bijstand
Ten slotte kunt u zich ook indekken tegen pech onderweg. Hierbij kunt u kiezen tussen een polis bij een klassieke verzekeringsmaatschappij of een contract bij een mobiliteitsorganisatie als Touring en VAB.
Tip: Bekijk hier de 6 beste aanbieders van autoverzekeringen en maak zelf de simulatie!
Lees meer op Spaargids.be:
Bron: spaargids.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energie
7 tips om uw woning veel energiezuiniger te maken
De energiefactuur vertegenwoordigt in veel gezinnen een (te) groot deel van het huishoudbudget. Uw woning energiezuinig maken leidt tot een grotere energie-efficiëntie en is dan ook de beste manier om de kosten serieus te drukken. Mijnenergie.be bekeek de belangrijkste werkpunten. -
13
Eigenaars tweede verblijven naar Raad van State tegen reisverbod: “Dit heeft niets te maken met toeristische uitstapjes”
De belangenvereniging van eigenaars van tweede verblijven heeft bij de Raad van State een verzoek ingediend om het verbod op niet-essentiële reizen te schorsen. Dat meldt Tweres. -
PREMIUM
‘Slechts’ met 500 tot 2.000 euro investeren op de beurs? Onze geldexpert Paul D'Hoore geeft 5 adviezen voor kleine beleggers
-
-
Slimme verlichting en beveiligingscamera’s: met deze ingrepen geef je inbrekers geen kans
In 2019 noteerde de politie 47.021 meldingen van woninginbraak in ons land. De coronacrisis strooit echter ook inbrekers roet in het eten, want dit cijfer is met dank aan de avondklok en het sterk toegenomen thuiswerk sinds de eerste lockdown gedaald. Toch blijf je ook nu beter op je hoede. Met de volgende tips hou je je huis inbraakvrij. -
1
Pizzaketen Domino's breidt fors uit in België
Pizzaketen Domino's wil in de eerste jaarhelft 20 extra vestigingen openen in België, dertien in Vlaanderen en zeven in Wallonië. “Het gaat om een antwoord op de groeiende vraag naar bezorgmaaltijden", klinkt het. -
Sparen
Waarom het ook ná uw pensioen interessant kan zijn om nog even van uw pensioenspaarpot af te blijven
Wanneer u 65 wordt, bent u niet verplicht om uw spaarcenten uit uw pensioenspaarfonds te halen. Meer Belgen kiezen ervoor om hun kapitaal nog een tijd te laten staan. Spaargids.be bekijkt de voordelen, en ook wat het ideale uitstapmoment bepaalt. -
Heeft je leeftijd invloed op de kostprijs van je autoverzekering?
Uit cijfers van het Kenniscentrum verkeersveiligheid (2012) blijkt dat meer dan een derde van alle letselongevallen wordt veroorzaakt door 18- tot 31-jarige bestuurders. Ligt dit aan roekeloos rijgedrag of het ontbreken van ervaring? Ervaring speelt in elk geval een grote rol. Welke impact heeft je leeftijd dan op de premie van je autoverzekering? Independer.be legt het je uit.