Waarom we in 2020 beter opnieuw massaal veranderen van energieleverancier
EnergieEen recordaantal gezinnen stapte vorig jaar over naar een andere energieleverancier. Die ontrouw leverde hen vaak een forse besparing op. Mijnenergie.be bekijkt of de tendens zich verderzet in 2020.
De cijfers spreken boekdelen: in Vlaanderen veranderde maar liefst 25,49% van de huishoudens in 2019 van energieleverancier. Voor aardgas ging het zelfs om 28,12%. Voor Wallonië zijn de officiële cijfers nog niet gepubliceerd, maar heeft het er alle schijn van dat ook in het Franstalige landsgedeelte de records uit 2018 (24,3% aardgaswissels en 19,5% voor elektriciteit) opnieuw zijn gesneuveld.
Ondertussen heeft de Vlaamse energieregulator VREG ook al de eerste statistieken voor 2020 gepubliceerd. 66.899 gezinnen of 3,46% stapte in januari over naar een andere aardgasleverancier. Voor elektriciteit gaat het om 81.685 huishoudens of 2,89%. In beide gevallen gaat het om een lichte daling ten opzichte van januari 2019.
Dynamische energiemarkt
Dat het aantal overstappen een kleine terugval kent, valt waarschijnlijk deels toe te schrijven aan het grote aantal gezinnen dat vorig jaar al tot actie overging. Ook de globaal gedaalde energieprijzen spelen mee.
Toch zijn er goede argumenten om te stellen dat we ook dit jaar beter records breken. De CREG, de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas, becijferde eind oktober 2019 dat 360.000 Belgische gezinnen jaarlijks 600 euro te veel betalen voor hun energie. Bovendien is de energiemarkt voortdurend in beweging.
De energieleverancier die voor u het beste aanbod had begin 2019, is niet noodzakelijk nog dezelfde bij de start van 2020. Dat blijkt heel duidelijk uit een analyse via Mijnenergie.be.
Een jaar geleden afficheerde Lampiris bij een gemiddeld elektriciteitsverbruik het goedkoopste tarief, maar ondertussen heeft Mega die koppositie veroverd. Een Gents gezin met een gemiddeld verbruik (3.500 kWh) en een enkelvoudig, vast tarief betaalt nu jaarlijks 795,80 euro. Voor aardgas bedraagt dat tarief bij een gemiddeld verbruik (23.260 kWh) 783,88 euro. Dat die prijzen waarschijnlijk voordeliger ogen dan uw huidige contract, valt toe te schrijven aan de significante welkomstkortingen. Regelmatig eens veranderen van energieleverancier kan uw portemonnee dus alleen maar deugd doen.
Honderden euro’s voordeel
Uit diezelfde analyse leren we dat de kloof tussen de goedkoopste en duurste spelers op de energiemarkt ook echt niet minder wordt. Voor elektriciteit bedraagt het verschil meer dan 200 euro, voor aardgas zelfs bijna 400 euro. De marktmonitor van energieregulator VREG wijst uit dat prijs veruit het belangrijkste argument voor een leverancierswissel vormt.
Het lijkt dus plausibel dat er in de loop van 2020 opnieuw veel overstappen van energieleverancier volgen. Of het record uit 2019 sneuvelt, zal onder meer afhangen van de globale evolutie van de energieprijzen. Veel gezinnen nemen bij dalende energieprijzen waarschijnlijk een meer passieve houding aan. Jammer, want door niet te veranderen, laat u veel besparingsvoordeel liggen.
Lees meer op Mijnenergie.be:
Bron: mijnenergie.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
17
Energiesector krijgt laatste kans om wanpraktijken bij deur-aan-deurverkoop te bannen
Minister van Energie Tinne Van der Straeten kondigt een actieplan aan om de wanpraktijken van bepaalde energieleveranciers aan te pakken. De energiesector krijgt een laatste kans om de problemen met deur-aan-deurverkoop te bannen, anders dreigt een totaalverbod. -
Spaargids.be
Tot 2,55% rente op een termijnrekening: een goede beslissing? Of kies je toch beter voor een spaarrekening?
De rentevoeten zijn de voorbije weken aanzienlijk gestegen. Is het dan interessant om nu al een termijnrekening te openen? Of blijf je je geld nog altijd beter op een spaarrekening parkeren? Spaargids.be geeft advies. -
Tweakers
Vederlicht of een vouwbaar scherm: deze fancy laptops zijn absolute aanraders volgens onze techexpert
De meeste mensen kijken bij de keuze van een laptop – en terecht – naar hoe vlot het toestel werkt. Maar het oog wil natuurlijk ook wat. Wil je kunnen uitpakken met een fancy laptop? Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers kiest drie unieke toestellen uit die je nu kunt kopen. Opgelet: goedkoop kom je er hier niet vanaf. -
-
Energieleveranciers merken nog geen stijging wanbetalingen
De leveranciers van elektriciteit en aardgas zien nog geen stijging van betalingsmoeilijkheden bij hun klanten als gevolg van de historisch hoge energieprijzen. Maar ze vrezen wel een toename van het aantal wanbetalers de komende maanden. -
MijnTelco
Abonnement in ruil voor spotgoedkope gsm: spaar je werkelijk geld uit door te tekenen voor een koppelverkoop?
Maak je winst door de aankoop van je telefoon te koppelen aan een abonnement? Het is een vraag die veel telecomgebruikers zich stellen. Een smartphone voor 9 euro klinkt mooi, maar levert dat je aan het einde van de rit effectief voordeel op? En waar moet je op letten bij zo’n koppelverkoop? MijnTelco zocht het uit. -
Spaargids.be
Meer dan 1.000 ongevallen met een e-step vorig jaar: deze verzekeringen dekken je in
De e-step is haast niet meer uit het stadsbeeld weg te denken. Hoewel de wendbare tweewielers bijdragen tot de mobiliteit, brengen ze ook bepaalde risico’s met zich mee. Vorig jaar werden er meer dan 1.000 ongevallen met een e-step geregistreerd. Verkeersinstituut Vias denkt dat het reële aantal zelfs hoger ligt. Spaargids.be zoekt uit welke verzekeringen je bij een ongeval met een elektrische step kan aanspreken. -
Jobat
Wil je 100 euro netto meer verdienen? Dan moet je op deze bruto loonsverhoging rekenen
Een loonsverhoging ziet er misschien mooi uit op papier, maar kan bij de eerstvolgende loonfiche best tegenvallen. Tussen het bruto- en nettobedrag van je hoger loon zit namelijk een groot verschil. Jobat.be berekent hoeveel opslag je bruto moet vragen om netto 100 euro over te houden.