Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Beeld ter illustratie. © Shutterstock

Waarom wordt mijn spaargeld belast en blijven die rentes zo laag? De meest gestelde vragen over het spaarboekje beantwoord

Bizar toch: hoe langer de rente extreem laag staat, hoe meer we met ons geld naar het klassieke spaarboekje lopen. Eén van de belangrijkste reden is ongetwijfeld dat dat spaarboekje veilig is, maar ook een pak minder complex dan de alternatieven. Nochtans doet die spaarrekening vele vragen rijzen. Antwoord van onze financieel expert.

31 reacties

 • Howard Spielman

  11 maanden geleden
  inderdaad meneer Dirk Claeys ! Ik ben het 100 % met je eens: goud is momenteel verre van de veiligste en beste belegging en het zal alleen maar veeeeeeel beter worden ! Maar dat gaan die banken u niet vertellen: ze storten je zuurverdiende spaarcenten liever in ondoorzichtige (pensioen)fondsen met rommel, minieme opbrengsten én hoge kosten! En koop zeker geen papieren goud, want ook dat is bankenbedrog!
 • dirk claeys

  11 maanden geleden
  De tijd van het spaarboekje is reeds lang voorbij, kenners die durven en ervaring hebben, kopen goud, zelfs cach en anoniem over de grens! Wie in febr 2019 een kilo kocht betaalde 32000€ vandaag is hij 48500€ waard! Dus 16500€ winst of bijna 30% ! En geen taksen of kosten !
 • Bert De Bruin

  11 maanden geleden
  Beleggen in engelse ponden is momenteel een aanrader en niet te traceren door de overheid.
 • Rudi Pauwels

  11 maanden geleden
  @Dick DeCock : hij die alles opdoet wordt ook nog belast, met name met BTW. Alleen als je het geld dat je hebt verdiend weggeeft of verbrandt, betaal je er geen belastingen meer op. Houd je het dan betalen je erfgenamen later nog eens successierechten!
 • Peter van Nieuwpoort

  11 maanden geleden
  Zuinigheid(sparen) wordt niet beloond met rente maar, gestraft met belasting! Je moet jezelf dus gaan afvragen of je wel zuinig moet zijn. Geef je geld aan jezelf of geef je liever aan de staat en de banken? Beide instanties roven uw zuurverdiende centen en verrijken vervolgens zichzelf.
 1. Zo haal je meer uit je woon-werkvergoeding: 144 euro per maand extra op loonbrief
  PREMIUM

  Zo haal je meer uit je woon-werkvergoe­ding: 144 euro per maand extra op loonbrief

  Niet iedereen heeft een bedrijfswagen, al leeft die indruk soms wel. Maar ook al moet u met uw eigen wagen of het openbaar vervoer naar het werk, toch kan ook u voordeel doen met dat dagelijkse woon-werkverkeer. Daarvoor zorgen de vele woon-werkvergoedingen die overheden en bedrijven doorheen de jaren hebben uitgedacht. Waarbij de vraag zich spontaan opdringt: welke vergoeding levert het meeste financiële voordeel op? Onze expert berekent het.
 2. Zal rekening voor eigenaars van zonnepanelen serieus oplopen? Grondwettelijk Hof buigt zich over terugdraaiende teller

  Zal rekening voor eigenaars van zonnepane­len serieus oplopen? Grondwette­lijk Hof buigt zich over terugdraai­en­de teller

  Donderdag buigt het Grondwettelijk Hof zich over de vraag of eigenaars van zonnepanelen in Vlaanderen tot vijftien jaar gebruik mogen maken van een terugdraaiende teller. Die regeling werd in april 2019 goedgekeurd door het Vlaams Parlement, ondanks een negatief advies van de Vlaamse energieregulator Vreg. Die stapte daarop in juni 2019 naar het Grondwettelijk Hof. Als het Hof het decreet vernietigt, kan de rekening voor eigenaars van zonnepanelen serieus oplopen.
 1. Verveelde baby amuseert zich met mondmasker van mama
  Play

  Verveelde baby amuseert zich met mondmasker van mama

 2. Een 300 jaar oude eik verplaatsen door een stad? Dat doe je zo
  Play

  Een 300 jaar oude eik verplaat­sen door een stad? Dat doe je zo

Geld