Waarom u eigenlijk elke maand moet beleggen
SparenWie meer rendement zoekt voor zijn spaarcenten, belandt al snel op de beurs. Toch is het geen goed idee om meteen een groot bedrag in één keer te beleggen. Verstandiger is om maandelijks een klein(er) bedrag te investeren.
Periodiek beleggen is - zeker voor beginnende beleggers - een interessante strategie. U investeert dan automatisch (via een periodieke overschrijving) en op regelmatige tijdstippen (bijvoorbeeld elke maand, trimester of semester) geld in een beleggingsfonds of in een korf van verschillende fondsen. Die aanpak heeft zo zijn voordelen.
Geen emoties
Door op regelmatige en vaste tijdstippen te investeren in een of meerdere beleggingsfondsen schakelt u als belegger uw eigen emoties uit. Dat is beter, want zo twijfelt u niet meer of het wel een goed moment is om in de beurs te stappen. Bij veel beleggers heeft die vraag namelijk een verlammend effect. Bij dalende koersen zijn ze bang om te investeren uit vrees dat de koersen nog verder zullen dalen, bij stijgende koersen zijn ze bang dat de beurzen stilaan hun hoogtepunt hebben bereikt. Met een periodiek beleggingsplan investeert u gewoon altijd, of de beurzen nu net zakken of dalen.
Potentieel hoger rendement
Met een periodieke beleggingsaanpak bent u als belegger tenminste zeker dat u zowel bij hoge als bij lage beurskoersen deelbewijzen van een beleggingsfonds hebt gekocht. Veel beleggers deinzen ervoor terug om te investeren in een beleggingsfonds op een moment dat de beurskoersen dalen. Maar, soms is dat net een goed moment om te investeren, omdat daardoor ook de deelbewijzen van het beleggingsfonds goedkoper worden. Voor dezelfde prijs kan u dus meer deelbewijzen kopen. Daardoor daalt de gemiddelde aankoopprijs van een deelbewijs, wat uiteindelijk ook een potentieel hoger rendement oplevert. Wie daarentegen altijd wacht tot de koersen weer stijgen, koopt altijd deelbewijzen op een moment dat die weer veel duurder zijn geworden.
Kleine bedragen
Periodieke beleggingen zijn al vanaf beperkte bedragen beschikbaar, waardoor u met een klein budget al meteen aan de slag kan op de beurs. Bij veel beleggingsplannen is het al mogelijk om vanaf een bedrag van 25 euro in een fonds te investeren. Vaak kan u zelf één of meerdere fondsen selecteren waarin u op regelmatige basis wil investeren. Zo’n formule is vooral geschikt voor beleggers die al wat ervaring hebben. Veel financiële instellingen bieden daarom ook modelportefeuilles aan. Dat zijn korven met verschillende fondsen die de financiële instellingen zelf hebben samengesteld. Voor elk risicoprofiel is er dan een andere modelportefeuille. De hele voorzichtige belegger krijgt doorgaans een portefeuille met meer obligaties, terwijl de agressieve beleggers een portefeuille krijgen met vooral aandelenfondsen. Zo moet de belegger zich niet zelf ontfermen over de fondsenkeuze.
Hou bij de keuze voor een beleggingsplan wel de kosten in het oog. Zo rekenen veel banken instapkosten aan bij elke storting. Die variëren doorgaans van 1% tot 3,5% en kunnen dus al een grote hap nemen uit uw potentieel rendement. Sommige instellingen rekenen helemaal geen instapkosten aan. Dat geldt onder andere voor Evi, MeDirect, Easyvest en Keytrade Bank.
Lees ook:
Bron: spaargids.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
Pensioensparen fiscaal aangemoedigd: ook na je 65e nog voordelig
-
16
PROMOJAGERS SUPERTIP. Kruidvat geeft tot 75 procent korting en deelt gratis producten uit: “Ik betaalde maar 6,22 euro. Er ging 93,86 euro af!”
De leden van Promojagers België - die de strafste koopjes met elkaar delen - reppen zich dezer dagen en masse naar kruideniersketen Kruidvat. Je krijgt er 75 procent korting op een hele reeks artikelen met een gele sticker en er zijn zelfs gratis pods van Dash te scoren. Dat doet de rekening aan de kassa bij sommigen drastisch omlaag gaan. -
Livios
Hopen werk op de tuinkalender van juni: "Zeer belangrijk om snoeiafval goed op te ruimen”
Deze maand is extra druk voor (hobby)tuiniers: de moestuin draait op volle toeren, het onkruid plant zich razendsnel voort én er moeten hagen gesnoeid worden. Daarbovenop kan zomerdroogte al voor problemen zorgen. Bouwsite Livios vroeg tuinexpert Bart Verelst hoe je deze klussen best aanpakt. -
-
Voedingsbedrijf Ter Beke ligt overhoop met supermarkt: lasagne dreigt duurder te worden
-
De klassieke, rechthoekige handtas is passé. Dit model is wél erg hot deze zomer
Wat grote labels als Prada en Isabel Marant dit seizoen met elkaar gemeen hebben? Ze zetten massaal de halvemaantas in de spotlights. Alle it-girls dragen hem, en we begrijpen waarom: dit model is minimalistisch maar tóch opvallend en speels. Voor wie het liefst een betaalbaar exemplaar wil: vijftien budgetvriendelijke tassen. -
PREMIUM89
Hoge energiefacturen laten zich voelen: vraag naar afbetalingsplannen verdubbeld en openstaande schuld stijgt
-
Spaargids.be
Is een termijnrekening opnieuw interessant? Dit zijn de verschillen met een gewone spaarrekening
24 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerMichel Gilson
Sabine verdonck
jose ceraia
leo Mariën
Iwan xxxxx