Waarom u eigenlijk elke maand moet beleggen
SparenWie meer rendement zoekt voor zijn spaarcenten, belandt al snel op de beurs. Toch is het geen goed idee om meteen een groot bedrag in één keer te beleggen. Verstandiger is om maandelijks een klein(er) bedrag te investeren.
Periodiek beleggen is - zeker voor beginnende beleggers - een interessante strategie. U investeert dan automatisch (via een periodieke overschrijving) en op regelmatige tijdstippen (bijvoorbeeld elke maand, trimester of semester) geld in een beleggingsfonds of in een korf van verschillende fondsen. Die aanpak heeft zo zijn voordelen.
Geen emoties
Door op regelmatige en vaste tijdstippen te investeren in een of meerdere beleggingsfondsen schakelt u als belegger uw eigen emoties uit. Dat is beter, want zo twijfelt u niet meer of het wel een goed moment is om in de beurs te stappen. Bij veel beleggers heeft die vraag namelijk een verlammend effect. Bij dalende koersen zijn ze bang om te investeren uit vrees dat de koersen nog verder zullen dalen, bij stijgende koersen zijn ze bang dat de beurzen stilaan hun hoogtepunt hebben bereikt. Met een periodiek beleggingsplan investeert u gewoon altijd, of de beurzen nu net zakken of dalen.
Potentieel hoger rendement
Met een periodieke beleggingsaanpak bent u als belegger tenminste zeker dat u zowel bij hoge als bij lage beurskoersen deelbewijzen van een beleggingsfonds hebt gekocht. Veel beleggers deinzen ervoor terug om te investeren in een beleggingsfonds op een moment dat de beurskoersen dalen. Maar, soms is dat net een goed moment om te investeren, omdat daardoor ook de deelbewijzen van het beleggingsfonds goedkoper worden. Voor dezelfde prijs kan u dus meer deelbewijzen kopen. Daardoor daalt de gemiddelde aankoopprijs van een deelbewijs, wat uiteindelijk ook een potentieel hoger rendement oplevert. Wie daarentegen altijd wacht tot de koersen weer stijgen, koopt altijd deelbewijzen op een moment dat die weer veel duurder zijn geworden.
Kleine bedragen
Periodieke beleggingen zijn al vanaf beperkte bedragen beschikbaar, waardoor u met een klein budget al meteen aan de slag kan op de beurs. Bij veel beleggingsplannen is het al mogelijk om vanaf een bedrag van 25 euro in een fonds te investeren. Vaak kan u zelf één of meerdere fondsen selecteren waarin u op regelmatige basis wil investeren. Zo’n formule is vooral geschikt voor beleggers die al wat ervaring hebben. Veel financiële instellingen bieden daarom ook modelportefeuilles aan. Dat zijn korven met verschillende fondsen die de financiële instellingen zelf hebben samengesteld. Voor elk risicoprofiel is er dan een andere modelportefeuille. De hele voorzichtige belegger krijgt doorgaans een portefeuille met meer obligaties, terwijl de agressieve beleggers een portefeuille krijgen met vooral aandelenfondsen. Zo moet de belegger zich niet zelf ontfermen over de fondsenkeuze.
Hou bij de keuze voor een beleggingsplan wel de kosten in het oog. Zo rekenen veel banken instapkosten aan bij elke storting. Die variëren doorgaans van 1% tot 3,5% en kunnen dus al een grote hap nemen uit uw potentieel rendement. Sommige instellingen rekenen helemaal geen instapkosten aan. Dat geldt onder andere voor Evi, MeDirect, Easyvest en Keytrade Bank.
Lees ook:
Bron: spaargids.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Grotere regenwaterputten in opmars: “Ga meteen voor een put van 10.000 liter”
De klimaatverandering is een realiteit. Zowel periodes van droogte als intense neerslag komen steeds vaker voor. Maart en april waren kurkdroge maanden, waardoor heel wat regenwaterputten in Vlaanderen vandaag leeg zijn. Nu al. Moeten we investeren in grotere regenwaterputten? Bouwsite Livios gaat het na. -
HLN Shop
Je tuin omtoveren tot een wellness? Zo ga je te werk
Wil je 100% relaxen zonder eerst de ellende van vliegveld, uitvoerige incheckprocedure of lange autorit te moeten verduren? Tover je eigen tuin dan om tot een wellnesszone en scoor een instant vakantiegevoel bij het opengooien van je terrasdeur. HLN Shop lijst op wat je daarbij kan helpen. -
PREMIUM36
Ruim 1.100 euro minder bij aankoop woning: federale regering verlaagt notariskosten
-
-
2
PROMOJAGERS SUPERTIP. Stofzuiger nodig? “Hier koop je hem voor 129 euro en krijg je er twee andere toestellen en doos vol poetsproducten bij”
Wie op zoek is naar een nieuwe stofzuiger, kan volgens de leden van Promojagers België een koopje doen bij doe-het-zelfzaak Hubo. Je kan er voor 129 euro een stofzuiger met zak kopen van Domo en krijgt er gratis een snoerloze steelstofzuiger, een kledingstomer en een doos vol poetsgereedschap en leuke verrassingen bij. -
Spaargids.be
Sterven bij de ene bank duurder dan bij de andere: zoveel rekent jouw bank aan
Na het overlijden van een dierbare staan de erfgenamen heel wat kosten te wachten. Naast de belasting op de erfenis, rekent ook de bank een vergoeding aan. Onder de noemer ‘aanrekening kosten nalatenschap’ bundelt de bank de kosten die ze maken bij de administratieve formaliteiten in geval van overlijden. Een analyse van Spaargids.be leert dat sterven bij de ene bank een pak duurder uitvalt dan bij de andere. -
PREMIUM
“Je kan een sauna niet aansluiten op het gewone stopcontact”: experts geven advies voor je eigen sauna in huis
Het moet heerlijk zijn, een eigen sauna in de tuin of in je huis. Maar hoeveel kost zo'n privéwellnessje? Vraagt het veel onderhoud? En hoe maak je er optimaal gebruik van? Fabrikanten Jan Allaert van Belle et Moi en Katrien Verhaeghe van Verhaeghe Chalet en Sauna geven advies. “Tussen twee sessies moet je minstens even lang rusten als je eerste saunabeurt geduurd heeft.” -
Inflatie treft arme gezinnen een kwart harder
De hoge energieprijzen veroorzaken een veel grotere schok voor gezinnen met een laag inkomen. Hun uitgaven stijgen een kwart sneller dan die van rijkere consumenten, bericht De Tijd vandaag. België gaat gebukt onder de hoogste inflatie in vier decennia.
24 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerMichel Gilson
Sabine verdonck
jose ceraia
leo Mariën
iwan xxxxx